filteri close
Objavljeno: 13.07.2023. Image source: Foto: Pixabay/guvo59
300x600

Problem sa kojim se susreću svi tinejdžeri jesu bubuljice, ali osim u tom tnejdžerskom periodu života, one se mogu javljati i kasnije.

Često nestrpljivi, ljudi u pokušaju da ih se reše što pre posegnu za metodom ceđenja u nadi da će one tim potezom nestati. Koliko god da smo svesni da to ne pomaže i da se problem ne rešava, svi se odlučimo da cedimo te male dosadne i ružne tačke po koži. 

Ceđenje bubuljica je često može biti i opasno, a zbog čega - objašnjavanju dermatolozi:

Često pri ceđenju bubuljice ne razmišljamo o ožiljku koji može nastati na koži, prouzrokovan preteranim stiskanjem ili pak dugačkim noktima. Ovi ožiljci u ekstremnim slučajevima mogu biti inficirani jer je rupica koja je ostala na koži direktno izložena prljavštini i bakterijama. Ove upalne situacije mogu trajati i po nekoliko dana, a često ih prate i neprijatni bolovi.

Verovatno ste čul ida na određenim mestima bubuljice ne smemo sami cediti jer postoji nešto na licu što se naziva ’trouglom smrti’. Ovaj deo na licu se naziva tako jer se ispod njega nalaze krvni sudovi koji u slučaju infekcije mogu preneti bakterije do mozga, odnosno do zadnjeg dela glave koji je povezan sa njima. Vene koje se nalaze u okolini nosa su takođe povezane sa mozgom.

Pored ovih krvnih sudova, mogu nastradati i sinusi. Ukoliko niste znali, infekcija sinusa može značajno loše uticati i stvoriti ozbiljna oboljenja poput paralize, gubitka vida ili čak u ekstremnim situacijama i do smrti.

Štetna hrana ostavlja trag na koži: proverite koje su vaše loše navike