filteri close
Objavljeno: 16.09.2020. Image source: Foto: Pixabay/felix_w
300x600

Blistava i zdrava koža nije samo stvar DNK - vaše svakodnevne navike zapravo imaju veliki uticaj na ono što vidite u ogledalu. 

U zavisnosti od toga koje preglede proizvode koristite ili lekara sa kojima se konsultujete, postoji vrtoglav broj mišljenja o svemu, od načina hidratacije do zaštite od UV zraka. Na kraju, briga o vašoj koži je jednostavno lična. Evo šta biste trebali imati na umu da biste napravili najbolji plan nege.

Saveti za negu kože pre nego što započnete:

Tri glavna koraka:

• Čišćenje - pranje lica.
• Toniranje - uravnotežavanje kože.
• Vlaženje - hidratacija i omekšavanje kože.

Cilj svake nege kože je da je prilagodite tipu kože i da rešite ciljane probleme ako ih imate. 

Kako se vaša koža menja sa godinama, tako će se menjati i vaši proizvodi. 

Dozvolite da ova tri koraka postanu vaš svakodnevni ritual nege kože.

Da bi rezultati bili vidljivi potrebno je vreme

Nauka koja stoji iza proizvoda za negu kože daleko je napredovala, ali još uvek ne postoji proizvod koji je trenutno rešenje. Rezultati se vide samo kroz doslednu upotrebu Generalno, cilj je da proizvod koristite najmanje šest nedelja, jednom ili dva puta dnevno, kako biste primetili razliku.

Savet: Na bilo koji proizvod za negu kože nanosite prema redosledu konzistencije - od najtanjeg do najdebljeg. Na primer, sredstvo za čišćenje, toner (ako ga koristite), serum, a zatim i hidratantnu kremu.

Čišćenje

Umivanje lica je najosnovniji i najvažniji korak svake rutine. Naša koža svakodnevno dolazi u kontakt sa zagađivačima životne sredine, prljavštinom i drugim faktorima koje treba nežno ukloniti. Operite ga dva puta dnevno, ujutro i uveče, kako biste izbegli začepljene pore, beživotan izgled kože i akne.

Pronađite svoj sredstvo za čišćenje lica

Prava formula čisti kožu bez uklanjanja esencijalnih, zdravih ulja. Polako sa pilingom (koristite ga jednom nedeljno) i izbegavajte one sa zgnječenom ljuskom oraha ili abrazivnim sastojcima.

Šta tačno znači nekomedogeni proizvod?

Ovaj termin se često pojavljuje na etiketama proizvoda i koriste ga stručnjaci za negu kože, ali nije uvek definisan jednostavnim, jasnim jezikom. 

Evo zašto je vodena para ODLIČNA za vaše lice

Evo brzog objašnjenja: Ako proizvod tvrdi da nije komedogen, to znači da ne bi trebalo da začepi pore ili pokreće akne - bilo začepljenjem kože, blokiranjem žlezda ili iritacijom folikula dlake. 

Mnoge kompanije rade sopstvene interne testove kako bi utvrdile da li proizvod treba smatrati komedogenim ili ne. (Neki poznati poznati komedogeni sastojci su kokosovo ulje i kakao puter.) Tipično je da što manje proizvoda sadrži proizvod, lakše je utvrditi da li će izazvati bilo kakve reakcije.

Toniranje

Toneri su blage tečnosti pružaju dodatni unos hranljivih sastojaka, pomažući ostalim proizvodima u vašem režimu da se bolje upijaju, a istovremeno uravnotežuju ten. 

Većina stručnjaka smatra da toner može i ne mora da se koristi. 

Evo nekoliko sastojaka na koje treba obratiti pažnju u sastavu tonera:

• Alfa i beta hidroksi kiseline za nežno uklanjanje mrtvih ćelija kože koje mogu začepiti pore, poboljšavaju kožu oštećenu suncem i minimiziraju otupljenost.
• Hijaluronska kiselina za hidrataciju, gipkost i tonus.
• Ružina voda i zeleni čaj za smirenje iritacije i smanjenje crvenila sa antiinflamatornim efektom.
• Vitamin E i C u borbi protiv svakodnevne izloženosti slobodnim radikalima koji mogu stariti vašu kožu.

Toner bi trebalo da se stavi nakon čišćenja i pre nego što nanesete bilo šta drugo.

Savet: Najefikasnije je nanošenje tonera čistim rukama. Samo nalijte nekoliko kapi u dlan, pa prenesite na lice. Većina formula se može koristiti ujutro i uveče, ali možete koristiti one sa kiselinama za piling samo noću ili svaki drugi dan.

Lečenje serumima

Jednostavno rečeno, serumi su moćni saveznici kože. Ispunjeni koncentrovanim dozama aktivnih sastojaka, ovi eliksiri mogu ublažiti brojne probleme, od tamnih mrlja do bora. Čak i ako nemate određenih problema, svima je i dalje potreban opšti antioksidativni serum ujutru da bi se zaštitio od svakodnevnih agresora.

