filteri close
Objavljeno: 22.08.2020. Image source: Pexels/Gustavo Fring
300x600

Idealna je kad ste kod kuće, a traje vrlo kratko

Vreme za vežbanje "ukradite" dok gledate televiziju! Dok čekate omiljeni program "sedite" na zamišljenu stolicu, a leđima se naslonite na zid.

Rezultati će biti vidljivi već za nekoliko nedelja kada možete da pređete na sledeći nivo ili u igru uključite i druge grupe mišića.

Prečesto smišljamo razloge, to jest opravdanja da ne bismo radili bili fizički aktivni. Čak se i oni koji se trude da vode zdrav život suočavaju sa problemom manjka vremena.

Jedan od načina da aktivirate neke mišiće, a da ne izađete iz kuće, je da "sednete" na zamišljenu stolicu dok se leđima naslanjate na zid (vežba poznata kao "Wall Sit") 

To izgleda ovako:

sedenje uza zid

Veoma je važno da ugao koji obrazuju noge u kolenu treba da bude 90 stepeni, kao i onaj u kukovima, odnosno ugao koji obrazuju torzo i butine.

Za ovu vežbu ne morate imati mnogo slobodnog vremena, dovoljno je da je se setite kada perete zube, dok čekate omiljeni TV program ili tokom reklama.

Zagrejaćete se za tren oka jer angažujete najveće mišiće na telu, a rezultati će biti vidljivi već za nekoliko nedelja.

Kada poželite da pređete na sledeći nivo, možete naizmenično podizati ili pružati noge.

sedenje uza zid jedna noga

Tako ćete opteretiti i to na različite načine i nogu koja je na podu i onu koju pokušavate da držite ispruženu paralelno sa podlogom.

Pre nego što se vratite na kauč, obavezno se istegnite dobro, naročito one mišiće koje ste najviše angažovali.

Imajte na umu da tokom ove vežbe najviše rade kvadricepsi, a da su mišići nogu grupa koja je jaka samo ukoliko su jaki svi njeni članovi.

Zbog toga kada se naviknete na vežbu i malo ojačate potrudite se da se posvetite malo i listovima, zadnjoj loži, primicačima, mišićima zadnjice, potkolenice.