filteri close
Objavljeno: 10.11.2022. Image source: Foto: Pexels/Pavel Danilyuk
300x600

Nizak nivo vitamina B12 je rezultat neadekvatnog unosa ili nemogućnosti da se pravilno apsorbuje. Šest vaših svakodnevnih navika može potajno doprineti bilo kojem od uzroka.

Neki simptomi niskog nivoa vitamina B12 su prilično očigledni. Drugi mogu biti podmukli i maskirati mnoge druge uobičajene bolesti — ko nije umoran ovih dana? Nedostatak se često zanemaruje ili čak pogrešno dijagnostikuje. Međutim, postoje neki znaci na koje treba obratiti pažnju. Prvo i najvažnije je taj sveprisutni umor. Vašim ćelijama je potreban B12 i ako nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca, kiseonik se neće pravilno transportovati kroz vaše telo. Zbog toga ćete se osećati slabo i letargično.

Uočljiviji simptom može biti bleda, ili čak žuta koža. Anemija i nedostatak B12 često idu ruku pod ruku. Nedostatak vitamina B12 je takođe povezan sa žuticom.

Peckanje ruku i stopala, poznato kao parestezija, je čest simptom niskog nivoa B12, kao i gastrointestinalni problemi kao što su dijareja, zatvor, nadimanje i gasovi. Mogu se javiti  problemi sa mentalnim zdravljem, poput depresije i “zamagljenog mozga”, jer B12 utiče na centralni nervni sistem. Jedan istaknuti i bolan simptom na koji treba obratiti pažnju je glositis ili upala jezika.

Vegani i vegetarijanci nemaju dovoljan unos B12

Ono što može, a šta ne, dospeva na vaš tanjir je najveći doprinos vašem nivou vitamina B12. S obzirom na ovo, verovatno nije iznenađujuće da je vodeći uzrok niskog nivoa vitamina B12 nedostatak životinjskih proteina u ishrani. Oni koji ne konzumiraju dovoljne količine mesa, živine, mlečnih proizvoda ili morskih plodova imaju veće šanse da razviju ovaj nedostatak. Naučna studija je otkrila da 92% vegana ima nedostatak vitamina B12, a dva od tri vegetarijanca takođe nemaju dovoljno vitamina. Uzimanje suplemenata ili konzumiranje odgovarajućih količina putem obogaćenih žitarica za doručak pomaže u suzbijanju rizika. Nutritivni kvasac je solidan izvor vitamina neživotinjskog porekla.

Alkohol ometa apsorpciju vitamina B12

Postoje jaki dokazi da alkohol ometa sposobnost vašeg tela da apsorbuje vitamin B12. Nedostatak vitamina, posebno vitamina B grupe, veoma je čest među onima sa poremećajem upotrebe alkohola. Konzumacija alkohola može oštetiti sluznicu želuca, sprečavajući ćelije da oslobađaju adekvatne količine unutrašnjeg faktora koji pomaže u absorbovanju vitamina B12. 

I ovaj problem možda nije ograničen samo na one koji prekomerno konzumiraju alkohol. Studija iz 2004. godine, zaključila je da čak i umerena konzumacija alkohola kod zdravih žena u postmenopauzi može dovesti do nižih nivoa vitamina B12. 

Lekovi protiv žgaravice mogu dovesti do niskog nivoa vitamina B12

Čest uzrok niskog nivoa vitamina B12 je nedostatak hlorovodonične kiseline u stomaku. Stomačna kiselina je imperativ za razlaganje hrane koju unosimo na manje hranljive materije, kao što je vitamin B12, koje možemo da apsorbujemo.

Glavni zadatak popularnih lekova protiv žgaravice, kao što su inhibitori protonske pumpe (PPI) i antacidi, je suzbijanje želudačne kiseline i ublažavanje opekotina. Produžena upotreba ovih lekova može dovesti do hronično niskog nivoa hlorovodonične kiseline. Ovo ometa varenje i upotrebu vitamina B12. Niska kiselina u želucu takođe može dovesti do prekomernog rasta bakterija. Hrana ostaje nesvarena u tankom crevu i predstavlja plodno tlo za bakterije. 

