filteri close
Objavljeno: 03.12.2020. Image source: Foto: Pixabay/Olessya
300x600

Praznični filmovi nam nude nadu, radost, ljubav i iluziju prijatnijeg okruženja.

Korišćenje zabave za opuštanje, bekstvo od trenutnih teškoća i pozitivnost može biti važan protivotrov za stres COVID i ZOOM groznicu. Filmovi o praznicima su pouzdan i popularan izbor. To su primetile i filmske kompanije, a neke su povećale i budžete za praznične filmove. 

Psiholozi kada govore o sreći prave razliku između dve vrste: hedonizma i eudemonije. Jedna je prirodna, ona koju osećamo kada dobijemo ono što želimo, a druga je sintetička, ona koju sami stvaramo onda kada smo suočeni s neuspehom.

Hedonistička sreća ima tendenciju da bude prolaznija, poput jedenja čokolade. Eudemonijska sreća dolazi iz iskustava koja stvaraju osećaj smisla i svrhe i teži da bude duže sa nama. Obe vrste sreće su važne i na različite načine doprinose ukupnom blagostanju.

Kako znati da vam se depresija vraća?

Sa prazničnim programom možemo iskusiti i hedonističku i eudemonijsku sreću. Pozitivne emocije osećamo kada reagujemo na humor, romantiku, lepu lokaciju, privlačne glumce ili zadovoljavajući kraj. 

Praznični filmovi, takođe, mogu probuditi dublji smisao značenja vraćanjem nade i osećaja društvene povezanosti, ljubavi i svrhe. Poruka je tu, bez obzira na zamršenost našeg puta ka cilju. Možemo ići svojim putem, zaustaviti sumnje i uživati u jednostavnosti, jer znamo gde ćemo završiti na kraju, a to je mesto gde svi želimo da budemo.

Imaju reputaciju predvidljivih, sklonih stereotipima, niskobudžetni su i oslanjanjaju se na romantične obrte. Spadaju u žanr romantičnih komedija i lagane drame sa infuzijom sezonskog nadahnuća o značenju velikodušnosti, brizi za druge i porodicu. 

Da, stres JESTE zarazan i može da se prenese i na druge

Oni su krivci su za ono prikriveno zadovoljstvo koje ne želimo da priznamo. Potrebno nam je uverenje da će svet biti ispravan, posebno sada kada se svi osećamo tako izgubljeno. Likovi se suočavaju sa izazovima, razočarani ili nesrećni heroj se bori, žrtvuje i na kraju postiže ne samo sreću već pravo značenje prazničnog duha kroz romantične veze ili porodična pomirenja.

Predvidljivost pruža udobnost; bez obzira koliko neobično, neverovatno ili pojednostavljeno, zaplet prelazi u stvarne emocije. Predvidljivost znači da uživamo u ponovnom gledanju omiljenih prazničnih filmova, poput Belog Božića, jer se dobro osećamo. Svi želimo da se za praznike osećamo povezano i „kao kod kuće“. Ovi filmovi mogu pokrenuti uspomene na zajednička iskustva koja praznike čine posebnim dobom godine.

Ovi filmovi imaju tendenciju da budu prikladni za celu porodicu i mogu biti dobra opcija za višegeneracijsku zabavu. Zbog situacije u kojoj se svi nalazimo, možete organizovati porodičnu/prijateljsku zabavu, koordinirajući gledanje istog filma u više različitih domaćinstava. Svi mogu istovremeno da prave kokice i gledaju isti film. To što ne možemo biti zajedno, ne znači da ne možemo raditi stvari zajedno.

Znamo da sviranje instrumenata popravlja raspoloženje, ali ima i druge mentalne i FIZIČKE blagodeti

Ako osećate krivicu uživajući u prazničnom filmu, nemojte. Ako vam se neko iz vaše porodice ili prijatelja podsmeva, recite mu da je to kinoterapija. Praznični filmovi prikazuju i uspone i padove svojih junaka, tako da dobijamo psihološke i fiziološke prednosti smeha i empatije. 

Smeh može uticati na neurotransmitere u mozgu slično antidepresivima i može minimalizovati vaše odgovore na pretnje poput COVID anksioznosti. 

Smeh takođe može sniziti hormone stresa koji vremenom može oštetiti naš kardiovaskularni, metabolički i imuni sistem, povećavajući ranjivost na bolesti. 

Slično tome, pozitivne emocije poput nade, empatije, strahopoštovanja, zahvalnosti i radosti imaju dugoročne psihološke koristi. Stalna dopuna pozitivnih emocija može povećati optimizam i otpornost i učiniti nas otvorenijim, kreativnijim i produktivnijim.