filteri close
Objavljeno: 23.03.2022. Image source: Foto: Pexel/Karolina Grabowska
300x600

Postoji mnogo razloga zašto bi vaš glas odjednom mogao zvučati hrapavo ili napeto. Ali postoje i stvari koje možete učiniti da toga rešite ili čak sprečite.

Prepoznajte da li je vaša promuklost ozbiljna ili nema razloga za paniku

Kada ne govorite, vaši glasnice ostaju otvorene da biste mogli da dišete. Ali kada govorite, glasnice se spajaju dok vazduh iz vaših pluća prolazi. To ih čini da vibriraju i stvaraju zvučne talase koji prolaze kroz vaše grlo, nos i usta. Svi faktori koji čine zvuk vašeg glasa, uključujući visinu, jačinu i ton, određeni su veličinom i oblikom vaših glasnica i načinom na koji zvuk odjekuje u vašem grlu, nosu i ustima.

Kada je vaš glas promukao, nešto u tom mehanizmu ne funkcioniše kako treba - i obično je problem u vašim glasnicama. Ovo dovodi do hrapavog ili napetog zvuka koji može biti mekši po jačini ili niži po visini.

Šta uzrokuje promuklost?

Postoji mnogo razloga zbog kojih možete imati promuklost, ali ovo su češći uzroci:

Laringitis

Laringitis je otok i iritacija tkiva larinksa odnosno grkljana i glasnih žica i često uzrokuje promuklost ili gubitak glasa. 

Najčešći oblik laringitisa je infekcija uzrokovana virusom, poput onih koji dovode do prehlade, gripa ili COVID-19. Laringitis može biti uzrokovan i alergijama, bakterijskom infekcijom, bronhitisom, povredama ili iritantima i hemikalijama. Sve ovo može izazvati upalu i iritaciju koja može dovesti do promuklosti.

Drugi uobičajeni uzroci laringitisa i, zauzvrat, promuklosti su:

Refluks kiseline

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je hronično stanje koje se dešava kada se sadržaj vašeg želuca vrati u jednjak, cev koja povezuje vaše grlo sa stomakom. Zatim postoji laringofaringealni refluks, kada se želudačna kiselina diže sve do grla i larinksa.Kada se to dogodi, vaše grlo i glasne žice su izložene toj kiselini i mogu da postanu otečene i upaljene.

Prekomerna upotreba glasa

Postoji mnogo načina na koje možete preterano koristiti svoj glas – uključujući glasno govorenje ili pevanje i predugo pričanje – a to može dovesti do promuklosti. Ako preterano koristite glasne žice, to može izazvati upalu i stanje poznato kao fonotrauma. 

Vokalni čvorovi, polipi i ciste

To su nekancerozne izrasline koje se formiraju u ili duž vokalnih nabora. Čvorići se formiraju u parovima na suprotnim mestima glasnih nabora od prevelikog pritiska ili trenja. Glasni polipi se obično javljaju na jednoj strani glasnog nabora. Vokalna cista je tvrda masa tkiva koja se formira unutar vokalnog nabora.

Tehnički, svako može da ih dobije, ali ljudi koji profesionalno koriste svoj glas, poput pevača i glumaca, obično su najugroženiji.

Šta uzrokuje PROMUKLOST i kako da je se rešite?

Krvarenje vokalnih nabora

Ovo se dešava kada krvni sud na površini vašeg glasnog nabora pukne i tkiva se napune krvlju. Kada se to dogodi, vaše glasne žice ne vibriraju na način na koji bi inače vibrirale, što dovodi do promukle promene u vašem glasu. To se može dogoditi iznenada kada intenzivno koristite svoj glas, na primer kada vičete. Izolovani slučaj se obično može popraviti sam od sebe uz mirovanje glasa.

Paraliza vokalnih nabora

Ovo je poremećaj glasa koji se dešava kada se jedna ili obe vaše glasnice ne otvaraju ili zatvaraju kako treba. Kada se to dogodi, glasnice ne dodiruju jedna drugu. Paraliza oba glasna nabora je retka, ali može dovesti do komplikacija ozbiljnijih od promuklosti, kao što su teškoće u gutanju hrane ili tečnosti. Uobičajeni poremećaj je paraliza jednog glasnog nabora.

Postoji niz potencijalnih uzroka paralize glasnica, uključujući povredu glave, vrata ili grudnog koša; rak pluća ili štitne žlezde; infekcija poput Lajmske bolesti; ili neurološka stanja poput multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti.

Kada treba da se obratite lekaru za promuklost?

Odraslima se preporučuje da vide svog doktora ako se bore sa promuklošću duže od tri nedelje. Posebno ako niste imali očigledan razlog za promuklost, kao što je prehlada, grip ili COVID-19.

Ali ako je vaša promuklost povezana sa simptomima kao što su bol, problemi sa disanjem, otežano gutanje ili slinjenje, dr Mehdizadeh preporučuje da potražite pomoć što pre. Iskašljavanje krvi i potpuni gubitak glasa duže od nekoliko dana takođe bi trebali biti razlozi da se prije dobije pomoć, prema NIDCD-u.

Prepoznajte simptome laringitisa pre nego što ostanete bez glasa

Ako odete kod doktora zbog promuklosti, oni će verovatno započeti pitanjem o vašim simptomima. Takođe će verovatno želeti da vam pregledaju grlo, vrat i usta. To može uključivati pregled zadnjeg dela grla, uključujući glasne žice, uz proceduru koja se zove laringoskopija. 

Vaš lekar će možda naručiti druge testove za dijagnozu vaše promuklosti, uključujući kulturu grla, rendgenske snimke vrata, CT skeniranje i analizu krvi.

Kako se leči promuklost?

Pravi tretman za vašu promuklost obično zavisi od toga šta je uzrokovalo tu hrapavost.
 
Ako je vaša promuklost uzrokovana virusnom infekcijom, najbolje što možete učiniti je da odmorite glas. Ako znate da je povezan sa gorušicom, preporučuje se da pokušate da smanjite refluks lekovima za smanjenje kiseline i modifikacijama u ishrani. Ako niste sigurni šta se krije iza vaše promuklosti, možete isprobati kućne lekove kao što je korišćenje ovlaživača u sobi noću, dobra hidriranost i izbegavanje pročišćavanja grla.

Ali ako vaš lekar utvrdi da je vaša promuklost uzrokovana čvorovima, polipima, cistama ili paralizom, možda ćete morati da se podvrgnete mirovanju glasa, glasovnoj terapiji ili čak operaciji da biste rešili problem.

Kako možete sprečiti promuklost?

Ako imate nasumičnu promuklost tu i tamo, ali ona se prilično brzo povuče, da ne morate da idete kod doktora. Ali ako vam je to češći problem i imate tendenciju da često koristite svoj glas u svom poslu, preporučuje se da se podvrgnete glasovnoj terapiji kako biste pokušali da utvrdili šta je tačno izaziva. Na terapiji ćete takođe naučiti vežbe koje možete da uradite da biste efikasnije koristili svoj glas u budućnosti.

Naučite da pratite svoj glas, ako osećate da vam je glas umoran ili napregnut, odmorite ga.