filteri close
Objavljeno: 13.08.2020. Image source: foto: Pixabay/sweetlouise
300x600

Evo namirnica koje možete dodati na svoju sledeću listu za kupovinu.

Ove sedmice izloženi smo povišenim temperaturama. Ne samo da je nemoguće spavati noću, već se trudimo i da se fokusiramo na rad tokom dana.

Kako bi pomogli sebi možemo pokušati sa nekoliko jednostavnih trikova kako da obogatite svoj jelovnik a da ostanete rashlađeni i hidrirani tokom povišenih temperatura:

1.Paradajz

Paradajz sadrži veliku količinu antioksidansa likopena, poznatog kao moćan preventivac raka. Crveni paradajz sadrži 94% vode, a zeleni oko 93%. Ukusni u salati ili savršeni u sendviču, lako ga je ubaciti u svoje dnevne obroke.

Hranljivo i osvežavajuće: LOSOS sa paradajzom i tikvicama

2. Listnasto zeleno povrće

Tamno zeleno lisnato povrće sastoji se od 80 do 95 % vode, što ih čini vrlo lako svarljivim. To znači da brzo prolaze kroz probavni sistem, pružajući osećaj hlađenja u telu.

3. Dinja

Hladna dinja ugasi čak i najintenzivniju žeđ, a ima je u izobilju tokom letnjih meseci. Jednostavna kriška nudi vrhunsko, osvežavajuće iskustvo. Dinja ima malo kalorija i sadrži veliku količinu vode (95%), što je čini izuzetno osvežavajućim zalogajem za jelo.

4. Ljuta paprika

Verovatno poslednja stvar koja vam pada na pamet po vrućem vremenu, ali kari i čili stimulišu receptore toplote u ustima, pojačavaju cirkulaciju i izazivaju vas znoj, što hladi telo. 

5.Celer

Iako nije tačno da je celer hrana bez kalorija, ova povrće sadrži ogromnih 95% vode. Osim toga, šolja seckanog celera ima samo 16 kalorija!

Ako zaista želite da se osetite preporođeno, počnite da pijete sok od celera

 
6. Brokoli

Volite ili mrzite, brokoli je odlična za vas. Poznat je kao pametn uglejeni hidrat i sadrži mnogo vlakana koja pomažu varenju, smanjuje šećer u krvi i sprečava zatvor. 

Ovo povrće zapravo se sastoji od 91% vode, mada smo sigurni da ima mnogo onih koji tvrde da je čaša vode ukusnija od ove zelene alternative.

7. Supa

Supa nas automatski podseća na hladan, zimski dan, onu vrstu gde napolju pada kiša, a vi se zamotate pod ćebe na sofi, pijuckajući krem čorbe ili supe od pečurki. 

Tikvice - idealne za letnju čorbu

Međutim, recepti sa visokim sadržajem tečnosti pomažu u stepenu hidratacije i opredjeljuju se za blažu supu od povrća. 

8. Jagodičasto voće

Jagode, kupine, borovnice, maline i brusnice su vrlo alkalni jin plodovi koji stvaraju hladnu energiju u telu, prema tradicionalnoj kineskoj medicini.

Žene, borovnice i jagode čuvaju um!

9. Kokosovo mleko i voda 

Kokosovo mleko i voda sadrže važne hranljive sastojke koji pomažu u hidrataciji, što znači da nisu samo ukusni, već su i puni zdravstvenih benefita. Mnogo recepata uključuje kokosovo mleko jer je odličan sastojak za zgušnjavanje sosova.

10. Krastavac

Krastavci su odlično povrće za vrele letnje dane, jer sadrže mnogo vode koja vam pomaže da se ohladite. Krastavci su 95% vode. Obavezno ih čuvajte sirovima. Kada ih skuvate, puno njihove vlage ispari.