filteri close
Objavljeno: 14.10.2022. Image source: Foto: Pexels/Karolina Grabowska
300x600

Ako su vam uši crvene i osećate peckanje, možda imate sindrom crvenog uha. 

Evo šta treba da znate da biste bolje razumeli uzroke i simptome sindroma crvenog uha, kada da posetite lekara i dostupne opcije lečenja.

Pošto je sindrom crvenog uha redak, uzroci su još uvek nejasni. Prema onome što naučnici do sada  znaju, postoje dva glavna tipa ovog sindroma- primarni i sekundarni. Primarni sindrom crvenog uha se obično pojavljuje kod dece i tinejdžera, dok starije osobe češće imaju sekundarni oblik. Oba oblika imaju svoje karakteristične simptome. 

Jedan posebno zanimljiv slučaj sindroma crvenog uha detaljno je opisan u studiji iz 2014. godine. Studija je uključivala 22-godišnjeg pacijenta sa veoma uznemirujućim epizodama crvenila u ušima, netolerancijom na buku i pekućim bolom oko temporalnih područja. Nakon što je vodio dnevnik ishrane, pacijent je prepoznao sok od pomorandže i stres kao glavne pokretače. Ipak, ovo je bio prvi slučaj u kojem je otkriveno da je sindrom crvenog uha izazvan sokom od pomorandže. 

Simptomi sindroma crvenog uha

Simptomi sindroma crvenog uha variraju u zavisnosti od vrste. U studiji iz 2013. godine, primarni nivo sindroma crvenog uha povezan je sa migrenama. Nasuprot tome, sekundarni slučajevi mogu doći sa težim stanjima, kao što su poremećaji gornjeg dela vratne kičme ili disfunkcija zglobova. Dok se stanje uglavnom karakteriše izraženijim crvenilom spoljašnjeg uha ili ušne resice, pekući bol i crvenilo mogu se proširiti na slepoočnicu i gornji deo vrata.

U studiji iz 2022. godine, simptomi mogu da se jave niotkuda ili da ih izazovu kašalj, stres, pokreti vrata, žvakanje i četkanje kose. Možda ćete primetiti da vam jedna ili obe ušne školjke postaju crvene, praćene osećajem peckanja. Peckanje može izgledati kao blago pulsiranje za neke ljude, dok drugi doživljavaju jači bol, koji se širi od ušnih resica do obraza, vilice ili potiljka. Oni koji razviju ovo stanje obično doživljavaju simptome tokom dana, sa tipičnim napadom koji traje između 30 i 60 minuta, a ponekad čak i četiri sata.

Kada posetiti doktora?

Zbog tečnosti simptoma povezanih sa sindromom crvenog uha, primamljivo je da sami postavite dijagnozu. Međutim, bilo bi najbolje da prvo posetite svog lekara. Ovo je posebno važno ako su vaši simptomi praćeni groznicom, otečenim limfnim čvorovima, drhtavicom i jezom. Polihondritis, na primer, može dovesti do nekog crvenila i nelagodnosti u uhu. Međutim, može se proširiti i na druga područja u uhu, poput unutrašnjeg uha, što može uzrokovati gubitak sluha. Zbog toga je ključno da posetite svog lekara.

Upala uha nije retka, može biti bolna, ali i ostaviti ozbiljne posledice - ove stvari bi trebalo da znate

Bol povezan sa sindromom crvenog uha može biti još jedan razlog da posetite svog lekara. Iako intenzitet epizoda bola nije dobro proučen, prijavljen je jak bol, iako retko, prema već pomenutoj studiji iz 2013. godine. U stvari, nivo bola je manje-više opisan kao dosadna nelagodnost, a ne kao mučna. 

Kako se dijagnostikuje sindrom crvenog uha?

Pošto je tačan uzrok sindroma crvenog uha nepoznat, vaš lekar će možda morati da sprovede različite testove kako bi isključio druga stanja. Kriterijumi za dijagnozu sindroma crvenog uha zahtevaju da ste iskusili oko 20 napada bola i abnormalnog crvenila ušiju u trajanju od četiri sata. Stoga bi vaš lekar mogao da proveri ovo i zaključi vašu dijagnozu nakon što isključi druga ozbiljna medicinska stanja u mozgu povezana sa intrakranijalnom i ekstrakranijalnom patologijom.

Primeri intrakranijalne patologije uključuju krvarenje, cerebralni edem, tumor, apsces i ishemijski moždani udar. Ova stanja se mogu identifikovati i potvrditi CT skeniranjem glave tokom dijagnoze sindroma crvenog uha. S druge strane, primeri ekstrakranijalne patologije uključuju paralizu lica, subperiostalni apsces i labintitis.

Kako lečiti sindrom crvenog uha?

Nažalost, simptomi sindroma crvenog uha su obično otporni na medicinske tretmane. Međutim, neki lekovi za prevenciju migrene, kao što je propranolol, mogu imati umerene koristi. Druge navedene opcije lečenja uključuju oralne triciklične antidepresive, lokalne anestetike i gabapentin.

U pomenutoj studiji iz 2014., stručnjaci su primetili da je kod jednog pacijenta terapija metisergidom poboljšala stanje. Kod drugih je došlo do izvesnog olakšanja nakon uzimanja indometacina. Ovo je smanjilo simptome bola više od 8 nedelja. Na kraju krajeva, okidače su izazvale razne stvari, poput ulaska u vruću prostoriju, dodira i pokreta vrata, između ostalog. Međutim, što se tiče nemedicinskih terapijskih opcija, fizičko hlađenje kože takođe može ponuditi neki oblik olakšanja.

Pošto ne postoji specifičan dijagnostički test koji bi potvrdio šta izaziva stanje, modifikacija životnog stila i beleženje određenih pokretača koje treba izbegavati mogu pomoći u smanjenju rizika od sindroma crvenog uha.

7 razloga koji mogu dovesti do krvarenja iz ušiju