filteri close
Objavljeno: 29.07.2023. Image source: Foto:Pexels
300x600

Bol u dojkama može da ima različite uzroke, a u nastavku teksta saznajte koji su najčešći

Bol u dojkama može da ima različite uzroke, a neki od njih mogu uključivati: 

1. Hormonalne promene: Hormonalne promene koje se javljaju tokom menstrualnog ciklusa mogu izazvati bolove u dojkama. Ovo se često opisuje kao ciklički bol i obično se javlja uoči menstruacije. 

2. Ciste u dojkama: Ciste su kesice koje mogu da se formiraju unutar dojke. One mogu da izazovu bol i nelagodnost, posebno ako su velike ili ako se pritisnu. 

3. Fibroadenomi: Fibroadenomi su benigni (ne-kancerogeni) tumori dojke koji se sastoje od žlezdanog i vezivnog tkiva. Oni se često javljaju kod mlađih žena i mogu uzrokovati bol ili nelagodnost. 

4. Mastalgija: Mastalgija se odnosi na opštu bol ili nelagodnost u dojkama. Može da bude povezana s hormonskim promenama, ali takođe može da bude prouzrokovana drugim faktorima kao što su povrede, upala, infekcija ili prekomerno vežbanje. 

5. Trauma ili povreda: Povrede dojke, poput udarca ili pada, mogu prouzrokovati bol. Takođe, nošenje neodgovarajućeg ili preuskog grudnjaka može da prouzrokuje iritaciju i bol u dojkama. 

6. Infekcije: Infekcije dojki, kao što je mastitis, mogu prouzrokovati bol, oticanje i crvenilo. Ove infekcije obično se javljaju kod žena koje doje, ali mogu da se pojave i kod drugih. 

Važno je napomenuti da bol u dojkama često nije znak raka dojke. Međutim, uvek je važno obratiti pažnju na bilo kakve promene u dojkama i potražiti medicinsku pomoć ako imate neobjašnjivu bol, kvržicu, promene na koži dojke ili druge zabrinjavajuće simptome. Samo kvalifikovani zdravstveni stručnjak može da pruži preciznu dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman.

Zašto bole grudi na dodir?

.

Postoji nekoliko mogućih razloga zašto grudi mogu da budu bolne na dodir, a to su: preosetljivost, hormonalne promene, mastalgija, povrede ili traume, infekcije...  Ako primetite bol u grudima na dodir, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom ili ginekologom radi analiza. Oni će moći da obave detaljan pregled, da uzmu detaljnu anamnezu i, ako je potrebno, preporučiti daljnje testove kako bi se utvrdio tačan uzrok boli i odredila odgovarajuća terapija. 

Osetljive bradavice

Osetljive bradavice mogu da budu uobičajen fenomen i mogu da se jave iz više razloga. Evo nekoliko mogućih uzroka osetljivih bradavica: 

1. Hormonalne promene: Hormoni, posebno estrogen i progesteron, mogu da utiču na osetljivost bradavica. Tokom menstrualnog ciklusa, oscilacije hormona mogu da dovedu do povećane osetljivosi bradavica. 

2. Trudnoća: Tokom trudnoće, hormonske promene i priprema dojki za dojenje mogu prouzrokovati osetljive bradavice. Povećanje protoka krvi u području dojki takođe može doprineti osetljivosti. 

3. Dojenje: Tokom dojenja, bradavice mogu postati osetljive zbog stalnog kontakta s detetovim ustima i sisanjem. To je normalan aspekt dojenja i često se smanjuje kako se majčino telo prilagođava. 

4. Reakcija na tkanine ili deterdžente: Osetljive bradavice mogu da budu posledica alergijske reakcije na određene tkanine, grudnjake ili deterdžente za pranje veša koji dolaze u kontakt s kožom dojke i bradavica. 

5. Trauma ili iritacija: Povrede, trljanje ili neudoban grudnjak mogu da prouzrokuju iritaciju bradavica i dovedu do osetljivosti. 

6. Infekcije: Retko, infekcije poput gljivičnih ili bakterijskih infekcija mogu da prouzrokuju osetljive bradavice. 

Ako ste zabrinuti zbog osetljivih bradavica, preporučuje se da posetite ginekologa ili lekara koji se specijalizovao za dojke. Oni će moći da obave pregled, da postave dijagnozu i preporuče odgovarajući tretman ili upute za daljnju analizu, ako je potrebno.

Bol u dojkama pred menstruaciju - zašto bole grudi u pms-u?

.

