filteri close
Objavljeno: 26.10.2020. Image source: Unsplash/National Cancer Institute
300x600

Ugrožene grupe u svetu bi mogle da prime vakcinu pre kraja godine

Medicinski radnici i visokorizični pacijenti verovatno će primiti vakcinu protiv kovida 19 do kraja godine, izjavio je Adrijan Hil, direktor oksfordskog instituta "Jenner", koji u razvoju vakcine sarađuje s proizvođačem lekova.

Profesor Hil je potvrdio da će hitno odobrenje vakcine omogućiti da je najugroženije grupe dobiju dok je još uvek u poslednjoj fazi ispitivanja, pišu engleski mediji.

Nakon toga uslediće finalno odobrenje za masovnu upotrebu, što znači da bi ostatak populacije mogao da počne da dobija vakcinu od početka 2021. godine.

U Srbiji smo posebno osetljivi na kovid, ova krvna grupa je najotpornija

Adrijan Hil koji predvodi naučni tim za razvoj vakcine, priznao je da je u toku trka s vremenom, ali insistira da je zaista moguće da vakcinisanje počne pre Božića.

U toku je proizvodnja milijardi doza vakcine u deset fabrika širom sveta u pogonima britanske kompanije AstraZeneca.

"Bio bih jako iznenađen ako se pandemija ne bi stišala do kraja proleća, bar u Britaniji… Doći ćemo do faze kada ćemo postići imunitet krda putem vakcinisanja", izjavio je optimistično profesor Hil.

Treća faza testiranja ove vakcine je inače bila pauzirana nakon što je prijavljen "ozbiljan neželjeni događaj" kod učesnika testiranja u Velikoj Britaniji.

Pod "ozbiljnim neželjenim događajem" podrazumeva se reakcija na vakcinu koja je prouzrokovala hospitalizaciju, životno ugrožavajuće posledice ili smrt, preneli su britanski mediji.

Nema više sumnje da se možete dva puta zaraziti koronom!

Ipak, rezultati nad učesnicima kojima su primili vakcinu u odnosu na dobrovoljce koji su primili placebo će tek biti otkriveni. Sve do tada, niko od učesnika, pa čak niti članovi naučnog tima neće znati ko je primio vakcinu, a ko placebo.

Zato se ne može znati da li je učesnik s "ozbiljnim neželjenim događajem" dobio placebo ili vakcinu.

Oko 10.000 dobrovoljaca uključeno je u ispitivanja vakcine u Velikoj Britaniji koje sprovodi institut "Jenner". Uključeni su i dobrovoljci iz Brazila i Južne Afrike. Ispitivanja sprovode i partneri Instituta u Indiji i SAD.

Naučni tim planira da traži hitno odobrenje za ugrožene pacijente na osnovu privremenih rezultata dok se još sprovode ispitivanja. Privremena dozvola biće samo za hitnu upotrebu, a ne za odobrenje za masovnu upotrebu, istakao je Hil.

Zabrinjavajuće upozorenje: imaćemo 5.000 zaraženih dnevno?!

"Regulatori žele da imaju više podataka o sigurnosti i možda delotvornosti vakcine pre nego što daju dozvolu za masovnu upotrebu vakcine. Prioriteti u ovoj zemlji su prilično jasni. Vakcinisaćemo rizične osobe pre nego što vakcinišemo mlade, sposobne i zdrave osobe koje su pod manjim rizikom. Mislim da će to uraditi većina zemalja. Dakle, za ovu godinu tražimo odobrenje za hitnu upotrebu vakcine, za najugroženije, a zatim početkom sledeće godine za sve ostale", rekao je Hil.

Medicinari i drugi radnici na udaru takođe bi mogli da dobiju vakcinu prema privremenoj dozvoli.

Veruje se da će ova vakcina biti prekretnica u borbi protiv koronavirusa, koji je do sada u svetu ubio više od 1,15 miliona ljudi, devastirao globalnu ekonomiju i zaustavio normalan život stanovnika u celom svetu.