filteri close
Objavljeno: 11.09.2021. Image source: Foto: Pixabay/poszarobert
300x600

Nezi lica, ruku i kose svakodnevno posvećujemo puno pažnje, o tome rado razgovaramo sa prijateljicama, razmenjujemo iskustva i preporuke, ali i slušamo brojne savete stručnjaka.

Svesni smo da ti delovi našeg tela, izloženi pogledu i najpovršnijeg posmatrača, mnogo otkrivaju o nama.

Istovremeno, o nezi intimne zone gotovo da se i ne razgovara. To podrazumeva samo po sebi, bez obzira na to što ćutanje i pretpostavke formiraju čitav niz pogrešnih navika. O nezi i higijeni intmnih delova tela ne govori se dovoljno ni u ginekološkoj ordinaciji, iako one ne služe samo da spreče infekcije već znače najaktivniju primarnu brigu o psihofizičkom stanju žena.

Rano otkrivanje može sprečiti RAK GRLIĆA MATERICE


Mada se poremećaj vaginalne flore, a time i bakterijska vaginoza, može dogoditi u bilo kom životom dobu, najčešća je u reproduktivnoj fazi, jer je žena izložena promenama već od prve menstruacija, naročito s početkom aktivnog seksualnog života.

Često je posledica hormonskih promena tokom menstrualnog ciklusa ili uzimanje kontracepcije. Može se javiti i u trudnoći i periodu dojenja, u kojima su žene veoma osetljive na infekcije. Banalan i učestao primer je upotreba alkalnih sapuna koji povećavaju pH, čime se stvara nepovoljna mikroklima za laktobacile i otvara put rastu i razmnožavanju patogenih mikroorganizama.
Infekciji pogoduju i dugotrajna primena antibiotika, učestala ispiranja i strana tela u vagini. 

Vaginalna flora, a samim tim i prirodna odbrana od infekcije se može narušiti i neracionalnom upotrebom antibotika i drugih supastanci u vidu vaginaleta.  

Vaginalni sekret - boja, miris, uzroci i lečenje