Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Postoji jako dobar razlog zašto neki ljudi ne vole povrće
Prosto, nisu rođeni za njega!
Da li se sećate kada ste bili dete i jedva ste čekali da se vratite iz škole kući na ručak, a onda kada ste seli za sto, čekalo vas je neprijatno iznenađenje, tanjir pun povrća?
Jasno, možda ovo nije bilo iskustvo svakog od vas, ali nije netačno reći da deca ne vole da jedu povrće kao odrasli.
Niskokalorična pića pomažu mršanju, ali uz 1 uslov!
Većina njih na kraju ipak zavoli namirnice ovog tipa, ali postoje i oni koji imaju averziju prema njima do kraja života, a nedavno je otkriveno i zašto. Iza ove averzije, naime, stoje genetski razlozi.
Postoje neki geni koji povećavaju gorčinu brokolija, prokelja i drugog sličnog povrća, što ih čini nejestivim za jedan broj ljudi. Isti geni mogu da učine i crnu čokoladu, pivo i kafu neukusnim.
Pazite na ishranu? Vodite računa i KAD jedete!
Koji je to gen koji je odgovoran za averziju prema povrću kod nekih ljudi? U pitanju je gen TAS2R38, koji kodira receptore ukusa na našem jeziku i omogućava nam da osetimo gorčinu.
Ljudi imaju dve kopije ovog gena i on uglavnom dolazi u dve različite varijante (PAV i AVI), ali ne uvek.
Vodič i pomoć za roditelje: Hrana koju bi nutricionisti ZABRANILI!
Ako naše obe kopije ovog gena pripadaju varijanti PAV, neke namirnice nam imaju previše gorak ukus. S druge strane ljudi koji imaju dve kopije gena TAS2R38 u AVI varijanti, praktično ne osećaju gorčinu.
Većina ljudi ima obe varijante ovog gena, zbog čega uglavnom uživaju da jedu sve vrste povrća.
Izvor: Medik, Citymagazine