filteri close
Objavljeno: 19.05.2022. Image source: Foto: Pixabay/JillWellington
300x600

Od jačanja imuniteta do očuvanja kognitivnog zdravlja.

Iako baštovanstvo može biti težak posao i opterećivati naše telo – posebno kičmu, ima i mnoge zdravstvene prednosti. 

Prednosti baštovanstva:

• Jača vaš imuni sistem.
• Pruža dragocenu prevenciju osteoporoze.
• Štiti od demencije.
• Doprinosi blagostanju i sreći.

Poboljšava imunitet

Uprkos onome što vam je možda rečeno dok ste odrastali, zaista ima koristi od izlaganja prljavštini dok se bavite raznim aktivnostima u bašti. Sva prljavština sadrži bezopasne bakterije koje pomažu u jačanju našeg imunog sistema, čineći našu prirodnu odbranu jačom. 

Jača kosti i izmamljuje osmeh

Osteoporoza je ozbiljan problem za sve nas dok starimo. Iako je došlo do značajnog napretka u lečenju, lekari se slažu da je prevencija najbolji pristup. Aktivnosti u bašti pružaju dve ključne komponente za intervenciju osteoporoze:

• Specifična vrsta vežbanja koja se postiže – nazvana nošenje težine – se često dešava tokom baštovanstva. Naravno da je vežba sama po sebi korisna (dobitak na težini je previše uobičajen sa godinama), ali dodatno jačanje kostiju je pravi bonus.
• Pored toga, izlaganje sunčevoj svetlosti podstiče proizvodnju vitamina D, još jedan zaista važan aspekt održavanja zdravlja našeg skeleta. Kao i kod vežbanja, uz odgovarajuću negu, sunčeva svetlost ima mnoge prednosti jer pomaže da se pojačaju naši prirodni „srećni“ signali poznati kao endorfini.

Održava mozak aktivnim

Da li ste znali da je nekoliko studija pokazalo da redovno baštovanstvo može značajno smanjiti šanse za demenciju, a takođe je od pomoći u sprečavanju napredovanja demencije. Iako sve fizičke i intelektualne aktivnosti imaju ovaj potencijal, čini se da baštovanstvo ima posebne prednosti i takođe je ono koje mnogi mogu da izdrže, dok druge vrste aktivnosti postaju previše izazovne.

Pomaže da pronađete svoj mir

Mnogi aspekti vašeg mentalnog zdravlja imaju koristi od vašeg bavljenja baštom. Može poboljšati vaše raspoloženje i učiniti da se osećate pozitivnije. Mnogi smatraju da pruža pažnju koja takođe pomaže da se podigne duh. Rezultati celog rada – bilo da je prelepo cveće, sveže bilje/povrće ili prelep pogled sa vašeg prozora – pružaju neverovatan osećaj zadovoljstva i radosti.

Kako da se zaštitite tokom rada u bašti?

Za mnoge, baštovanstvo užasno opterećuje telo, posebno one sa već postojećim bolom u kičmi. Neki se čak plaše da će učiniti više štete nego koristi. Za sve vas, evo nekoliko važnih saveta i podsetnika:

• Obavezno zagrevanje i istezanje. Vežba je vežba a baštovanstvo nije izuzetak. Zato se zagrejte pre početka. Preporučuje se malo istezanje pre kopanja. Uvek koristite dobru tehniku sa naprezanjem mišića, ostanite hidrirani i onda se stvarno dobro istegnite kada završite. Istezanje kičme je najefikasnije posle fizičke aktivnosti. Počastite svoju kičmu i priredite joj dugo istezanje svaki put kada radite u bašti.

• Oprema je ključna. Vaše telo će biti bezbednije ako je vaša oprema optimizovana i dobro funkcioniše. Dobre rukavice su neophodne, ali ručke vašeg alata takođe moraju biti prilagođenje za lagano rukovanje. Oštrina vaših alata će takođe smanjiti stres prilikom kopanja, rezanja i žetve. Investirajte u niz alata koji vam mogu pomoći u obavljanju posla.

Baštovanstvo nije samo sjajan hobi, već je odlično i za vaše zdravlje

• Ograničite savijanje. Produženo savijanje ili uvrtanje kičme može dovesti do bola, pa prilagodite svoj način rada. Koristite klupu za klečanje ili sedite kad god možete. Vrtovi sa terasama ili uzdignutim vrtovima omogućavaju vam da radite na prirodnoj visini. Ako morate da se sagnete, ograničite vreme u tom položaju, stojeći uspravno i često se istežući ili mešajući vrstu posla koji obavljate. 

• Pazite prilikom podizanja tereta. Budite sigurni da je težina razumna pre nego što pokušate! Koristite odgovarajuću tehniku – podignite nogama (ne leđima!) i držite teret blizu tela.

• Isplarajte svoj rad. Postavite razumne ciljeve. Postoji stvarna vrednost provođenja vremena u svojoj bašti svakog dana, čak i ako je relativno kratko.

Bez obzira gde živite, vaše godine ili kakvu vrstu posla radite, uključivanje baštovanstva u vaš život ima ogromne koristi sve dok vodite računa da zaštitite svoje telo od potencijalne štete.