filteri close
Objavljeno: 25.08.2022. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Za neke korisnike mobilnih telefona, tamni režim može da izoštri kontrast između teksta i pozadine, čineći sadržaj jasnijim za čitanje dok drugima može zapravo učiniti čitanje napornijim. 

Kada gledamo u tamni ekran, naše zenice se prilagođavaju širenjem. Sa jakim svetlom, naš vid se sužava i postaje oštriji. Suprotno je sa tamnim osvetljenjem, koje može smanjiti jasnoću manjih detalja.

Oni sa dijagnozom astigmatizma ili miopije mogu imati poteškoća sa tamnim režimom. Pojedinci sa ovim problemima su podložni halaciji i mogu iskusiti zamućenje slova u pozadini. Umesto toga, možda će bolje odgovarati režim prigušenog svetla ili režim filtriranja plave svetlosti.

Koliko upotreba mobilnog telefona šteti našem vratu i leđima?

Dakle, iako tamni režim može biti lakši za oči za neke korisnike, postoje i drugi načini na koje se može efikasno smanjiti naprezanje očiju ili izlaganje plavoj svetlosti. Stručnjaci predlažu da pijete puno tečnosti na dnevnoj bazi kako biste održali svoje telo hidriranim. Kapi za oči bez recepta takođe mogu pomoći da vaše oči budu podmazane. 

Pored toga, pokušajte da pravite redovne pauze u periodima od 20 sekundi svakih 20 minuta tokom gledanja u ekran. Ovo takođe može uključivati ostavljanje telefona u drugoj prostoriji dok spavate, kao i ograničavanje skrolovanja otprilike dva sata pre spavanja.