filteri close
Objavljeno: 24.10.2024.
300x600

 Zbog toga što je nizak intenzitet napora , pilates je pogodan za ljude svih uzrasta i fizičkih sposobnosti, pa čak i one sa povredama ili bolovima u leđima

  • Pilates je prilagodljiv različitim nivoima fizičke spreme. Početnici mogu raditi osnovne vežbe sa manje intenziteta, dok napredniji vežbači mogu povećavati težinu i složenost pokreta.

    Fokus na tehniku: Ključ uspeha u pilatesu je preciznost pokreta i pravilno disanje, pa iako pokreti izgledaju jednostavno, pravilno izvođenje zahteva pažnju.

    1. Jačanje centra tela (core): Pilates se fokusira na jačanje mišića abdomena, leđa i karlice, koji su ključni za stabilnost i ravnotežu tela. Snažan centar tela pomaže u održavanju pravilnog držanja i smanjenju rizika od povreda.
    2. Poboljšava fleksibilnost: Vežbe u pilatesu pomažu u istezanju i produljivanju mišića, čime se povećava fleksibilnost i pokretljivost zglobova.
    3. Ispravljanje držanja: Pilates pomaže u korekciji držanja jer uči pravilnu posturu i pomaže u prevenciji bolova u leđima i vratu koji često nastaju zbog lošeg držanja.
    4. Razvija snagu bez preterane mase: Umesto stvaranja velikih, glomaznih mišića, pilates gradi duge, vitke mišiće, što doprinosi elegantnoj i izbalansiranoj figuri.
    5. Povećava mentalnu svest i fokus: Pilates zahteva visok nivo koncentracije i povezanosti uma i tela, što doprinosi boljoj kontroli pokreta i koordinaciji.
    6. Poboljšava disanje: Pravilna tehnika disanja je važan deo pilatesa, što može pomoći u boljoj kontroli daha, povećanju kapaciteta pluća i smanjenju stresa.
    7. Pogodan za sve uzraste i nivoe fizičke spreme: Pilates je prilagodljiv svima, od početnika do profesionalnih sportista, i mogu ga raditi ljudi svih starosnih grupa.
    8. Smanjuje rizik od povreda: Fokus na kontrolisane pokrete i preciznu tehniku pomaže u izbegavanju povreda tokom vežbanja.

    Sve ove prednosti čine pilates efikasnim i bezbednim načinom za održavanje fizičkog zdravlja, poboljšanje snage i fleksibilnosti, kao i smanjenje stresa.

    Kako da počnete da trčite?