filteri close
Objavljeno: 07.12.2020. Image source: Foto: Pixabay/whoismargot
300x600

Evo sa čime se susreću muškarci koji imaju probleme sa mentalnim zdravljem.

Stigma mentalnog zdravlja muškaraca ostaje zanemarena i ignorisana i još uvek nečujno vreba u senci društva. Ove stigme se obično deli na dve dimenzije: unutrašnju i spoljašnju. Unutrašnja stigma odnosi se na privatni osećaj srama i bezvrednosti kod stigmatizovanih pojedinaca, što često dovodi do socijalnog povlačenja i niskog samopoštovanja. Spoljna stigma odnosi se na negativne stavove i predrasude stereotipe koje imaju ljudi uopšte, što često dovodi do odbacivanja i naknadne diskriminacije.

Važno je da se diskurs oko mentalnog zdravlja muškaraca usredsređuje na unutrašnju stigmu pogođenih muškaraca, koji se često prikazuju kao samouništavajuće tvrdoglavi i tihi pred mentalnim bolestima. Ovaj uski fokus ponekad se može spustiti u diskurs osećaja krivice obolelog. Kao takvo, važno je proširiti fokus na razmatranje spoljne stigme ispitivanjem negativnih stavova i štetnih stereotipa na drugim mestima u društvu. 

Ova spoljna stigma može biti ključni faktor koji muškarce odvraća od diskusije o svojim problemima mentalnog zdravlja i traženja pomoći od službi, a nalazi se na iznenađujućim mestima.

Stigma u zdravstvenim službama

Akademska literatura ukazuje na to da muškarci imaju znatno manju verovatnoću da koriste usluge ustaova za lečenje mentalnog zdravlja od žena. Razlozi za takvu neiskorišćenost su različiti, ali spoljna stigma je ogroman i nedovoljno priznat faktor. Zaista, neka istraživanja pokazuju da sami pružaoci zdravstvenih usluga mogu da imaju stigmatizujući stav prema osobama sa mentalnim bolestima. 

Na primer, jedno istraživanje pokazalo je da 44% korisnika usluga, sa niskim primanjima koji žive u ruralnim krajevima Nove Engleske, prijavljuje veliku diskriminaciju u interakciji sa sistemom zaštite mentalnog zdravlja. 

Mentalno zdravlje dece: Iznenađujući znakovi upozorenja

Nedavno je Američko psihološko udruženje objavilo „smernice za psihološku praksu sa dečacima i muškarcima“ u kojima se kaže da „pokazalo se da prilagođavanje tradicionalnoj ideologiji muškosti ... negativno utiče na mentalno zdravlje “. Niz smernica je žestoko kritikovao čitav niz stručnjaka, koji su tvrdili da je dokument stigmatizovao i patologizirao muškost, propuštajući time priliku za reformu i modernizaciju pristupa mentalnom zdravlju muškaraca.

Stigma u porodici

Istraživanja pokazuju da uža porodica može biti važan izvor podrške i utehe osobama sa mentalnim bolestima. Međutim, dokazi sugerišu da neki članovi porodice mentalne bolesti mogu doživljavati kao izvor srama koji narušava porodičnu reputaciju. To može dovesti do pokušaja negiranja ili prikrivanja mentalne bolesti, što opet odvraća od traženja pomoći. 

Ovi saveti pomoći će vam da se izborite sa snažnim emocijama

Roditelji, deca, pa čak i supružnici mogu biti saučesnici u ovoj tišini, koja može biti naročito intenzivna ako je član porodice muškarac. U jednom istraživanju otkriveno je da su muževi sa mentalnim bolestima često izveštavali o negativnim i nesimpatičnim komentarima svojih supruga. To je naročito bilo slučaj ako je mentalna bolest ometala čovekove sposobnosti zarađivanja, što je navelo neke žene da dovedu u pitanje njegovu muškost.  

Stigma u medijima 

Dobro je poznato da prikazivanje društveno-ekonomskih grupa u medijima može oblikovati šire stavove i uverenja javnosti. Ranije istraživanje, ispitivalo je medijsku pokrivenost mentalnih bolesti prema polu, utvrdivši da su članci o ženama sa mentalnim bolestima bili pozitivniji i empatičniji, dok su članci o muškarcima sa mentalnim bolestima sadržavali više stigmatizirajućeg sadržaja i povezivali mentalne poremećaje muškaraca sa zločinom i nasiljem. 

Ovo je važno otkriće, jer ovi prikazi u medijima mogu doprineti široj klimi straha kod muškaraca sa mentalnim bolestima, pa mogu odbiti traženje pomoći. Na primer, muškarci se mogu legitimno bojati da će ih porodica, prijatelji i kolege smatrati kao sklone kriminalu i nasilju ako otkriju probleme sa mentalnim zdravljem.