filteri close
Objavljeno: 17.03.2023. Image source: Foto: Pexels/MART PRODUCTION
300x600

Aktinomikoza karlice je retka, hronična infekcija karličnih organa uzrokovana vrstom bakterija Actinomyces.

Bakterije koje izazivaju aktinomikozu karlice mogu ući u telo tokom porođaja, operacije ili umetanja intrauterinog uređaja (IUD).

Kada žena ima karličnu aktinomikozu, može da doživi simptome kao što su bol u karlici, groznica, vaginalni iscedak i apscesi ili mase u predelu karlice. U nekim slučajevima, infekcija se može proširiti na obližnje organe kao što su bešika ili rektum.

Dijagnoza i lečenje karlične aktinomikoze

Većina slučajeva aktinomikoze karlice dijagnostikuje se kombinacijom snimanja karlice, ultrazvuk ili MRI, i uzorkovanje tkiva ili tečnosti da bi se identifikovalo prisustvo bakterije Actinomyces. 

U zavisnosti od težine infekcije, opcije lečenja se mogu razlikovati od slučaja do slučaja. Lečenje aktinomikoze karlice obično uključuje uzimanje antibiotika da bi se eliminisale bakterije. U nekim slučajevima može biti neophodna operacija za uklanjanje apscesa ili masa u predelu karlice.

Za slučajeve aktinomikoze karlice povezane sa umetanjem spirale, direktna intervencija lečenja nije uvek potrebna. Žene koje imaju spiralu i imaju simptome karlične aktinomikoze moraće da uklone spiralu. U slučaju karlične akinomikoze je važno konsultovati se sa svojim ginekologom radi uspostavljanja tačne dijagnoze i primene odgovarajućeg plana lečenja.

Kako da ublažite tegobe prouzrokovane miomima?