filteri close
Objavljeno: 24.05.2022. Image source: Foto: Pexel/Karolina Grabowska
300x600

Većina slučajeva išijasa je uzrokovana problemima povezanim sa nervnim korenima L4, L5 ili S1. Nerv može biti nagnječen ili nadražen, obično zato što ga trlja disk, kost, zglob ili ligament. Nastala upala čini tkiva i nerve osetljivijim, a bol se pogoršava.

Oštećenje ili štipanje išijadičnog nerva, ili nerava koji ga čine, može imati nekoliko uzroka: 

Diskus hernija 

Jedan od najčešćih uzroka išijasa je diskus hernija u donjem delu kičme. Naziva se i proklizavanjem diska, iako nema klizanja. Kičmeni diskovi su uvučeni između pršljenova, gde deluju kao jastuci koji sprečavaju da se kosti dodiruju. Diskovi apsorbuju sve sile na kičmu od hodanja, trčanja, sedenja, uvrtanja, podizanja i svake druge aktivnosti koju radimo. Takođe apsorbuju sile od padova, sudara i drugih nesreća. 

Naučite da prepoznate IŠIJAS i da predupredite njegovo javljanje 

Diskus hernija može se desiti u bilo kom uzrastu, ali postaje češća u srednjim godinama i kasnije. Hernija diska nastaje kada mekani unutrašnji dio diska iskoči iz svog ležišta , probije prstenasti deo diska i uđe u kičmeni kanal. Kada se to dogodi, taj deo može pritisnuti obližnji nerv. Pritisak na nerv izaziva slanje abnormalnih signala u mozak i dobijate išijas. 

Spinalna stenoza

 
Kičmeni kanal štiti kičmenu moždinu i nerve koji se kreću gore-dole po kičmi. Spinalna stenoza je suženje kičmenog kanala. Kada se to dogodi, nervi se mogu stisnuti, uzrokujući bol. Pošto su lumbalni pršljenovi izloženi najkonzistentnijem stresu i podržavaju najveću težinu, lumbalna stenoza je najčešći tip kičmene stenoze.
 
Najčešće, spinalna stenoza je uzrokovana kombinacijom ovih promena vezanih za uzrast:
 
• degeneracija diska
• osteoartritis fasetnog zgloba
• zadebljani ligamenti.
 
Spinalna stenoza može biti prisutna od rođenja kao rezultat retkih stanja. Češće, spinalni kanal može biti nešto uži od normalnog pri rođenju, stanje koje se naziva urođena stenoza. Pošto kanal nije tako širok kao kod prosečne osobe, čak i blage promene vezane za uzrast, kao što su blago ispupčenje diska i fasetni artritis, mogu izazvati simptome stenoze. Neki ljudi dobijaju ove simptome u 40-im godinama ili ranije. Povrede, tumori i zadebljani ligamenti takođe mogu suziti kičmeni kanal. 

Spondilolisteza 

Kosti kičme su naslagane jedna na drugu, odvojene diskovima. Spondilolisteza nastaje kada jedna kičmena kost klizi napred u odnosu na kost ispod nje. Kada se L4 pršljen pomeri preko L5 pršljena, to može da izazove uvijanje kičmenog kanala što dovodi do pritiska na koren nerva i išijasa.
 
Spondilolisteza je uobičajen nalaz kada tinejdžeri imaju uporne bolove u leđima. U ovoj grupi, obično je uzrokovana traumatskom povredom ili urođenim defektom. Kod odraslih, spondilolisteza je češće uzrokovana osteoartritisom. 

Povreda

Sam išijatični nerv je podložan oštećenju od bilo kakve povrede ili nezgode. Padovi, saobraćajne nesreće i sportske povrede mogu dovesti do išijasa. 

Trudnoća 

Tokom drugog i trećeg tromesečja, povećanje težine i popuštanje ligamenata  može da izvrši indirektan pritisak na išijadični nerv.