filteri close
Objavljeno: 30.11.2022. Image source: Foto: Pexels/Alesia Kozik
300x600

Kontaminacija hrane može izazvati različite zdravstvene probleme, od malih nelagodnosti do bolesti opasnih po život. 

Zagađena hrana može izazvati razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su hormonskii i metabolički problemi, ili čak razne vrste raka. Problemi sa nervnim sistemom takođe mogu biti izazvani hranom zagađenom određenim pesticidima. Pored toga, u retkim slučajevima kada se konzumira veoma zagađena hrana, može doći do ozbiljnog trovanja hranom a u najtežim slučajevima i do smrtnog ishoda. 

Uzroci zagađenja hrane

Brojni su uzroci zagađenja hrane. U osnovi, svaki zagađivač koji dođe u kontakt sa hranom ima potencijal da je zagadi. Razno povrće može biti kontaminirano toksičnim sojevima bakterija (iz vode za navodnjavanje, podzemnih voda ili zemljišta) koje se mogu uništiti samo preradom zagađene hrane na visokim temperaturama. Toksične hemikalije mogu ući u hranu u različitim situacijama:

• uzgajanje hrane (npr. useva, voća, povrća) u zagađenom zemljištu, čvrstom otpadu (npr. rudnička jalovina) ili područjima sa zagađenim podzemnim vodama;
• navodnjavanje uzgojene hrane (npr. povrća, voća, useva) zagađenom vodom;
• uzgoj hrane (npr. useva, voća, povrća) u područjima sa zagađenim vazduhom;
• poljoprivredni tretmani pesticidima, insekticidima i/ili herbicidima;
• poljoprivredna primena kanalizacionog mulja i/ili zagađenih đubriva (koja sadrže pepeo iz elektrana);
• konzumiranje zagađene vode i/ili hrane od strane riba ili drugih životinja;
• prerada hrane, pakovanje i rukovanje;
• širenje i koncentracije zagađujućih materija kroz lanac ishrane.

ZAGAĐENJE VAZDUHA: ovih 6 namirnica mogu vam pomoći da ublažite štetne posledice

Činjenica da biljke (povrće, usevi ili drveće) postaju kontaminirane zagađivačima iz okoline proizilazi iz sposobnosti biljaka da apsorbuju zagađivače životne sredine kroz svoje korenje, zajedno sa vodom i hranljivim materijama. U slučaju zagađivača vazduha, oni obično ulaze u biljke i preko korena, nakon što se prvo uđu u zemlju sa kišnicom. Zbog toga se neke biljke (nejestive vrste) zapravo koriste za remedijaciju, sanaciju postojećeg zagađenja, malo do umereno zagađenog zemljišta izvlačenjem zagađivača.

Izvori zagađenja hrane

Izvori zagađenja hrane su brojni i teško ih je identifikovati ili isključiti iz našeg svakodnevnog okruženja. Oni uključuju različite hemikalije i/ili mikroorganizme koji dolaze u kontakt sa hranom tokom faza uzgoja, obrade ili pakovanja. U osnovi, bilo koji postojeći zagađivač životne sredine može ući u našu hranu, na ovaj ili onaj način. Dakle, bilo koji od izvora koji zagađuju vazduh, vodu i zemljište takođe može postati izvor zagađenja hrane. Pored toga, stočna hrana sadrži antibiotike i potencijalno toksične hemikalije koje se mogu zadržati u životinjama (koje kasnije postaju ljudska hrana).

Rizici od konzumiranja zagađene hrane

Rizici od kontaminirane hrane zavise od niza faktora:

Vrsta zagađivača – dok bilo koji zagađivač prisutan u hrani može predstavljati rizik po zdravlje, zagađivači koji su postojani i bioakumulativni su oni koji predstavljaju veći rizik jer se mogu akumulirati u hrani tokom vremena što dovodi do koncentracija mnogo većih nego u okolnom okruženju. Hormoni u hrani, takođe, mogu predstavljati ozbiljne rizike koji su još uvek neizvesni. Na primer, kontaminacija kravljeg mleka veštačkim hormonom (rBGH) koji se koristi za povećanje proizvodnje mleka može biti povezana sa nekim vrstama raka kod ljudi. Dakle, bezbedna alternativa je izbegavanje, ako je moguće, ovakve hrane.

Vrsta hrane – ribe su opasnije od druge hrane zbog potencijalne izloženosti većem broju zagađivača i akumulacije i koncentracije određenih jedinjenja u ribama. Takođe, svaka ptica ili životinja koja konzumira zagađenu ribu može se sama kontaminirati i na taj način preneti zagađenje dalje kroz lanac ishrane.

Zdravlje svake osobe – deca, stariji, kao i trudnice obično su osetljivije na zagađenje hrane. Kao i ljudi sa hroničnim bolestima, za koje su rizici od zagađenja hrane veći. Međutim, i zdrave osobe mogu razviti bolesti koje izazivaju trovanje hranom i svako može biti u opasnosti.

NE POSTOJI segment zdravlja koji nije ugrožen zagađenjem

Alternativa koja može osigurati proizvodnju manje zagađene hrane nedavno je predložena u Japanu. Tako je predloženo da se povrće uzgaja u fabrikama čime bi se eliminisao nepredvidiv efekat zagađenja životne sredine, nepredvidivog vremena ili štetočina. Ceo proces bi bio kompjuterizovan, kontrolišući različite faktore koji utiču na rast. Da li će to predstavljati budućnost proizvodnje hrane? Samo će vreme pokazati… U međuvremenu, još uvek imamo posla sa hranom uzgojenom na prljavom zemljištu izloženom raznim zagađivačima, štetočinama i nepredvidivim vremenskim prilikama! Rizici od zagađenja hrane su svuda i sve što možemo da uradimo je da smanjimo individualnu izloženost zagađenoj hrani tako što ćemo se informisati i preduzeti potrebne mere obrade.