filteri close
Objavljeno: 30.06.2020. Image source: Pixabay/nancyjane
300x600

Primetno je da žene posle menopauze imaju manje kondicije

Penjanje uz stepenice ili nošenje torbi iz prodavnice mogu postati veoma teški nakon menopauze. Iako nema stručnog objašnjenja, slabljenje kondicije moglo bi biti posledica prirodnog smanjenja mišićne i koštane mase, povećanja neaktivnosti, čak i depresije.

Dobra vest: aerobne vežbe brzo popravljaju kondiciju, stanje krvnih sudova i kvalitet sna.

Pošto žena prođe kroz menopauzu, može biti suočena sa opadanjem sposobnosti da obavlja rutinske zadatke, kao što je penjanje stepenicama ili nošenje tereta, ukazala je američka studija obavljena na Univerzitetu u Pitsburgu.

Još jedna NEOČEKIVANA korist gubljenja kilograma

Nije sasvim jasno zašto je to tako, mada izvestan uticaj svakako imaju gojenje i simptomi depresije, napomenula je Lajza Ceng, rukovodilac ovog istraživanja.

Studija je obavljena na više od 2.200 Amerikanki u petoj i šestoj deceniji života.

Utvrđeno je da je najmanje dve trećine ispitanica posle menopauze umereno ograničenih sposobnosti za obavljanje određenih vežbi ili za svakodnevne poslove, dok je među ženama pre menopauze takvih samo 10 odsto.

Ovi vitamini ublažavaju PMS i nalaze se u sledećim namirnicama...

Poznato je da se sastav ženskog tela posle menopauze menja - povećava se sadržaj masnog tkiva, a smanjuje mišićna masa.

Osim toga, sa smanjivanjem nivoa estrogena, opada i koštana masa.

Prema tvrdnjama Timotija Čerča, stručnjaka Biomedicinskog istraživačkog centra u Baton Ružu, u američkoj saveznoj državi Luizijana, i kod muškaraca i kod žena posle 50. godine dolazi do opadanja količine mišićne mase i to i do dva odsto godišnje, a obično u to vreme ljudi postaju i neaktivniji.

Jedna komisija manje za vantelesnu oplodnju

Još se ne zna šta je uzrok, a šta posledica tih promena.

Pokazalo se, međutim, da kada pripadnice nežnijeg pola posle menopauze počnu redovno da vežbaju, dolazi do poboljšanja njihovog i fizičkog i mentalnog zdravlja.

Na koliko je najbolje raditi papa test? Ne previše često, ali ipak redovno

Čak i one žene sa viškom kilograma i koje veći deo dana provode u sedenju, kada počnu da rade vežbe mogu da poboljšaju kondiciju, popravlja se stanje njihovih krvnih sudova i kvalitet sna.

Čerč preporučuje aerobne vežbe, pri čemu je dovoljno i samo 30 minuta hoda nekoliko puta nedeljno, kao i lakše vežbe snage.