Ovih 8 vrsta hrane i pića treba da IZBEGAVATE ako imate ARTRITIS!
Ako imate artritis, zdrava ishrana i zdrav način života mogu vam pomoći da poboljšate simptome.
Artritis je zdravstveno stanje koje uključuje hroničnu upalu u zglobovima. Uzrokuje bol i oštećuje zglobove, kosti i druge delove tela, u zavisnosti od vrste.
Osteoartritis, koji nije upalni, je najčešći - iako postoji preko 100 vrsta. U stvari, do 40% muškaraca i 47% žena može tokom života imati dijagnozu osteoartritisa.
U međuvremenu, reumatoidni artritis i psorijatični artritis su zapaljenska stanja koja se smatraju autoimunim bolestima. Giht je još jedan uobičajeni tip inflamatornog artritisa.
Istraživanja pokazuju da dijetetske intervencije, poput uklanjanja određene hrane i pića, mogu smanjiti težinu simptoma kod ljudi sa inflamatornim artritisom i osteoartritisom, kao i poboljšati njihov ukupan kvalitet života.
Hranu koju treba da izbegavate ako imate artritis:
Šećer
Trebali biste ograničiti unos šećera bez obzira na sve, ali posebno ako imate artritis. Dodaci šećera se nalaze u slatkišima, gaziranim pićima, sladoledu i brojnim drugim namirnicama, uključujući manje očigledne predmete poput sosa za roštilj.
Studija sprovedena na 217 osoba sa reumatoidnim artritisom zabeležila je da su među 20 namirnica zaslađena soda i deserti najčešće pogoršavali simptome reumatoidnog artritisa.
Koje voće ima najviše šećera?
Štaviše, slatka gazirana pića mogu značajno povećati rizik od artritisa.
Na primer, u studiji na 1.209 odraslih osoba uzrasta od 20 do 30 godina, oni koji su pili napitke zaslađene fruktozom 5 puta nedeljno ili više, imali su 3 puta veću verovatnoću da imaju artritis od onih koji su konzumirali malo ili nimalo zaslađenih pića.
Dalje, veliko istraživanje na skoro 200 000 žena povezalo je redovan unos šećera zaslađene sode s povećanim rizikom od reumatoidnog artritisa.
Prerađeno i crveno meso
Neka istraživanja povezuju crveno i prerađeno meso sa upalom, što može pogoršati simptome artritisa.
Na primer, ishrana bogata sa prerađenim i crvenim mesom pokazuje visok nivo inflamatornih markera poput interleukin-6 (IL-6), C-reaktivnog proteina (CRP) i homocisteina.
Studija na 217 gore pomenutih osoba sa reumatoidnim artritisom otkrila je i da crveno meso često pogoršava njegove simptome. Pored toga, studija na 25.630 ljudi utvrdila je da visok unos crvenog mesa može biti faktor rizika za upalni artritis.
Suprotno tome, pokazalo se da biljne dijete koje isključuju crveno meso poboljšavaju simptome artritisa.
Hrana koja sadrži gluten
Gluten je grupa proteina u pšenici, ječmu, raži i tritikaleu (mešavina pšenice i raži). Neka istraživanja to povezuju sa povećanom upalom i sugerišu da odsustvo glutena može ublažiti simptome artritisa.
Štaviše, ljudi sa celijakijom imaju veći rizik od razvoja reumatoidnog artritisa. Isto tako, oni sa autoimunim bolestima poput reumatoidnog artritisa imaju znatno veću prevalenciju celijakije od opšte populacije.
Pre svega, starija, jednogodišnja studija na 66 osoba sa reumatoidnim artritisom otkrila je da je veganska prehrana bez glutena značajno smanjila aktivnost bolesti i poboljšala upalu.
Iako ovi nalazi obećavaju, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdilo da li dijeta bez glutena koristi ljudima sa artritisom.
Visoko obrađena hrana
Ultra obrađeni proizvodi poput brze hrane, žitarica za doručak i pekarskih proizvoda obično sadrže visoko rafinisano zrno, dodani šećer, konzervanse i druge potencijalno zapaljive sastojke, što sve može pogoršati simptome artritisa.
