filteri close
Objavljeno: 01.08.2022. Image source: Foto: Pixabay/StockSnap
300x600

Endometrioza je bolest u kojoj tkivo endometrijuma raste izvan materice žene.

Uobičajene lokacije na kojima se javlja uključuju jajnike, jajovode, spoljašnju površinu materice, sluznicu karlične šupljine, ligamente koji podržavaju matericu i prostore između materice i rektuma i između materice i bešike. Bolest se takođe može naći na manje uobičajenim mestima, uključujući bešiku, rektum i creva.

Oko 20 do 25% žena koje imaju endometriozu nema simptome - nešto što nije opšte poznato. Ovo se zove tiha endometrioza ili asimptomatska endometrioza. Mnoge od njih saznaju za njeno prisustvo tek nakon što se bore sa neplodnošću. Žene često više puta posete ginekologa žaleći se na bolove, pre nego što dobiju dijagnozu. 

Sa takvim nedostatkom svesti o ovoj uobičajenoj bolesti kod žena - koja, ako se ne otkrije, može da napreduje, što dovodi do neplodnosti ili povećanog rizika od raka endometrijuma - važno je baciti svetlo na ovaj malo poznat fenomen.

Endometrioza je pogrešno shvaćena bolest

Endometrioza je uglavnom pogrešno shvaćena, u proseku je potrebno sedam godina da se potvrdi dijagnoza. Žene bi mogle da imaju apsolutno nikakav bol i da imaju veoma tešku bolest i ono što se zove 'tiha endometrioza'. I mnogim od tih žena se dijagnostikuje kada su pokušavale da imaju decu nekoliko godina, a nisu mogle da ostanu u drugom stanju.

Društvo generalno pogrešno shvata simptome menstruacije. Smatra se da su jaki grčevi tipični za menstruaciju, što dovodi do toga da žene osećaju kao da preteruju. Ovo pogrešno razmišljanje dovodi žene do normalizacije bolova i umanjivanja simptoma. 

Koji su simptomi endometrioze?

Da biste bolje razumeli tihu, ili asimptomatsku, endometriozu, važno je znati simptome koji su zajednički za ovu bolest. Simptomi se mogu pojaviti na različite načine, ali najčešće uključuju, prema Johns Hopkins Medicine, teške menstrualne grčeve u stomaku, bol u donjem delu leđa, obilne menstruacije, bol tokom seksualnog odnosa, bolno mokrenje ili pražnjenje creva tokom menstruacije i gastrointestinalne probleme kao što su kao mučnina, dijareja i zatvor. Endometrioza takođe može izazvati umor. 

Imate endometriozu, evo zašto se osećate umorno

Jačina bola ne ukazuje na težinu bolesti, jer pacijentkinje sa jakim bolom mogu imati blagu endometriozu, dok pacijentkinje sa minimalnim bolom ili bez bola — tiha endometrioza — mogu imati uznapredovali oblik bolesti.

Neplodnost je, takođe, simptom endometrioze. U slučajevima tihe endometrioze, neplodnost je obično prvi znak da nešto nije u redu . Ponekad je jedini simptom. Nema bola ili redovnih menstrualnih grčeva, samo ne uspevate da zatrudnite. Neki simptomi, kao što su bol u leđima, mučnina i promene u pražnjenju creva i mokrenju, na primer - mogu biti toliko suptilni da ih možete pripisati nečemu drugom. 

Endometrioza se dijagnostikuje samo laparoskopskom operacijom

Iako postoje neki alati koji mogu dati naznake o tome da li pacijentkinja ima endometriozu, sa nedostatkom tihe endometrioze ili nedoslednim simptomima, jedini način na koji se do konačne dijagnoze može doći je putem laparoskopske hirurgije. Ovo je minimalno invazivna procedura gde hirurg posmatra ceo karlični region kroz rez na zidu stomaka gde se ubacuje tanka cev sa svetlom i sočivom. 

Tiha endometrioza je čest uzrok neobjašnjive neplodnosti i ponavljajućih pobačaja

Neobjašnjiva neplodnost je kada žena nije u stanju da zatrudni prirodnim putem ili putem potpomognute reprodukcije bez poznatog uzroka. Takođe se koristi za opisivanje žena sa ponavljajućim pobačajima koji nemaju vidljiv uzrok.

Neobjašnjiva neplodnost može da bude kontroverzna tema, jer neki medicinski stručnjaci ne veruju u to – iz njihove perspektive, mora da postoji neki uzrok, čak i ako je trenutno nepoznat. Nedostatak testiranja za dijagnozu prisustva endometrioze dodatno doprinosi fenomenu neobjašnjive neplodnosti. I u mnogim slučajevima neobjašnjive neplodnosti, uzrok je često endometrioza.

Endometrioza - kako sebi možete pomoći

Čak i pacijentkinjama sa blagim slučajevima endometrioze mogu se smanjiti šanse za zdravu trudnoću. Endometrioza može izazvati neplodnost na različite načine - blokada jajovoda, oštećenje zaliha jajnih ćelija (takođe poznato kao rezerva jajnika), ožiljnog tkiva i adhezija koje utiču na reproduktivnu funkciju i opšteg neprijateljskog okruženja za spermu i jajne ćelije. 

