
Sve što treba da znate o alergiji na kivi
Alergiju na kivi je teško uočiti u početku jer liči na simptome mnogih drugih alergija na hranu.
Kada osoba ima alergiju na kivi, njihov imuni sistem negativno reaguje na određene supstance u plodu. Oni takođe često imaju alergijske reakcije i na drugu hranu i materijale, što je poznato i kao unakrsna osetljivost.
Osobe sa ovom alergijom treba da budu upoznate sa skrivenim izvorima ovog voća.
Simptomi
Kivi je čest uzrok sindroma oralne alergije, koji predstavlja reakciju koja uključuje lokalne alergijske reakcije oko usta, usana, jezika i grla.
Prvi znaci alergije na kivi obično su blagi i mogu da uključuju osećaj svrba ili peckanja u i oko usta. Ljudi takođe mogu razviti osip na mestima gde je koža došla u kontakt sa plodom.
Neki ljudi imaju jaku reakciju prvi put kada jedu kivi, a često i dalje imaju jake simptome. Slično tome, ako je prva reakcija blaga, buduće reakcije takođe imaju tendenciju da budu blage.
Međutim, osoba ponekad može imati vrlo malo ili nimalo reakcije na to što prvi put pojede voće, ali otkriva da drugo izlaganje izaziva daleko teže simptome.
U većini slučajeva reakcije na kivi nisu ozbiljne i proizvode blage lokalne simptome. Međutim, jake reakcije se dešavaju i mogu izazvati opasne po život reakcije nazvane anafilaksija.
Znakovi teških reakcija na kivi:
• trnci u ustima i grlu što dovodi do oticanja
• ukočenost jezika, usna ili grla
• otežano disanje
• jak trbušni bol ili grčevi
• mučnina, povraćanje ili proliv
• nagli pad krvnog pritiska
• brz otkucaj srca
• vrtoglavica ili gubitak svesti
Kako izbeći okidače?
Zeleni kivi, zlatni kivi i bobica kivija mogu izazvati alergijske reakcije. Ljudi bi trebalo da izbegavaju sve vrste voća dok ne razgovaraju sa stručnjakom za alergiju o tome koju hranu jesti, a koju izbegavati.
Kivi je uobičajeni sastojak u sledećim namirnicama i pićima:
• smuti
• voćne salate, posebno tropske sorte
• smrznuto voće
• sorbet na bazi voća i sladoled
Kivi takođe može delovati kao sastojak na neočekivanim mestima - na primer, neki proizvođači koriste kivi za glaziranje paštete ili da smekšaju meso.
Da bi izbegli alergijske reakcije, ljudi bi trebalo da čitaju etikete sastojaka pre nego što probaju novu hranu ili piće.
Budućnost lečenja: naučićemo telo da zaboravi svoje alergije?
U restoranima ljudi sa ozbiljnom alergijom treba da obaveste osoblje. Kuhinjsko osoblje moraće da pripremi hranu osobe koja je alergična na kivi i da obezbede da oni koriste različite kuhinjske uređaje za kivi i drugu hranu. Reći porodici i prijateljima, takođe, može pomoći u sprečavanju izlaganja plodu.
Uzroci alergije na kivi
Alergija na kivi nastaje kada imuni sistem pogrešno protumači određene proteine u plodu zbog štetnih materija, slično virusima ili bakterijama. Imuni sistem tada šalje bela krvna zrnca i druga jedinjenja, uključujući IgE antitela, da napadnu ove materije.
Ovaj odgovor imunog sistema izaziva mnoge simptome alergije na kivi.
Istraživanja su povezala niz proteina u kiviju sa alergijskim reakcijama, uključujući aktinidin, protein sličan taumatinu i kivellin. Dokazi takođe ukazuju da jedinjenje koje se naziva 30 kDa tiol-proteaza aktinidin može biti glavni alergičar kivija.
Osobe sa alergijom na kivi često imaju preosetljivost na druge alergene.
Alergije na kivi imaju veze sa alergijama na sledeću hranu i supstance:
• lateks, poznat kao sindrom lateks-voća
• polen, poznat kao sindrom polen-voća
• avokado
• kesten
• banana
• jabuka
• breskva
• papaja
• ananas
• maslina
• šargarepa
• krompir
• pšenica
• susam i makovo seme
• lešnici
• japanski kedar
• trava
Alergija na kivi kod dece
Rizik od alergije na kivi može biti veći kod dece nego kod odraslih.
Roditelji i negovatelji često su oprezni da izbegnu uobičajene alergene kada započnu odvajanje bebe. Ljudi često kivi smatraju dobrom hranom za odojčad, ali važno je imati na umu da postoji mogućnost da beba ili dete imaju alergiju na kivi.
Telo možda ne pokazuje simptome kada prvi put dete pojede hranu na koju je alergično. Simptomi se mogu javiti tek drugi put kada dete pojede hranu.
Kako da se pripremite za prolećne alergije
Kod novorođenčadi i male dece simptomi alergijske reakcije mogu biti od blage do teške i mogu uključivati:
• crvenilo ili otok oko usana ili u ustima
• ljuskaste ili crvene mrlje na koži
• koprivnjaču
• prekomerno plakanje
• razdražljivost
• otežano disanje
Roditelji i staratelji, takođe, mogu primetiti da dete ima uznemiren stomak. Mogu da povraćaju, imaju otečen trbuh ili proliv posle jela. Roditelj ili staratelj treba da vodi dete kod lekara zbog bilo kojeg od ovih simptoma ili sumnje na alergiju na hranu.
Kada treba potražiti doktora?
Najbolje je posetiti lekara ili stručnjaka za alergiju na prvi znak alergije na hranu. Svako ko primeti golicanje ili trnce u ustima i grlu nakon jela kivija treba da se obrati lekaru, jer to može biti prvi znak jake reakcije na voće.
Medicinski radnik može da obavi niz testova za dijagnostifikovanje alergije. Takođe će moći da utvrde koliko je ozbiljna i da li osoba ima i druge povezane alergije.
Ako osoba ima ozbiljnu alergiju, njihov lekar može da preporuči da nosi antihistaminske lekove ili auto-injektor epinefrin (EpiPen) u svakom trenutku koji će se koristiti u slučaju teške alergijske reakcije.
Ako osoba ima poteškoće s disanjem, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć.
Izbegavanje alergijskih reakcija zahteva negu, a osobe sa ozbiljnim alergijama treba da nose lek sa sobom u hitnim slučajevima.
Najbolji način za sprečavanje alergijskih reakcija je posetiti stručnjaka za alergiju radi dijagnoze čim se simptomi pojave. Ovi stručnjaci su obično u stanju da tačno utvrde na šta je osoba alergična, preporuče načine za izbegavanje okidača i propisuju odgovarajuće lečenje.