Istraživanja sugerišu da zapadnjačka ishrana bogata visoko prerađenom hranom može povećati rizik od reumatoidnog artritisa doprinoseći upali i faktorima rizika poput gojaznosti.
Štaviše, u studiji na 56 osoba sa reumatoidnim artritisom, oni koji su jeli veće količine visoko prerađene hrane pokazali su povećane faktore rizika od srčanih bolesti, uključujući veći nivo glikovanog hemoglobina (HbA1c), dugoročnog markera kontrole šećera u krvi.
Kao takva, prerađena hrana može pogoršati vaše celokupno zdravlje i povećati rizik od drugih bolesti.
Alkohol
Kako alkohol može pogoršati simptome artritisa, svako sa inflamatornim artritisom treba da ga ograniči ili izbegne.
Studija na 278 osoba sa aksijalnim spondiloartritisom - inflamatornim artritisom koji prvenstveno pogađa kičmenu moždinu i sakroilijačne (SI) zglobove - vezala je uzimanje alkohola za povećana strukturna oštećenja kičme.
Postoji RAZLOG + da budete optimista, ali pazite na alkohol
Studije su takođe pokazale da unos alkohola može povećati učestalost i težinu napada gihta.
Štaviše, hronična konzumacija alkohola povezana je sa povećanim rizikom od osteoartritisa, mada nisu sve studije pronašle značajnu vezu.
Određena biljna ulja
Ishrana sa visokim sadržajem omega-6 masti, a sa malo omega-3 masti može pogoršati simptome osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
Ove masti su neophodne za zdravlje. Međutim, neuravnoteženi odnos omega-6 i omega-3 u većini zapadnih kuhinja može povećati upalu.
Smanjivanje unosa hrane bogate omega-6 mastima, kao što su biljna ulja, dok povećavanje unosa hrane bogate omega-3 poput masne ribe može poboljšatisimptome artritisa.
Hrana bogata solju
Smanjivanje soli može biti dobar izbor za ljude sa artritisom. Hrana bogata solju uključuje škampe, konzerviranu supu, picu, određene sireve, prerađeno meso i brojne druge prerađene proizvode.
Istraživanje na miševima pokazalo je da je artritis teži kod miševa koji su se hranili hranom sa visokim udelom soli nego kod onih koji su na dijeti koja sadrži normalan nivo soli.
Zanimljivo je da su istraživači sugerisali da visok unos natrijuma može biti faktor rizika za autoimune bolesti poput inflamatornog artritisa.
Studija na 18.555 ljudi povezala je visok unos natrijuma sa povećanim rizikom od reumatoidnog artritisa.
Hrana bogata glikacijskim krajnjim produktima
Glikacijski krajnji produkti (AGE) su molekuli nastali reakcijama između šećera i proteina ili masti. Prirodno postoje u nekuvanoj životinjskoj hrani i nastaju određenim metodama kuvanja.
Životinjska hrana sa visokim sadržajem proteina, pržena, pečena, pečena na žaru, među najbogatijim je prehrambenim izvorima glikacijski krajnjih produkata. Tu spadaju slanina, šnicle pržene na tiganju ili sa roštilja, pečena ili pržena piletina i pržene viršle.
Pomfrit, američki sir, margarin i majoneza takođe su bogati AGE.
Kada se AGE u vašem telu akumuliraju u velikim količinama, može doći do oksidativnog stresa i upale. Oksidativni stres i stvaranje AGE vezani su za napredovanje bolesti kod ljudi sa artritisom.
U stvari, pokazalo se da ljudi sa inflamatornim artritisom imaju veći nivo AGE u telu od ljudi bez artritisa. AGE akumulacija u kostima i zglobovima takođe može igrati ulogu u razvoju i napredovanju osteoartritisa.
Zamena hrane visokog AGE hranljivom, celokupnom hranom poput povrća, voća, mahunarki i ribe može smanjiti ukupan AGE opterećenje vašeg tela.
Imajte na umu da su faktori životnog stila poput nivoa vaše aktivnosti, telesne težine i konzumiranja nikotina, takođe, značajni za lečenje artritisa.