Da biste rešili određene probleme, potražite ove sastojke u serumu:

• Hijaluronska kiselina pojačava hidrataciju i ojačava funkciju barijere (gornji sloj kože) kako bi sprečila gubitak vlage.
• Vitamin C pomaže u osvežavanju beživotne kože i smanjenju tamnih mrlja uz kontinuiranu upotrebu.
• Retinol, vitamin B3, peptidi stimulišu proizvodnju kolagena i elastina, proteina u telu koji pomažu u sprečavanju bora.
• Koloidni sumpor, niacinamid za smirivanje crvenila i iritacije smanjenjem upale i leči akne svojim antimikrobnim efektima.

Korisni saveti i pokazivači

Ako imate više problema, možda ćete želeti da koristite više formula. 
U tom slučaju preporučuje se da različita područja tretirate različitim proizvodima. Možda ćete koristiti serum vitamina C svuda, ali onda na nekoliko mesta nanesite još jedan za hiperpigmentaciju. Konsultujte vašeg dermatologa oko kombinovanja proizvoda kako biste izbegli potencijalne reakcije kože.

6 prirodnih načina da se rešite proširenih pora

Da biste uštedeli vreme, ne pokušavajte da mešate serum u svoju hidratantnu kremu. Ovo smanjuje sposobnost seruma da se efikasno apsorbuje. Proizvode treba nanositi jedan po jedan.

Antioksidanse  stavite ujutro, jer vam pružaju dodatnu zaštitu od okoline. Ipak, određeni sastojci su najbolji kada se noću nanose. Na primer: Retinoli nisu stabilni na suncu i razgradiće se ako se primene tokom dana. 

Uvek pažljivo pročitajte uputstva na etiketi proizvoda.

Hidratacija

Najosnovnija funkcija hidratantne kreme je hidratacija i omekšavanje kože. U osnovi, hidratantne kreme pomažu u sprečavanju gubitka vode kroz spoljne slojeve kože. Takođe, mogu dopuniti prirodna zaštitna ulja i druge gradivne elemente u koži, poput keramida.

Ovo je jedan proizvod koji lekari preporučuju tokom cele godine za sve tipove kože. 

Koža prirodno gubi sposobnost zadržavanja vlage starenjem a svakodnevne aktivnosti, poput pranja, mogu ukloniti prirodne hidratore sa površine.

Kako odabrati hidratantnu kremu

Svima je potrebna hidratacija, ali tekstura vašeg hidratantnog krema će se razlikovati u zavisnosti od vašeg tipa kože.

Razlika između dnevne i noćne kreme

Dnevne kreme koje nanosite ujutro pripremljene su da zaštite vašu kožu od agresora iz životne sredine sa kojima ćete se suočiti kad izađete iz kuće - mnogi sadrže antioksidante kako bi se minimalizovali slobodni radikali zasnovani na zagađenju i zaštitna krema koja vas štiti od ultraljubičastog zračenja. Obično imaju laganu konzistenciju. 

Noćne kreme su, s druge strane, usredsređene na saniranje štete koju ste možda dobili korišćenjem sastojaka poput retinola kako bi ubrzali ćelijski promet i suzbili tamne mrlje. Ove kreme takođe dopunjuju nivo vlage, često bogate, guste teksture.

Antirid kreme

Možete li preživeti bez kreme za predeo oko očiju? Apsolutno. Ali, ako imate određenih briga - poput hiperpigmentacije, suvoće ili natečenosti - možda biste želeli da je isprobate. 

Koža oko očiju je prilično tanka i nežna i veća je verovatnoća da će reagovati na nadražujuće sastojke od ostalih područja. Stoga dermatolozi obično preporučuju kremu za predeo oko očiju koja uzima u obzir potencijalnu osetljivost i ima prihvatljiviju koncentraciju aktivnih sastojaka.

Usne su vam suve i ispucale, a ne znate zašto?Ovo bi mogao da bude razlog

Za podočnjaka i upale kofein, peptidi i hijaluronska kiselina mogu biti umirujući. Podočnjaci mogu nastati zbog vidljivih vena ili stvarne promene boje uobičajene u tamnijim tonovima kože. Potražite sastojke poput vitamina C i niacinamida. 

Savet: Izbegavajte jake retinole (koji mogu peckati i stvoriti crvenilo) i mirise, kako biste izbegli iritaciju očiju.

Krema sa zaštitnim faktorom

Svakodnevna i dosledna upotreba kreme za sunčanje pomaže u sprečavanju nastanka finih linija i bora, teksturnih nesavršenosti i promena izgleda pora tokom vremena. Što je još važnije, svakodnevna upotreba kreme za sunčanje može pomoći u sprečavanju stvaranja određenih karcinoma kože. 

Da bi ga bilo lako zapamtiti, stručnjaci preporučuju svakodnevnu hidratantnu kremu sa ugrađenim zaštitnim faktorom od najmanje 30 SPF.

Da li maske za lice pomažu?

Maske nude visoko koncentrisane tretmane za rešavanje određenih problema. Ali za razliku od tonera ili seruma, maske isporučuju sastojke pod okluzijom, što pomaže sastojcima da se efikasnije apsorbuju. 

Zamislite maske poput pojačivača - ne nužno, ali korisno.

Da li mi trebaju neki specijalni alati za negu kože?

Ne baš. Jednostavna krpa za pranje zaista obavlja većinu posla.