filteri close
Objavljeno: 01.07.2022. Image source: Foto: Pixabay/teinramones
300x600

Za razliku od drugih tipova migrene, tihe migrene ne izazivaju jake glavobolje a utiču na kvalitet našeg života.

Često ih nazivaju „aura migrene bez glavobolje“. To je zato što postoje četiri tipična stadijuma napada migrene, a stadijum aure obično prethodi stadijumu bola kada se glavobolja može ali i ne mora javiti. Stadijum aure, kao i svi drugi uobičajeni stadijumi, ima svoje simptome koji mogu, u nekim slučajevima, biti iscrpljujući čak i ako migrena ne izazove jaku glavobolju.

Pošto smo svi različiti, tako da neće svaka osoba koja dobije migrenu imati potpuno iste simptome. Ali to ne znači da ne postoje određeni znaci upozorenja za tihu migrenu - od kojih neki možda nisu očigledni. Ako ih budete svesni, to bi moglo pomoći vama i vašem lekaru da pronađete načine da ih lečite, i sprečite da vam naruše kvalitet života.

Može uticati na to koliko vremena provodite u kupatilu

Iako je moguće preskočiti različite faze napada migrene, prve dve faze su obično faza prodroma ili predglavobolje i faza aure. Čak i ako imate tihu migrenu, još uvek možete proći kroz obe ove faze. Štaviše, moguće je zameniti neke od simptoma različitih faza napada migrene za različite zdravstvene probleme.

Na primer, kada je osoba u fazi prodroma, možda će morati da mokri češće nego obično. Međutim, češće mokrenje može biti povezano i sa stanjima kao što su dijabetes tipa 1 i tipa 2. To se takođe može dogoditi ako neko ima anksiozni poremećaj. Žene koje su trudne obično moraju da idu češće u toaler. I naravno, pijenje velikih količina kofeinskih ili alkoholnih pića može dovesti do više poseta toaletu. Poenta je da se vrlo lako može prevideti ovaj simptom na početku tihog napada migrene.

Osim što utiče na mokrenje, prodromska faza tihe migrene takođe može uticati na vaše pražnjenje creva, što dovodi do dijareje ili zatvora. Ali opet, ovo može biti teško prepoznati jer faktori kao što je neunošenje dovoljno vlakana mogu dovesti do zatvora. Pored toga, infekcije i određeni lekovi mogu da izazovu dijareju.

Tiha migrena može uticati na vaš vid

Obeležje vrste tihe migrene poznate kao očna ili oftalmološka migrena je način na koji ometa nečiji vid. Na primer, neko ko ima ovu vrstu migrene mogao bi da vidi bljeskove svetlosti, mrlje ili cik-cak. Takođe mogu imati dvostruki vid ili čak potpuno izgubiti vid (ali samo privremeno). I dok ovi problemi sa vidom mogu uticati na oba oka, oni takođe mogu uticati samo na jedno oko.

Ako niste svesni da se ovi problemi sa vidom mogu dogoditi zbog tihe migrene, oni mogu biti zastrašujući. Uz to, ove vrste problema sa vidom mogu biti znak drugih zdravstvenih problema osim tihih migrena. Dakle, ako doživljavate promene u vidu, trebalo bi da vas pregleda oftamolog samo da biste bili sigurni.

Može izazvati probleme sa sluhom

Dok stadijum aure migrene može uticati na nečiji vid, ona takođe može ometati čulo sluha. Tihe migrene mogu izazvati tinitus. Ovo je kada osoba čuje zvukove poput zvižduka, zujanja, cvrkuta, šištanja ili zvona iako ne postoji spoljni izvor ove buke. Koliko su glasni i koliko često ih osoba čuje ima tendenciju da varira. Međutim, nemojte pogrešiti - tinitus može biti veoma ometajući. Kao prvo, zamislite da pokušavate da zaspite noću dok vam uši ne prestaju da zvone. I u slučaju da se pitate, da, migrene koje izazivaju glavobolju takođe mogu imati tinitus kao simptom.

Konstantno vam zuji u ušima? Evo šta treba da znate o TINITUSU

Pored tinitusa, tihe migrene (kao i druge migrene) mogu izazvati slušne halucinacije. Nije neuobičajeno da neko sa migrenom čuje glasove, posebno ako ima i depresiju. Osim toga, tinitus povećava šanse da doživite slušne halucinacije. Štaviše, migrene generalno mogu prigušiti sluh i/ili izazvati osećaj punoće u ušima. Naravno, ako imate bilo kakvih problema sa sluhom, trebalo bi da zakažete pregled kod svog lekara.

Može uticati na vaše raspoloženje

Tokom prve faze migrene, možete osetiti napad depresije, dok tokom treće faze možete iskusiti širok spektar emocija, u rasponu od osećaja depresije do osećaja anksioznosti do čak i vrtoglavice.

Pored mogućih promena raspoloženja tokom prve i treće faze tihe migrene, pacijent može imati ekstremne uspone i padove u svojim emocijama tokom četvrte faze. Poznata kao postdromska faza, ova faza obično traje dan ili dva, za koje vreme osoba može doživeti depresiju ili euforiju.

Može probuditi želju za određenom vrstom hrane

Hrana koja sadrži velike količine šećera, soli ili masti obično se nalazi na vrhu liste onoga za čime bi osoba sa migrenom mogla posegnuti tokom napada. Tačan razlog zašto se to dešava još uvek se istražuje, ali jedna teorija je da migrene mogu uticati na deo mozga za zadovoljstvo i nagradu.

Može dovesti do zamagljivanja uma

"Brain fog" ili zamagljen um se obično ne dešava sam od sebe već je simptom drugog zdravstvenog problema. I ta teškoća sa fokusom i opštom mentalnom nejasnošću mogu uticati na nečiji život na načine izvan gornjeg hipotetičkog scenarija. Na primer, neko ko iskusi maglu mozga može imati problema sa vođenjem razgovora. Možda će im multitasking biti izazovniji od uobičajenog. Pored toga, to takođe može uticati na njihovo pamćenje. Ali jedan od potencijalno opasnijih aspekata magle mozga je to što osoba može biti manje svesna svoje okoline. U teoriji, neko sa maglom mozga mogao bi da pređe ulicu u pogrešno vreme i rizikuje da ga udari vozilo.

Pored tihih migrena, zamagljen um se može pojaviti i zbog drugih zdravstvenih problema kao što su perimenopauza, demencija i depresija. Stres i magla mozga takođe mogu da idu ruku pod ruku.