filteri close
Objavljeno: 19.01.2021. Image source: Pexels/Anna Shvets
300x600

Ne samo mentalno, nego i fizičko

Poslednjih godinu dana su za planetu bili štetniji nego što se može pomisliti na prvu loptu. Ne samo da smo ostali bez dva miliona ljudi, nego pandemija još traje, ali ostavlja posledice i na one koji se nisu zarazili i koji nisu gubili bližnje.

Pogađate, u pitanju je izolacija i usamljenost. Ljudima ponestaje snage, ponestaje volje, nestaje raspoloženja i sve to nije dobro po zdravlje.

U samoći nema ničeg dobrog niti pozitivnog, ne ispašta samo psiha već i čitav organizam, tvrde američki naučnici.

Hara još jedna epidemija - depresije, ovo je glavni okidač za nju i sada je svuda oko nas

Od ranije su poznati pogubni efekti izolacije na moral ljudi koji su prinuđeni da žive odsečeni od sveta, kao i kobne psihološke posledice koje takvo stanje može da izazove.

Studija objavljena u američkom časopisu Anali nacionalne akademije nauka, otkriva da samoća može dovesti naše telo u smrtnu opasnost.

Istraživači sa Univerziteta u Čikagu ustanovili su da samoća može izazvati imunu deficijenciju, kao i brojne ozbiljne poremećaje.

Studija nudi preporuku kako smanjiti stres u periodu pandemije

Da bi razumeli posledice izolacije na ljudski organizam, naučnici su podvrgli grupu muškaraca i žena starijih od 50 godina nizu testova.

Među učesnicima eksperimenta bilo je onih koji su se osećali "veoma usamljeno", dok su drugi sebe smatrali okruženim prijateljima i bližnjima.

Kao što to obično biva, misterija je rešena na polju genetike: istraživači su kod osoba koje pate od izolovanosti uočili da su pojedini geni (vezani za imunološki sistem) znatno aktivniji.

6 razloga zašto je porodica važna za sreću

Ova preterana aktivnost nepovoljno utiče na funkcionisanje imunološkog sistema, čime se pospešuju inflamatorni procesi, koji, pak, mogu da prouzrokuju razne, pre svega kardiovaskularne patologije.

Naučnici su, takođe, primetili da osobe koje se u početku nisu osećale usamljenima, kasnije to postajale ukoliko bi se kod kojih aktivirala ta genetska anomalija.

Iz toga su stručnjaci zaključili da loš rad imunološkog sistema može da dovede do povlačenja u sebe.

Razotkrivamo mitove: Najčešće zablude o mentalnom zdravlju

Ukratko, ne samo da samoća šteti zdravlju, već i obrnuto: disfunkcija imunološkog sistema može da utiče na našu sposobnost komuniciranja sa drugima.

Istraživači, s toga, upozoravaju da samoću ne treba olako shvatati, i da bi osobe koje se osećaju usamljenima morale da se više aktiviraju ili da potraže pomoć stručnjaka.

Zato, koristimo bar neke dobrobiti 21. veka, virtuelno druženje nije pravo druženje, ali jeste bar neki kontakt sa ljudima.

I treba imati na umu da je proces vakcinacije već počeo. To neće odmah iskoreniti pandemiju, ali će olakšati bar malo svima koji su usamljeni.