filteri close
Objavljeno: 12.06.2022. Image source: Foto: Pixabay/duy_ittn
300x600

Istraživači su otkrili još jedan faktor koji je dospeo na listu za povećanje rizika od depresije - insulinsku rezistenciju.

Insulin je hormon koji proizvodi pankreas koji je neophodan za regulisanje nivoa šećera u krvi. Kada imate insulinsku rezistenciju, ćelije u vašoj jetri, mišićima i masti ne reaguju pravilno na insulin, što znači da ne preuzimaju šećer iz krvotoka niti ga skladište. Kako se nivo šećera u krvi povećava, pankreas proizvodi više insulina u pokušaju da ga reguliše. 

Ponekad ćelije postaju previše otporne na insulin, što može dovesti vremenom do dijabetesa tipa 2. Insulinska rezistencija je takođe povezana sa gojaznošću, kardiovaskularnim oboljenjima, metaboličkim sindromom, sindromom policističnih jajnika i nealkoholnom masnom bolešću jetre.

Simptomi visokog šećera u krvi, koji se dešavaju u slučaju insulinske rezistencije, uključuju povećanu žeđ i glad, često mokrenje, zamagljen vid, glavobolje i infekcije kože. Insulinska rezistencija se može lečiti promenama u načinu života, kao što su zdrava ishrana, fizička aktivnost i gubitak viška kilograma.

Veza između insulinske rezistencije i raspoloženja

Studija iz 2021. godine je povezala insulinsku rezistenciju sa povećanim rizikom od razvoja velikog depresivnog poremećaja. Studija, koja je analizirala podatke 601 odrasle osobe, otkrila je da čak i ako nikada ranije niste iskusili depresiju, dvostruko je veća verovatnoća da ćete razviti ozbiljnu depresiju ako doživite insulinsku rezistenciju. Pošto jedna od tri odrasle osobe doživljava insulinsku rezistenciju, ovi nalazi ukazuju na važnost prepoznavanja ozbiljnosti stanja.

Šta treba da znate o insulinskoj rezistenciji

Dok su potrebne dugoročne studije da bi se utvrdilo da li insulinska rezistencija izaziva depresiju ili je samo povezana sa njom, istraživači preporučuju lekarima da rade na prevenciji depresije proveravajući insulinsku osetljivost svojih pacijenata.