filteri close
Objavljeno: 29.11.2019. Image source: sweetlouise/Pixabay
300x600

Sve im je dostupno, a oni se sve više dosađuju!

Najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Adolescent Health, pokazuje da stopa dosađivanja među mladima raste. Devojčice su, poručuju istraživači - posebno ugrožene!

Dosadno mi je! - spada u jednu od tipičnih pritužbi koje adolescenti imaju na svoju svakodnevicu.

Dve trećine roditelja ne ume da prepozna depresiju kod dece

Ipak, istraživanje koje je nedavno sprovedeno na Državnom univerzitetu u Vašingtonu otkrilo je da osećaj dosađivanja kod tinejdžera raste iz godine u godinu, sa većim porastom među devočicama, nego među dečacima.

Tim istraživača čitavu deceniju prikupljao je, pratio i upoređivao odgovore američkih adolescenata na pitanja o dosadi i dosađivanju.

Od adolescenata se tražilo da izjavu „Često mi je dosadno“, ocene na skali od jedan do pet. Podaci su prikupljani od 2008. do 2017. godine i utvrđeno je da se porast, posebno među devojčicama, nejviše javio od 2010. godine na ovamo.

Istraživači sugerišu da svi ponekad osećamo dosadu, ali da ne treba zanemarivati povezanost koja, posebno kod adolescenata, postoji između dosade i depresije, kao i rizičnog ponašanja i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Istraživanje potvrdilo: Na kakve poruke reaguju tinejdžeri

Naučnici su takođe ukazali i na to da se korišćenje digitalnih medija među adolescentima u opisanom period udvostručilo, a da je, sa druge strane, zabeležen pad u interagovanju sa vršnjacima i povećanje vremena koje adolescent provode sami.

Seks u prvom srednje, pijanstvo već u petom!