filteri close
Objavljeno: 30.10.2020. Image source: Foto: Pixabay/anaterate
300x600

Što se tiče vežbanja, najbolje doba dana za trening je ono kada možete dosledno vežbati. 

Svi smo različiti. „Pravo“ vreme zavisi od faktora kao što su vaše sklonosti, način života i potrebe  vašeg tela.

Iako ne postoji jedinstven odgovor kada je najbolje vežbati, jutarnji treninzi ipak imaju neke prednosti:

1. Manje ometanja

Jutarnji treninzi obično znače da ste manje skloni ometanju. Kada se prvi put probudite, niste počeli da se bavite dnevnim obavezama. Takođe je manja verovatnoća da ćete dobiti telefonske pozive, tekstualne poruke i mejlove.

Sa manje distrakcija, veća je verovatnoća da ćete nastaviti sa svojom rutinom.

2. Zdraviji izbor hrane

Ranojutarnji trening mogao bi dati ton zdravijem danu.

U studiji iz 2018., 2.680 studenata je završilo 15-nedeljni program vežbanja. Svake nedelje bile su uključene tri 30-minutne sesije kardio treninga.

Od učesnika se nije tražilo da promene način ishrane. Pa ipak, oni koji su se pridržavali programa donosili su zdravije izbore za hranu, poput manjeg unosa crvenog mesa i pržene hrane.

Iako studija nije testirala najbolje doba dana za vežbanje, nalazi pokazuju kako vežbanje može inspirisati zdravije jelo. Rano vežbanje može vas podstaći na zdravije izbore tokom dana.

3. Povećana budnost

Jutarnji trening može biti bolji za hormonalne oscilacije vašeg tela.

Kortizol je hormon koji vas održava budnim i budnim. Često se naziva hormonom stresa, ali probleme stvara samo kada ga ima previše ili premalo.

Šta je to uopšte cirkadijalni ritam i zašto je on važan po naše zdravlje?

Tipično, kortizol se povećava ujutru i pada uveče. Vrhunac dostiže oko 8 sati.

Ako imate zdrav cirkadijalni ritam, vaše telo bi u ovom trenutku moglo biti spremnije za vežbanje.

4. Povećanje energije

Redovno vežbanje je izvrsno za povećanje energije i smanjenje umora. Kada vežbate, kiseonik i hranljive materije putuju do vašeg srca i pluća. Ovo poboljšava vaš kardiovaskularni sistem i ukupnu izdržljivost.

Ako vežbate rano, možda ćete se osećati energičnijim tokom dana.

5. Bolji fokus

Fizička aktivnost takođe poboljšava fokus i koncentraciju, bez obzira kada to radite. Ali ako imate problema sa fokusiranjem tokom dana, jutarnji trening bi mogao biti samo karta.

Studija iz 2019. godine otkrila je da jutarnje vežbanje poboljšava pažnju, vizuelno učenje i donošenje odluka.

U studiji su učesnici završili osmočasovno produženo sedenje sa i bez 30-minutne jutarnje šetnje na traci. Ponekad su pravili i trominutne pauze za hodanje na svakih 30 minuta.

Dani sa jutarnjim vežbanjem bili su povezani sa boljom spoznajom tokom celog dana, posebno kada su upareni sa redovnim pauzama.

6. Bolje raspoloženje

Fizička aktivnost je prirodni lek za stres. Tokom vežbanja, vaš mozak stvara više endorfina. Utiče i na odvraćanje pažnje od uznemirenih misli.

Jutarnja vežba je odličan način da započnete dan pozitivno. Steći ćete i osećaj postignuća, pružajući vam optimističan izgled za taj dan.

7. Gubitak viška kilograma

Rani treninzi mogu biti najbolji za mršavljenje, prema maloj studiji iz 2015.

U studiji je 10 mladića vežbalo ujutru, popodne i uveče tokom odvojenih sesija. Istraživači su otkrili da je sagorevanje masti tokom 24 sata bilo najviše kada se vežbalo ujutru pre doručka.

Ako želite da smršate, jutarnja vežba vam može pomoći.

8. Kontrola apetita

Generalno, vežbanje pomaže u regulisanju apetita smanjenjem grelina, hormona gladi. Takođe povećava hormone sitosti, poput peptida II i peptida-1 poput glukagona.

Međutim, vežbanje ujutro može vam još više kontrolisati apetit.

U studiji iz 2012. godine, 35 žena je svako jutro 45 minuta hodalo na traci. Zatim su istraživači izmerili moždane talase žena dok su gledale fotografije cveća (kontrola) i hrane.

Najbolje je vežbati ujutru, pogotovo za žene

Nedelju dana kasnije, proces je ponovljen bez jutarnje vežbe. Istraživači su otkrili da je mozak žena snažnije reagovao na fotografije hrane kada ujutru nisu vežbale.

To sugeriše da jutarnji treninzi mogu poboljšati način na koji vaš mozak reaguje na znakove hrane.

9. Povećana ukupna aktivnost

Pogodnosti ranog treninga ne prestaju ujutru. Prema istoj studiji iz 2012. godine, jutarnja vežba povezana je sa većim kretanjem tokom dana.

Nakon hodanja od 45 minuta ujutru, učesnici su pokazali porast fizičke aktivnosti tokom naredna 24 sata.

Ako pokušavate da vodite aktivniji način života, jutarnja vežba vam može pružiti ruku.

10. Kontrola glukoze u krvi

Fizička aktivnost je važan deo upravljanja dijabetesom tipa 1. Ali za ljude sa dijabetesom može biti izazov vežbati. Vežbanje predstavlja rizik od hipoglikemije ili niskog nivoa glukoze u krvi.

Studija iz 2015. otkrila je da jutarnja vežba smanjuje taj rizik. U studiji je 35 odraslih sa dijabetesom tipa 1 radilo dve odvojene sesije jutarnjeg i popodnevnog treninga na traci.

U poređenju sa popodnevnim sesijama, jutarnji treninzi su predstavljali manji rizik od hipoglikemijskih događaja nakon aktivnosti.

Istraživači misle da je kortizol možda u igri. Pored povećane budnosti, kortizol takođe pomaže u kontroli šećera u krvi. Niži nivoi, koji se javljaju kasnije tokom dana, mogli bi olakšati razvoj hipoglikemije.

11. Upravljanje krvnim pritiskom

Fizička aktivnost je jedan od najboljih načina za prirodnu kontrolu hipertenzije. Ali prema maloj studiji iz 2014., vežbanje ujutru je možda najbolji potez.

Aerobik je dobar ne samo za telo i kondiciju, već i za mozak!

Tokom tri odvojene sesije, 20 odraslih prehipertenziva vežbalo je na traci za trčanje u 7:00, 13:00 i 19:00 Učesnici su takođe nosili medicinsko sredstvo za praćenje njihovog odgovora na krvni pritisak.

Istraživači su otkrili da su se najpovoljnije promene krvnog pritiska dogodile u 7 sati ujutru.

12. Poboljšan san

Rano vežbanje može biti upravo ono što vam treba za dobar noćni odmor. Ista studija iz 2014. godine pokazala je da su odrasli bolje spavali danima koji su vežbali u 7 sati ujuturu.

Nakon jutarnjeg treninga, učesnici su proveli više vremena u dubokom snu i iskusili manje noćnih buđenja. Takođe im je trebalo manje vremena da zaspe.

Vežbanje napolju ujutro nudi još više pogodnosti povezanih sa spavanjem. Izlaganje svetlosti rano tokom dana može pomoći povećanju nivoa melatonina noću.