Faktori rizika za tihu endometriozu

Endometriozu može dobiti bilo koja žena. Iako nema poznatog uzroka, određeni faktori vas mogu izložiti riziku. Može biti nasledna, pa ako je vaša mama ili sestra imaju, možete i vi. 

Ako ste se porodili nakon 30. godine — endometrioza se ponekad može razviti i od carskog reza — ili nikada niste rađali. Dodatni faktori rizika uključuju menstruacije koji traju duže od sedam dana, kratke menstrualne cikluse ispod 27 dana, osetljivost na hemikalije, ponavljajuće gljivične infekcije i određen način života, uključujući nedostatak vežbanja i upotrebu kofeina i alkohola.

Drugi faktori rizika su neuravnoteženi hormoni, mrlje pre menstruacije, bol tokom ovulacije i ciste na jajnicima - posebno "čokoladne" ciste (ciste ispunjene starom krvlju, daju braonkasti izgled, što se može otkriti ultrazvukom). Endometrioza se javlja zajedno sa drugim hroničnim stanjima. Studija iz 2002. godine pokazala je da žene sa poznatim stanjima kao što su poremećaji štitne žlezde, fibromijalgija, lupus ili reumatoidni artritis imaju veću verovatnoću da imaju i endometriozu. Zaista, istraživanja pokazuju da oko 20% žena sa endometriozom ima još jedno hronično stanje. 

Kakvu ulogu imuni sistem može da igra u tihoj endometriozi? 

Dok medicinska zajednica ne zna za konkretan uzrok endometrioze, istraživanja pokazuju da imuni sistem može imati uticaja. Prema udruženju za endometriozu, ako imate imunološko stanje kao što je astma, alergije, sinuzitis ili ekcem, veća je verovatnoća da ćete imati i endometriozu. Slab imuni sistem, o čemu svedoči prisustvo jednog ili više imunoloških stanja, možda neće moći da spreči razgradnju tkiva endometrijuma. Jedna studija je otkrila da žene sa endometriozom pokazuju izmenjene biološke procese u pogledu endokrinog i imunog sistema. 

Endometrioza se može ukloniti hirurški

Laparoskopija se koriste ne samo za dijagnozu endometrioze, već i za hirurško uklanjanje izraslina endometrioze kako bi se ublažili simptomi, poboljšali ishodi plodnosti i zaustavila progresija bolesti. Pokazalo se da je uspešan u mnogim slučajevima. 

Endometrioza se može lečiti lekovima

Upotreba lekova u velikoj meri zavisi od toga da li je vaša želja da zatrudnite ili ne. Ostali faktori uključuju trenutne simptome, težinu bolesti, toleranciju na predložene lekove i lične preferencije. Zaista sve zavisi od pojedinačnog slučaja.

Terapija može uključivati uobičajene nesteroidne antiinflamatorne lekove bez recepta, kao što je ibuprofen - i hormonsku terapiju (iako je manja verovatnoća da ćete imati bol sa tihom endometriozom, sa samo suptilnim simptomima, ako ih ima). Da bi sprečio ovulaciju i smanjio menstrualni tok, smanjujući mogućnost odlaganja tkiva endometrioze, vaš lekar može da vam prepiše pilule za kontrolu rađanja, koje sadrže estrogen i sintetički oblik progesterona koji se zove progestin. Takođe vam može biti propisan samostalni progestin, lek koji imitira menopauzu ili sintetički muški hormon. Međutim, hormonska terapija se uglavnom koristi samo kratko vreme zbog mogućih neželjenih efekata i najbolje je koristiti je uz operaciju.

Endometrioza se može lečiti različitim holističkim metodama

Lekovi nisu jedini način da se endometrioza drži pod kontrolom i različitim holističkim metodama i načinom života, posebno kada se koristi u kombinaciji sa drugim medicinskim tretmanima. Ovo je posebno važno nakon operacije endometrioze kako bi se sprečilo da se bolest vrati ili napreduje. Istraživanja pokazuju da ishrana može igrati ulogu u upravljanju, pa čak i razvoju endometrioze, pošto je to hronična inflamatorna bolest. Voće, povrće i masna riba kao što je losos pomažu u borbi protiv endometrioze. Jedna studija je  pokazala da nezdrave masti mogu doprineti riziku od endometrioze i mogu pogoršati bolest.

Pored promena u ishrani, pokazalo se da drugi alternativni tretmani, uključujući akupunkturu, vitamine i bilje, imaju koristi za obolele od ove bolesti.

Trudnoća i menopauza mogu pružiti olakšanje za simptome endometrioze

Iako za endometriozu nema leka, njeni simptomi se mogu smanjiti, pa čak i nestati tokom trudnoće. Povećanje progesterona tokom trudnoće može vam pomoći da se osećate bolje, jer se veruje da potiskuje i smanjuje veličinu adhezija endometrijuma. Međutim, svi su različiti i način na koji vaše telo reaguje verovatno nije isti kao nečije drugo. 

Žene otkrivaju da simptomi endometrioze počinju da se smanjuju kada počne menopauza.