Bol u dojkama pred menstruaciju, poznata kao ciklička mastalgija, česta je pojava tokom PMS-a (predmenstrualnog sindroma). To je stanje koje se javlja usled hormonskih promena tokom menstrualnog ciklusa. Evo nekoliko razloga zašto grudi mogu da bole tokom PMS-a: 

1. Hormonalne promene: Tokom menstrualnog ciklusa, nivo hormona, poput estrogena i progesterona, varira. Neposredno pre menstruacije, nivo estrogena pada, dok procenat progesterona raste. Ove hormonalne promene mogu da izazovu povećanu osetljivost dojki i bol. 

2. Povećan protok krvi: Hormonalne promene takođe mogu da dovedu do povećanog protoka krvi u području dojki, što može da prouzrokuje oticanje i osetljivost. 

3. Promene u tkivu dojke: Hormoni mogu da utiču na tkivo dojke, uključujući žlezdano i vezivno tkivo. Te promene mogu da izazovu nelagodu i bol u dojkama. 

4. Povećana osetljivost živčanih završetaka: Hormonalne promene mogu da povećaju osetljivost živčanih završetaka u dojkama, što može rezultirati bolnim senzacijama. 

Važno je napomenuti da ciklička mastalgija obično nije povezana s ozbiljnim zdravstvenim stanjima, poput raka dojke. Međutim, ako primetite bilo kakve promene u dojkama, kvržice, promene na koži ili druge zabrinjavajuće simptome, uvek je važno da obavite pregled kod lekara.  Postoje strategije za ublažavanje boli u dojkama tokom PMS-a, uključujući nošenje udobnog grudnjaka s dobrom potporom, izbegavanje kofeina i soli, primenu tople obloge, ali i uzimanje određenih prehrambenih dodataka po preporuci lekara. Obratite se svom lekaru kako biste razgovarali o simptomima i dobili preporuke prilagođene vašem stanju.

Bol u dojkama tokom trudnoće i dojenja

.

Bolne grudi su čest simptom tokom trudnoće i dojenja. Evo nekoliko razloga zašto grudi mogu da budu bolne u tim razdobljima: hormonalne promene, povećanje veličine dojki, povećan protok krvi, povećanje broja mlečnih žlezda, dojenje...  Ublažavanje bolova u grudima tokom trudnoće i dojenja može uključivati nošenje udobnog grudnjaka, primenu toplih obloga na dojkama, masažu dojki, pa čak i korišćenje jastučića za dojke za ublažavanje pritiska. Važno je takođe da se obratite lekaru kako biste dobili dodatne preporuke i podršku. 

Bol u bradavicama pri dojenju

Bol u bradavicama pri dojenju relativno je česta pojava, posebno u ranim fazama dojenja. Evo nekoliko mogućih uzroka boli u bradavicama tokom dojenja: 

1. Nepravilan položaj dojenja: Nepravilan položaj deteta prilikom dojenja može da prouzrokuje nepotrebno trenje, pritisak ili povlačenje na bradavicama, što može rezultirati bolom. Važno je da obezbedite pravilan položaj i prihvatanje deteta na dojku kako bi izbegli nelagode. 

2. Nepravilan prihvat dojke: Loš prihvat bradavice i areole (tamniji deo oko bradavice) može da dovede do poteškoća u usisavanju deteta, što može da prouzrokuje bol. Dobra tehnika prihvata pomaže u sprečavanju povlačenja i oštećenja bradavica. 

3. Oštećene bradavice: Ponekad, tokom početnog razdoblja dojenja, bradavice mogu da postanu oštećene, poput ispucalih bradavica ili ranica. Ove povrede mogu da izazovu bol prilikom dojenja. 

4. Mastitis: Mastitis je upala tkiva dojke koja može da se javi kao rezultat začepljenih mlečnih kanala ili infekcije. Uz bol u dojci, mogu da se pojave i simptomi poput crvenila, oticanja i groznice. 

5. Trljanje ili iritacija: Neudoban grudnjak, trljanje odeće ili upotreba proizvoda za negu dojki koji sadrže potencijalno iritantne čestice mogu da prouzrokuju iritaciju bradavica i bol. 

Ako imate bol u bradavicama tokom dojenja, važno je da se konsultujete sa lekarom.

Bol u dojkama nakon prestanka dojenja

.

Bolne dojke nakon prestanka dojenja su uobičajena pojava koja može da potraje neko vreme dok se telo prilagođava promenama u proizvodnji mleka i hormonskim razinama.  Nekoliko mogućih uzroka boli u dojkama nakon prestanka dojenja su: povećanje mlečnih žlezda, promene u hormonalnoj ravnoteži, zapušteni mlečni kanali, upala dojke...  Ako imate bolne dojke nakon prestanka dojenja, možete da poduzmete nekoliko mera kako biste ublažili nelagodu: 

- Nošenje udobnog grudnjaka s dobrim potporom može da pomogne u smanjenju boli. 

- Topli tuš ili oblozi mogu da pruže privremeno olakšanje od nelagode. 

