filteri close
Objavljeno: 12.08.2021. Image source: Pixabay/Lindsay Fox
300x600

Poznati pulmolog objašnjava sve opasnosti elektronskih cigareta

Nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno saopštila da su elektronske cigarete opasne i da bi njihovu upotrebu trebalo regulisati, stručnjaci objašnjavaju da njihova duža upotreba povećava rizik od pojave astme ili HOBP (hroničnih opstruktivnih bolesti pluća), a kod mladih može da dovede do šloga, infarkta i povišenog krvnog pritiska. 

SZO upozorava da su e-cigarete i ostali slični proizvodi opasni za zdravlje i da bi njihovu upotrebu trebalo regulisati da bi se u samom začetku duvanskoj industriji onemogućilo "vrbovanje" potencijalnih kupaca. 

Nargile NISU bezopasne, mladi moraju znati koliko su štetne

"Nikotin izaziva snažnu zavisnost, a jednako su opasni i elektronski inhalatori nikotina, pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulisati", rekao je šef UN agencije Tedros Adanom Gebrejesus, koji je prošlog utorka objavio novi izveštaj o borbi protiv pušenja realizovan u saradnji sa Blumberg filantropiz".  

U izveštaju se navodi da proizvođači često za cilj imaju decu i adolescente, privlače ih raznim ukusima, kojih ima čak 16.000. 

"Vlade bi trebalo da usvoje odgovarajuće mere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prete od elektronskih cigareta i da bi sprečile njihovu upotrebu među decom, adolescentima i ostalim zdravstveno osetljivim grupama", navodi SZO. 

Stručnjaci kažu: SVAKO može da ostavi duvan - ZAUVEK!

Međutim, direktorka borda Centra za promet bezdimnih alternativa i Centra za potrošače u Alijansi za zaštitu poreskih obveznika SAD Lindzi Straud kaže da izveštaj SZO blokira pristup manje štetnim opcijama od cigareta za punoletne osobe.  

"Izveštaj je obmanjujući i na ovaj način su demonizovane elektronske cigarete jer se zahteva od država da strogo regulišu moderne revolucionarne tehnologije. Time SZO odbacuje, ako ne čak i ignoriše samu ideju i nauku koja stoji iza koncepta smanjenja štetnosti od duvana. Ovaj pristup treba primeniti i na duvan”, istakla je ona. 

Pulmolog dr Dejan Žujović objasnio je za Kurir šta je zapravo to što brine stručnjake u vezi sa upotrebom e-cigareta. "To su materijal od kojeg su izrađeni njihovi grejači, sastav tečnosti koji se sipa u njih, mogućnost dodavanja različitih supstanci u tečnosti, posebno na crnom tržištu, kao i izostanak potpunih podataka o bezbednosti", kaže dr Žujović i dodaje:  

"Konzumacija ovih proizvoda dokazano dovodi do povišenog rizika od javljanja astme ili HOBP. Kod mladih povišava rizik od neželjenih kardiovaskularnih događaja kao što su šlog, infarkt i povišen krvni pritisak. Prema njegovim rečima, ovi proizvodi su nesumnjivo manje štetni od aktivnog uživanja cigareta, koje sadrže bar 7.000 štetnih supstanci, od kojih su mnoge kancerogene, ali nisu bezopasni i svakako se ne preporučuju za mlađe, čija se pluća tek razvijaju.

Srbija je u samom evropskom vrhu po broju pušača

"Moderni trendovi sa aparatima zanimljivog izgleda zbog arome svakojakih tipova, ali i zbog predrasuda o neškodljivosti vrlo su popularne baš kod mladih", ističe dr Žujović. On upozorava i da su e-cigarete poslednjih godina veliki problem u skoro svim državama. 

"U SAD je 2015. godine zabeležen porast njihove upotrebe kod mladih za 900 odsto iako od njih 40 odsto nije probalo cigaretu. E-cigarete nisu najbolji način prekidanja pušenja jer često sadrže nikotin odgovoran za povećan kardiovaskularni rizik. Od kraja januara 2020. u SAD je dokumentovano 60 smrtnih ishoda direktno povezanih s njihovom upotrebom", naglasio je dr Žujović.

Izvor: Medik, Kurir