Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
U Srbiji je popularno koristiti ovo ulje, ali kardiolog kaže da može biti opasno
Treba biti vrlo pažljiv kada je ishrana u pitanju
Površinski pregled na internetu otkriva mnoštvo tekstova koji snažno promovišu kokosovo ulje za razne stvari, od poboljšanja memorije do unapređenja zdravlja srca.
Međutim, stručnjaci iz Klinike Mejo upozoravaju i izražavaju zabrinutost, posebno u odnosu na zdravlje srca. Dok kokosovo ulje može biti korisno za kožu, oni savetuju da budete pažljivi kada je reč o korišćenju ovog ulja u ishrani.
Izvršena je analiza koja se fokusirala na uticaj raznih sastojaka poput maslaca, masti, goveđeg i kokosovog ulja na nivo lošeg holesterola. Suština istraživanja bila je identifikovati koja namirnica najviše doprinosi povišenju nivoa lošeg holesterola. Ispostavilo se da su rezultati mnoge iznenadili.
Preporuke za ishranu leti - Oglasio se Institut za javno zdravlje sa smernicama
Kardiolog Dr Stiven Kopeki naglašava da kokosovo ulje nije korisno za zdravlje srca, jer povećava nivo lošeg holesterola. Oslanja se na istraživanje koje je analiziralo uticaj različitih masti na nivo lošeg holesterola, gde je kokosovo ulje pokazalo najveći efekat.
Dr Kopeki objašnjava da iako je kokosovo ulje biljnog porekla, sadrži visok nivo zasićenih masti koje se konvertuju u holesterol kad se unesu u telo.
Zato kardiolog savetuje da se izbegava upotreba kokosovog ulja, dok smatra da je konzumiranje kokosove vode i povremenih pahuljica u salatama ili desertima prihvatljivo.