filteri close
Objavljeno: 01.07.2020. Image source: Foto: Pixabay/regianereis77
300x600

Ne mala prednost za žene koje rode posle 40. godine

Žene koje odluče da ranije postanu majke imaju manje šanse da pate od komplikacija tokom trudnoće.

Rezultati nove studije otkrili su, međutim, da poslednja trudnoća u kasnijim godinama, naročito posle 40, ima svojih prednosti, jer štiti žene od raka materice.

Naučnici su otkrili da su žene koje rode najmlađe dete sa 40 godina, ili kasnije izložene čak 44 odsto manjem riziku od dobijanja raka materice, nego one koje su rodile svu decu pre 25. godine.

Menopauza odnosi kondiciju, evo kako da pomognete sebi!

Ovaj efekat zaštite traje i decenijama posle.

Rak materice napada endometrijum - tkivo koje oblaže matericu - i to je jedan od najučestalijih oblika kancera u SAD i Velikoj Britaniji. U većini slučajeva obolele žene su u 50-im i 60-im godinama.

Tim stručnjaka sa Univerziteta Južne Kalifornije otkrio je da rizik počinje da opada posle 30. godine oko 13 odsto za svako petogodišnje odlaganje poslednjeg porođaja.

Ovi vitamini ublažavaju PMS i nalaze se u sledećim namirnicama...

U poređenju sa ženama koje su se poslednji put porodile pre 25. godine, one koje su najmlađe dete rodile između 30. i 34. godine u 17 odsto manjoj su opasnosti da se razbole, a one koje se odluče za još jedno dete između 35. i 39. godine, smanjuju rizik od bolesti 32 odsto.

"Obim studije pokazuje da je kasnije životno doba pri poslednjem porođaju značajan zaštitni faktor kada se uzmu u obzir i ostali faktori, za koje se zna da utiču na nastanak bolesti - telesna težina, broj dece i uzimanje oralne kontracepcije", objasnila je doktorka Veronika Setiavan.

Tokom istraživanja, za koje se veruje da je najveće do sada, proučeni su podaci četiri bliske studije i čak 13 kontrolnih studija.

Jedna komisija manje za vantelesnu oplodnju

Ukupno je obrađen 8.671 slučaj raka materice i skoro dvostruko više kontrolnih slučajeva.

Rak materice je podeljen na dva tipa: učestaliji tip 1, za koji se misli da je u vezi sa nivoom estrogena, i agresivniji i smrtonosni tip 2, za koji se veruje da se razvija nezavisno od hormona.

Iako je neophodno još istraživanja na ovu temu, doktorka Setiavan je istakla da se na osnovu dosadašnjih saznanja razmatra nekoliko potencijalnih mehanizama bolesti.

Na koliko je najbolje raditi papa test? Ne previše često, ali ipak redovno

Moguće je da žene sposobne da zatrudne u kasnijem uzrastu, imaju zdrav endometrijum ili su imale više menstrualnih ciklusa bez ovulacije.

Druga mogućnost je produženo izlaganje progesteronu tokom trudnoće, što može biti blagotvorno naročito kod starijih trudnica.

"Ova studija pokazuje važan zaštitni faktor kod raka materice, a kada budemo znali kako tačno funkcioniše taj odbrambeni mehanizam, bolje ćemo razumeti ovu bolest i moći ćemo da je sprečimo", zaključila je doktorka Veronika Setiavan.