filteri close
Objavljeno: 05.01.2023. Image source: Foto: Pexels/Pavel Danilyuk
300x600

Dislokacija vilice je kada se donji deo vilice pomeri iz svog normalnog položaja. Ako ste iščašili vilicu, potražite medicinsku pomoć što je pre moguće. Nikada ne pokušavajte sami da vratite dislokaciju na mesto.

Donji deo vilice je povezan sa lobanjom zglobovima ispred svakog uha, koji se nazivaju vilični (temporomandibularni) zglobovi. Iščašenje vilice nastaje kada se donji deo vilice povuče iz jednog ili oba zgloba. Čak i ako se ponovo pojavi, može izazvati bol i druge probleme.

Koji simptomi iščašene vilice?

Iščašena vilica može ometati jelo i spavanje. Takođe će se osećati ukočeno, otečeno i bolno. Što pre posetite lekara, to bolje, jer će to smanjiti šanse za buduće komplikacije.

Ostali simptomi dislocirane vilice su:

• bol u viličnom zglobu koji se pogoršava kada pomerite vilicu
• glavobolje (često slične migreni)
• bol i pritisak iza očiju
• pucketanje prilikom otvaranja ili zatvaranja usta
• povremeno ispadanje donje vilice iz ležišta
• teškoće pri govoru ili gutanju
• iznenadna promena zagrižaja, tj. okluzije

Šta uzrokuje iščašenje vilice?

Dislokacija vilice je obično posledica povrede, na primer kada neko povredi svoje lice padom, ili je u saobraćajnoj nesreći. Ponekad se to dešava samo zato što previše otvore usta, na primer tokom zagrižaja, zevanja, povraćanja ili tokom stomatološkog zahvata.

Kada treba zatražiti lekarsku pomoć?

Odmah potražite medicinsku pomoć ako imate iščašenu vilicu.

Trebalo bi da posetite doktora ako niste sigurni, ako imate bol i osetljivost u vilici koja ne nestaje, ili ako ne možete potpuno da otvorite ili zatvorite vilicu.

Kako se leči iščašena vilica?

Vaš lekar će dijagnostikovati iščašenu vilicu fizičkim pregledom i rendgenskim snimkom.

Oni će manipulisati zglobom nazad u ispravan položaj bilo ručno ili ponekad tokom operacije. Imaćete anestetik kako ne biste osećali bol i lekove za opuštanje mišića kako bi se vilica pravilno vratila na svoje mesto.

Kada se vaša vilica vrati na svoje mesto, moraće da bude stabilna sa zavojima koji sprečavaju da otvorite usta previše široko. Ne bi trebalo da širom otvarate usta 6 nedelja nakon što ste iščašili vilicu. Držite vilicu u ruci svaki put kada kijate ili zevate tokom ovog vremena.

Samozbrinjavanje dislokacije vilice

Odmah potražite medicinsku pomoć ako mislite da imate iščašenu vilicu. Na putu do bolnice držite vilicu na mestu rukom ili labavim zavojem. Nemojte zatezati zavoj previše - trebalo bi da ga možete lako ukloniti u slučaju da povraćate.

Nakon što se vilica vrati na svoje mesto, možete da kontrolišete bol lekovima i hladnim oblogama u trajanju od 10 do 20 minuta svaka 2 do 3 sata. Jedite meku hranu tako da ne morate previše da pomerate vilicu da biste je žvakali.

Ako iščašite vilicu, izbegavajte žvakanje, nemojte stezati vilicu ili otvarati usta previše široko. Možete pokušati da nosite štitnik za zube noću da biste sprečili škrgutanje zubima, a možete raditi i vežbe opuštanja da biste smanjili stres. Ponekad vam mogu pomoći i vežbe za jačanje vilice.

Može li se sprečiti iščašenje vilice?

Koristite štitnik za usta, šlem ili drugu sigurnosnu opremu da zaštitite svoje lice tokom sporta.

Šta uzrokuje asimetriju vilice?