filteri close
Objavljeno: 20.05.2023. Image source: Foto: Pexels/Anna Shvets
300x600

Tetovaže su postale popularan način izražavanja ličnosti i stila, ali da li je sigurno tetovirati se tokom dojenja?

Značaj, značenje i razlog zašto neko ima tetovažu može varirati. Neki vole da se tetoviraju da bi kroz nju poslali neku poruku ili iz estetskih razloga, dok drugi imaju tetovaže kao suvenire ili podsetnike. Neki se čak tetoviraju da bi odali počast članovima porodice, da bi podigli svest o određenim bolestima ili samo zato što žele.

Međutim,  postoji nekoliko slučajeva kada nije vreme za tetoviranje i možda bi bilo bolje da sačekate, u slučajevima  kada dođe do trudnoće ili ako trenutno dojite. Drugi faktori zbog kojih želite da sačekate sa tetoviranjem je ako trenutno koristite lekove za razređivanje krvi ili imate poremećaj krvarenja.

Tetoviranje tokom dojenja

Neke buduće ili novopečene majke mogu biti radoznale u vezi sa postojećim tetovažama koje imaju i da li bi one mogle uticati na njihovu trudnoću ili dojenje. Generalno, postojeće tetovaže ne nanose štetu nerođenoj ili novorođenoj deci. Jedna zabrinutost je da bi mastilo moglo da migrira u zalihe mleka, ali je skoro nemoguće da se mastilo prenese iz krvotoka majku u dojku gde se proizvodi mleko.

Uprkos tome, i dalje postoji zabrinutost oko toga da li se mastilo može preneti u majčino mleko, posebno zato što mastilo ima tendenciju da se razgradi u telu tokom meseci i godina nakon postupka tetoviranja. Iz tog razloga, važno je da buduće majke i majke koje doje sačekaju sa tetoviranjem.

Takođe postoje rizici povezani sa tetoviranjem tokom trudnoće ili dojenja.

Rizici od tetoviranja tokom dojenja

Jedan od glavnih rizika od tetoviranja tokom dojenja ili trudnoće je infekcija. Čak i za one koje trenutno nisu trudne ili doje, infekcije su jedan od najčešćih neželjenih efekata tetovaža. Kod tetovaža se mogu javiti i lokalne i sistemske infekcije. Preporučuje se stroga naknadna nega u vidu čišćenja tetovaže blagim sapunom i vodom, izbegavanja skidanja krasta i držanja tetovaže podalje od sunca.

Lokalne infekcije se dešavaju kada se ne pridržavate odgovarajućeg režima nege. Sistemske infekcije se dešavaju kada tattoo majstor ne poštuje univerzalne mere predostrožnosti, kao što je upotreba čiste i sterilisane igle. Sistemske infekcije mogu dovesti do tetanusa, hepatitisa i HIV-a.

Takođe možete doživeti alergijsku reakciju na mastilo. Crvena mastila su obično najčešći tip mastila koji izaziva reakcije.

Infekcije mogu da naškode vašem nerođenom detetu ili detetu koje dojite, pa je važno da sačekate sa tetoviranjem tokom tog perioda. Pored toga, vaše telo mora imati vremena da se zaceli nakon tetovaže i ne bi trebalo bi da ga stavite pod stress usled  trudnoće ili dojenja.

Još jedna infekcija koja se može dobiti tetovažama je MRSA, meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus. A lekovi koji se koriste za lečenje ovih infekcija često nisu bezbedni za majke koje doje.

Ako sumnjate da se vaša tetovaža inficirala, ovo su razlozi da posetite doktora