filteri close
Objavljeno: 27.12.2021. Image source: Foto: Pixabay/Myriams-Fotos
300x600

Iako ne postoji način da se regenerišu ožiljci ili oštećenje pluća koje može izazvati višegodišnje pušenje, postoje stvari koje možete učiniti da sprečite dalje oštećenje i poboljšate zdravlje vaših pluća.

Pušenje izaziva dve različite vrste trajnog oštećenja pluća:

Emfizem. Kod emfizema, male vazdušne kese u plućima, zvane alveole, su uništene, što smanjuje površinu pluća. Pluća tada nisu u stanju da razmenjuju kiseonik koji je vašem telu potreban.

Hronični bronhitis. Kod hroničnog bronhitisa, manji disajni putevi koji vode do alveola postaju zapaljeni, što sprečava kiseonik da stigne do alveola.
Zajedno, ova stanja su poznata kao hronična opstruktivna plućna bolest (HOBP).

Nakon prestanka pušenja, vaša pluća počinju da polako oporavljaju i regenerišu se. Brzina tog procesa zavisi od toga koliko dugo ste pušili i kolika je šteta naneta.

Prirodni načini za čišćenje pluća su:

1. Iskašljavnje

Pušač ima mnogo sluzi nagomilane u plućima. Ovo nagomilavanje može potrajati nakon prestanka.

Kašalj pomaže vašem telu da se oslobodi te dodatne sluzi, deblokira manje disajne puteve i otvara ih da bi dobili kiseonik.

2. Vežbanje

Fizička aktivnost može biti jedna od najboljih stvari koje možete učiniti da održite i poboljšate funkciju pluća.

Samo izlazak u šetnju može pomoći da te  u vašim plućima ostanu otvorene. To doprinosi da kiseonik dopre do onih tački gde vam je potreban.

3. Izbegavanje zagađivača

Ovo može izgledati kao beznačajno, ali izbegavanje pasivnog pušenja, prašine, buđi i hemikalija će potpomoći zdravu funkciju pluća.

Pre nego što izađete napolje, proverite meterološke izveštaje o kvalitetu vazduha. Ako je „dan sa lošim vazduhom“, pokušajte da izbegnete da provodite mnogo vremena napolju.

Ovo su stvari koje dodatno oštećuju pluća, a često ih nismo svesni

4. Unos tople tečnosti

Hidratacija je važna za zdravlje pluća. Ako pijete 8 čaša vode dnevno, održavate sluz u plućima retkom, što olakšava iskašljavanje.

Konzumiranje toplih napitaka, poput čaja, bujona ili čak samo tople vode, može izazvati razređivanje sluzi, što olakšava čišćenje iz disajnih puteva.

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj ima antiizapaljenska svojstva koja mogu sprečiti neke vrste bolesti pluća.

U studiji iz 2018. godine, učesnici koji su konzumirali zeleni čaj dva ili više puta dnevno imali su manju verovatnoću da će razviti HOBP. 

6. Inhalacija

Udisanje vodene pare pomaže da se razblaži sluz i smanji upala u disajnim putevima.

Studija iz 2018. godine pokazala je da je u maloj grupi pacijenata sa HOBP upotreba parne maske značajno poboljšala njihovo disanje.

Važno je napomenuti da iako je ova grupa pacijenata imala trenutno olakšanje simptoma, nisu videli nikakvu promenu u ukupnom zdravlju pluća nakon zaustavljanja ovog tretmana.

7. Antiinflamatorna hrana

Pluća pušača su verovatno upaljena, što može otežati disanje. U nju spadaju: 

• borovnice
• trešnje
• spanać
• kelj
• masline
• bademi

Iako ne postoje naučni dokazi koji bi pokazali da će ishrana bogata ovakvom hranom sprečiti upalu pluća, istraživanje je pokazalo da može smanjiti upalu u telu. 

Drugim rečima, antiinflamatorna hrana ne može da škodi.