Pušenje cigareta ometa apsorpciju i skladištenje hranljivih materija

Od žutih zuba preko smrdljivog daha do raka, u ovom trenutku je opšte poznato da pušenje cigareta ima mnogo negativnih zdravstvenih posledica. Međutim, može biti iznenađenje kada čujete da ima sposobnost da smanji vaše nivoe vitamina B12.

Zaista, studija objavljena 2016. godine je otkrila značajno smanjene nivoe B12 u krvnom serumu pušača u poređenju sa nepušačima.

Razni lekovi i suplementi mogu sniziti vaše nivoe B12

Nekoliko uobičajenih lekova i suplemenata koje možda imate u svom kupatilu mogu da iscrpe nivoe vitamina B12. Na primer, pokazalo se da suplementi vitamina C ometaju apsorpciju B12 u vašem digestivnom sistemu. Možda ćete želeti dvaput da razmislite da li konzumirate hranu sa vitaminom B12 ili uzimate sve svoje suplemente u isto vreme. Predlaže se dvočasovni interval između uzimanja ova dva suplementa ili obavezno konzumiranje hrane bogate B12 da bi nivoi bili bezbedni.

Ovo su simptomi nedostatka vitamina B-12

Metformin je lek za dijabetes i često se  prepisuje za borbu protiv visokog nivoa šećera u krvi. Međutim, pregled objavljen 2016. godine izvestio je da dugotrajna upotreba popularnog leka može dovesti do nedostatka B12 smanjenjem efikasnosti apsorpcije u tankom crevu. 

Oralni kontraceptivi takođe mogu doprineti nižim nivoima B12. Pokazalo se da žene koje uzimaju oralne kontraceptive imaju značajno niže nivoe vitamina u poređenju sa onima koje nisu. 

Vaša šolja čaja može biti krivac

Napici sa kofeinom su diuretici i povećavaju mokrenje. To dovodi do gubitka tečnosti, što znači da u telu ima manje tečnosti za rastvaranje vitamina rastvorljivih u vodi, kao što je B12. A naša tela ne čuvaju i ne skladište velike količine vitamina rastvorljivih u vodi. Pored toga, čaj takođe sadrži tanine koji mogu da ometaju apsorpciju B12, po čistoj ishrani.

Međutim, iako je kafa takođe diuretik, zapravo je povezana sa povećanom apsorpcijom B12. Studija iz 2008. godine je otkrila da zdravi muškarci i žene srednjih godina koji piju kafu imaju smanjene koncentracije vitamina B koji cirkulišu u krvi, sa jednim izuzetkom: vitaminom B12. 

Ako ne kontrolišete stres, nivoi vitamina B12 mogu pasti

Stres je uobičajeni krivac za bezbroj zdravstvenih problema. Naša tela žele da sačuvaju što više energije da bi se nosila sa uočenim stresnim situacija. Kao rezultat ovoga, gastrointestinalni problemi su uobičajeni kod ljudi koji su izloženi stalnom stresu.

Kada se ova stresna veza između creva i mozga neprekidno petlja, to može dovesti do hroničnog gastritisa. Iako je uvek lakše reći nego učiniti, upravljanje stresom je važno za pravilnu apsorpciju vitamina B12.

Visoki intnzitet fizičke aktivnosti mogu iscrpiti B12

Vaš nivo aktivnosti i intenzitet vežbanja mogu da utiču na nivoe vitamina B12. Uzrok bi mogao biti oksidativni stres. Telo ima i antioksidante i slobodne radikale u svakom trenutku. Kada ovo dvoje postane neuravnoteženo, to je poznato kao oksidativni stres. Oksidativni stres je povezan sa nižim nivoima vitamina B12 (koji ima antioksidativna svojstva), iako tačan uzrok još nije jasan.

Trkači imaju tendenciju da imaju više nedostataka u ishrani, jer trčanje iscrpljuje zalihe vitamina u telu, a B12 je najčešće u deficitu. Sportistima je možda potrebno više vitamina B12 i trebalo bi da prate svoje nivoe i unos. Oni koji ne konzumiraju životinjske proizvode ili imaju nizak nivo B12 za početak moraju da obrate dodatnu pažnju.