Ako primetite znakove upale, kao što su crvenilo, oticanje ili groznica, važno je da posetite lekara.

Osetljive bradavice u ranoj trudnoći

.

Osetljive bradavice u ranoj trudnoći su čest simptom koji mnoge žene doživljavaju. Ova osetljivost obično rezultira nelagodom ili bolom u području bradavica i može da bude jedan od prvih znakova trudnoće. Ovo je nekoliko mogućih uzroka osetljivosti bradavica u ranoj trudnoći: hormonalne promene, povećan protok krvi, povećanje veličine dojki, promene na koži...  Važno je napomenuti da su osetljive bradavice u ranoj trudnoći čest simptom i obično nisu razlog za zabrinutost. Međutim, ako osetljivost bradavica prati jaka bol, iscedak ili druge neobične promene na dojkama, preporučljivo je posetiti lekara.  Ako osetljivost bradavica predstavlja nelagodu, važno da obratitepažnju kada se tuširate ili kupate. Tada je potrebno da izbegavate direktno prskanje tople vode na bradavice, jer to može da poveća osetljivost. Možete da koristite blagu hidratantnu kremu za negu kože bradavica.

Bol u dojkama tokom rane trudnoće

.

Bolne grudi u ranoj trudnoći su čest simptom koji mnoge trudnice doživljavaju. 

Važno je napomenuti da bolne grudi u ranoj trudnoći obično su privremene i često se smanjuju kako trudnoća napreduje. Međutim, svaka trudnoća je jedinstvena, pa intenzitet i trajanje simptoma mogu da variraju.  Ako imate bolne grudi u ranoj trudnoći, evo nekoliko saveta koji vam mogu biti od pomoći kod ublažavanja nelagode: 

- Nosite udoban grudnjak koji bi trebalo da bude pravilne veličine i izrađen od mekanih materijala koji neće iritirati kožu dojki. 

- Izbegavajte dodatno trenje ili pritisak na grudi. Nosite labavu odeću koja neće stiskati ili trlja grudi. 

- Topli tuš ili oblog može da pruži privremeno olakšanje. Pokušajte s toplim tušem ili nanesite toplu (ne vruću) kompresu na grudi. 

- Ako su bradavice osetljive, možete da koristite mekane jastučiće za dojke kako biste smanjili trenje i pritisak na bradavice. 

Ako bolne grudi uzrokuju značajnu nelagodu ili ako primetite neobične promene, poput iscedka iz bradavica ili kvržica, važno je da se obratite lekaru.

Bol u dojkama: Menopauza

.

Bol u dojkama može biti prisutna i tokom menopauze, iako je manje uobičajena nego u drugim životnim razdobljima kao što su pubertet ili trudnoća.  Ovo je nekoliko mogućih uzroka boli u dojkama tokom menopauze: hormonalne promene, ciste dojke, fibrocistične promene, atrofija dojki... Važno je napomenuti da bol u dojkama tokom menopauze može da ima i druge moguće uzroke, uključujući povrede, infekcije ili retke tumore, pa je zbog toga bitno da se obratite lekaru.  Ako imate bol u dojkama tokom menopauze, postoji nekoliko saveta koji mogu da vam budu od pomoći kada je ublažavanje nelagode u pitanju: 

- Nosite udoban grudnjak koji pruža dobru potporu. 

- Izbegavajte konzumiranje kofeina, jer može da poveća osetljivost dojki. 

- Primenjivanje topline (topli oblog ili tuš) može da pruži privremeno olakšanje.

Fibroadenom dojke i bolovi

.

Fibroadenom dojke je benigni, često pokretan čvor koji se javlja u tkivu dojke. Najčešće se dijagnostikuje kod žena mlađih od 30 godina, iako može da se pojavi u bilo kojoj dobi. Fibroadenomi obično nisu kancerogeni i ne povećavaju rizik od razvoja raka dojke.  Bolovi povezani s fibroadenomom dojke nisu uvek prisutni. Većina žena s fibroadenomima nema simptome, a čvorovi se često otkrivaju tokom rutinskog pregleda dojki ili dijagnostičkog pregleda. Međutim, u nekim slučajevima fibroadenomi mogu uzrokovati nelagodu i bol u dojci.  Ako imate bolove povezane s fibroadenomom dojke, preporučuje se da se posavetujete sa lekarom kako biste dobili tačnu dijagnozu i isključili druge moguće uzroke boli.  U većini slučajeva, fibroadenomi ne zahtevaju poseban tretman osim praćenja i redovnih pregleda. Ako je bol prisutna i ometa vašu svakodnevnu aktivnost, lekar može da preporuči terapijske mere za ublažavanje simptoma, poput upotrebe analgetika. Važno je naglasiti da je svaka situacija individualna, pa je najbolje da se konsultujete sa lekarom.

Izvor: Prva, Medik