filteri close
Objavljeno: 11.05.2021. Image source: Pixabay/Ralf Vetterle
300x600

Problem našeg vremena, prosto - utiče na baš sve

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je zagađen vazduh odgovoran za oko sedam miliona smrtnih slučajeva godišnje u svetu, a smanjenje zagađenja pomaže da se spreče mnoga oboljenja i preuranjeni smrtni slučajevi.

U nedavno objavljenoj Strategiji Evropske unije za borbu protiv raka, jedna od najvažnijih mera je smanjenje zagađenja životne sredine.

U prvoj polovini 20. veka najviše se umiralo od zaraznih bolesti. One su, zahvaljujući vakcinama, iskorenjene.

Porazno! Nijedna zemlja ne može svojoj deci da obezbedi zdravo odrastanje

Raste smrtnost od hemijskog zagađenja. Jedan od osam smrtnih slučajeva u Evropi ima veze sa zagađenjem životne okoline, a situacija je najgora na Balkanu, navodi se u izveštaju evropske Agencije za zaštitu životne sredine.

"Da navedem samo arsen od uglja koji gori u termoelektranama, hrom, takođe kancerogen, policiklični aromatični ugljovodonici... Oni se svi nalaze na tim malim česticama koje, kada udahnemo vazduh, a mi dnevno udahnemo 10.000 litara, prelaze iz pluća u krvotok, ulaze u krvne sudove, i talože se u krvnim sudovima", rekla je prim. dr Elizabet Paunović, konsultant UN za zdravlje i životnu sredinu.

ZAGAĐENJE VAZDUHA: ovih 6 namirnica mogu vam pomoći da ublažite štetne posledice

"Nema segmenta zdravlja koji nije izložen aerozagađenju. Čak je u nekim studijama potvrđeno i dejstvo, prenos na druge generacije sadržaj koji se nalazi u aerozagađenju dovodi do mutacija kod roditelja, a onda deca usled tih mutacija dobiju zdravstvene probleme. Poseban aspekt imamo kod karcinoma, odnosno kod malignih oboljenja, i tu imamo više aspekata u kojima smo ugroženi", objasnio je prof. dr Aleksandar Ćorac, predsednik Sekcije za higijenu i medicinsku ekologiju Srpskog lekarskog društva.

Svako sedmo dete u svetu izloženo je toksičnom vazduhu.

"Mala deca dišu brže od odraslih. U zagađenom okruženju rizik od respiratornih infekcija za decu znatno je veći. U nekim delovima Srbije dve trećine dece predškolskog uzrasta leči se od respiratornih bolesti", upozorava direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Srbija je prva u Evropi po smrtnosti od zagađenog vazduha

U izveštaju UNICEF-a naglašeno je da je Srbija među pet zemalja u Evropi s najvećom koncentracijom najsitnijih zagađujućih čestica PM2,5 i da se nedovoljno ulaže u zaštitu životne sredine.

"U Srbiji inače godišnje, u 2016. godini je između šest i sedam hiljada ljudi umrlo prerano od zagađenog vazduha", kaže dr Marijan Ivanuša, direktor SZO u Srbiji.

Evropski plan podrazumeva i oštriju kontrolu hemikalija u svim proizvodima, pesticida u poljoprivrednim proizvodima, industrijskog zagađenja vazduha, vode i zemljišta, a jedan od ciljeva koji će poboljšati zdravlje, jeste Evropa bez duvana.