filteri close
Objavljeno: 09.10.2019. Image source: Foto:Pixabay/DanaTantis
300x600

Ako u ovom periodu počinjete da se osećate bezvoljno, iscrpljeno i umorno, nemate dovoljno energije, pojačava se osećaj gladi, naročito ona za slatkišima, pojavljuje se nesanica, moguće je da patite od sezonskog poremećaja raspoloženja, poznatog i kao sezonska depresija.


Najčešći uticaj sezonske depresije se oseća na prelasku na zimsko računanje vremena. Sa ovim problemom promene raspoloženja se susreću uglavnom žene (75% slučajeva). To je prirodna reakcija našeg organizma na nedostatak sunčeve svetlosti usled hladnijih i kraćih dana.

Promene koje donosi jesenje vreme mogu i te kako uticati na naš endokrini, nervni i probavni sistem kao i na mentalnu i fizičku sposobnost. Rad epifize ili pinealne žlezde stimuliše sunčeva svetlost kojoj je omogućeno da se preko naših očiju napaja neophodnom energijom. U ovoj žlezdi se nalaze velike količine serotonina, hormona sreće, koji nam pomaže da tokom dana regulišemo apetit, telesnu temperaturu, mišićne kontrakcije i raspoloženje a kada padne noć pretvara se u melatonin, koji je odgovoran za našu vitalnost, mladolikost i uravnoteženu naviku spavanja. Neuravnotežen san i nesanica dovode do povećanog lučenja hormona grelina, hormona gladi ili apetita, a što za posledicu ima uvećanje telesne težine.

Da bi sa sezonskom depresijom lakše izašli na kraj, ne zaboravite da se napunite izvorima energije kao što su:

   1.Kvalitetan san

Evo nekoliko dobrih trikova za kvalitetniji san… izbegavati konzumiranje kafe, alkohola i cigareta pred spavanje. Pre spavanja pojedite jabuku ili lagan obrok. Pozitivan efekat će imati i čaša toplog mleka sa medom i cimetom.

2.Šetnja u prirodi
Šetnja po svežem vazduhu u prirodi u trajanju od 20-ak minuta,  doprineće da se lakše suočite sa stresom, poboljšate mentalno i fizičko zdravlje, kao i biološki ritam sna. Time zadovoljavate dnevnu potrebu organizma za sunčevom svetlošću i svežim vazduhom. Preporučljivo je i da nekoliko puta tokom šetnje duboko udahnete i izdahnete svež vazduh, kako bi se napunili energijom i osvežili organizam. Ukoliko niste u mogućnosti da prošetate, otvorite prozor i pustite svež vazduh da uđe u prostoriju pre ove vežbe disanja.

3.Voda
Naučnici su utvrdili da nije žeđ već umor prvi simptom dehidriranosti. Našem organizmu je potrebno da se dnevno unese oko 2 do 2.5l tečnosti kako bi mu pomogli u prenošenju hranljivih nutritijenata, čišćenju tela od toksina i ispravnom funkcionisanju organa.

4.Pravilna ishrana
Jesenji plodovi su prava riznica vitamina i minerala koji će našem telu i umu dati hranljive materije i povećati nivo energije. Izbegavajte rafiniranu i prerađenu hranu. Birajte kompleksne ugljene hidrate (smeđi pirinač, integralni hleb i testenina), proteine, voće i povrće. Manjak vitamina D, možemo nadomestiti hranom kao što je: riblje ulje, jaja, riba, mleko, kao i pomoću suplemenata.

5.Tehnike opuštanja
Savladavanje tehnika opuštanja nam pomaže da lakše upravljamo stresom i da ne posežemo za hranom ili drugim supstancama koje izazivaju zavisnost.

Simptome sezonske depresije ne treba zanemarivati. Neophodno je obratiti se psihijatru koji će u skladu sa ispoljenim simptomima i kliničkom istorijom da donese odluku i plan terapije za pacijenta. Postoje tri opcije lečenja koje međusobno mogu biti povezane, a uključuju antidepresive, terapiju svetlom i psihoterapiju.