filteri close
Objavljeno: 08.10.2020. Image source: Foto: Pixabay/pozytywnewnetrza
300x600

Istraživači otkrivaju sve više podataka o tome kako boje i svetlost utiču na naše zdravlje.

Poznata i kao hromoterapija, terapija bojama zasniva se na ideji da boja i obojena svetla mogu pomoći u lečenju fizičkog ili mentalnog zdravlja. Prema ovoj ideji, oni uzrokuju suptilne promene u našem raspoloženju i telu.

Terapija bojama ima dugu istoriju. Podaci pokazuju da su se terapija bojama i svetlošću nekada praktikovala u drevnom Egiptu, Grčkoj, Kini i Indiji.

Naš odnos sa bojom evoluirao je zajedno sa našim kulturama, religijama i životima.

Boja kao manifestacija svetlosti mnogima je držala božanski status. Egipatski iscelitelji nosili su prsluke od plave boje kako bi obeležili svoju svetost. U Grčkoj je Atina nosila zlatni ogrtač koji je označavao njenu mudrost i svetost.

Danas se na terapiju bojama uglavnom gleda kao na komplementarnu ili alternativnu medicinsku terapiju.

Istraživanja koja se bave terapijom bojama

Istina je da su naučna istraživanja o terapiji bojama i dalje prilično ograničena.

To je vrlo novo polje istraživanja, barem u medicinskom svetu. Mnogi istraživači su se suočili sa otporom kada su pokušavali da nađu sredstva za studije koje uključuju terapije bojama.

Boje imaju određene biološke i psihološke efekte na ljude i krajnje je vreme da počnemo da ih koristimo.

Nauka potvrdila: Izloženost PRIRODNOJ svetlosti je veoma bitna za naše zadravlje

Trenutno medicinska nauka ne može da potvrdi da li će svetla u boji lečiti vaše fizičke bolesti ili pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja.

Međutim, postoje neki dokazi koji potkrepljuju ideju da obojena svetla mogu imati efekte na naša tela, nivo bolova i raspoloženje.

Na primer, svetlosna terapija se koristi za lečenje sezonskog afektivnog poremećaja, vrste depresije koja se obično javlja tokom jeseni i zime.

Zašto bi ove godine više ljudi moglo doživeti sezonski afektivni poremećaj?

Fototerapija plavim svetlom se obično koristi u bolnicama za lečenje žutice novorođenčadi. Stanje uzrokuje visok nivo bilirubina u krvi, zbog čega koža i oči postaju žute.

Tokom lečenja, bebe se stavljaju pod plave halogene ili fluorescentne lampe dok spavaju kako bi njihova koža i krv mogle da upijaju svetlosne talase. Ovi svetlosni talasi pomažu im da eliminišu bilirubin iz svojih sistema.

Pored toga, istraživanja sugerišu  da se tokom dana plavo svetlo može da se poboljša:

• budnost
• pažnju
• reakciju
• opšte raspoloženje

Noću, međutim, plava svetlost može da nam nanese štetu narušavajući biološke satove ili cirkadijski ritam. To je zato što potiskuje melatonin, hormon koji pomaže našem telu da spava.

Postoje i neki dokazi da bi gledanje plavog svetla noću moglo povećati rizik od raka, dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti, iako to nije potvrđeno.

Istraživanje o zelenom svetlu i bolovima

Istraživani su i efekti zelenog svetla na migrene i bol kod fibromialgije.

Iako ovo istraživanje još nije objavljeno, tvrde da su njegovi rezultati veoma ohrabrujući. Učesnici prijavljuju manje migrene tokom meseca i manje jake bolove od fibromialgije nakon 10 nedelja svakodnevnog izlaganja zelenom LED svetlu.

Očekivanja su da neće terapija zelenim svetlom zameniti tipične lekove protiv bolova, ali ako uspeju da smanjimo lekove za bol za čak 10 %, to je veliko dostignuće.

U međuvremenu, Padma Gulur, doktor medicine, profesor anesteziologije i zdravlja stanovništva na Medicinskom fakultetu Univerziteta Duke, istraživala je efekat naočara za filtriranje u boji na nivo bolova. 

Njeni rani rezultati sugerišu da zelene talasne dužine smanjuju akutni i hronični bol.

S obzirom na epidemiju opioida i neželjene efekte mnogih lekova protiv bolova, Gulur kaže da postoji hitna potreba za nefarmakološkim opcijama koje bi pomogle u upravljanju bolom.

Kako sami da primenite terapiju bojama

Dok je istraživanje još uvek u toku, nema ništa loše u tome što boju koristite na male načine za poboljšanje raspoloženja ili poboljšanje sna.

Zaštitite svoj cirkadijalni ritam

Da vam plava svetla telefona ili računara ne bi ometala cirkadijalni ritam, isključite ih nekoliko sati pre spavanja.

Postoji softver koji vam može pomoći, poput Flux-a. Flux menja boju svetlosti računara u zavisnosti od doba dana, noću pokrećući tople boje, a danju boje sunčeve svetlosti.

Šta je to uopšte cirkadijalni ritam i zašto je on važan po naše zdravlje?

Možete da isprobate i naočare protiv plavog svetla, koje štite od svetlosti koju emituju računar, pametni telefon, tablet i TV ekrani. Obavezno istražite pre nego što ih kupite kako biste bili sigurni da naočare koje odaberete zapravo blokiraju plavo svetlo.

Noćno svetlo

Ako vam je potrebna noćna svetlost, koristite prigušena crvena svetla. Prema istraživanjima, crveno svetlo može uticati na cirkadijski ritam manje od plavog svetla.

Pauze na otvorenom

Ako imate problema sa fokusiranjem ili budnošću, prošetajte napolju gde možete dobiti puno prirodnog plavog svetla. Interakcija sa zelenim biljkama takođe može biti prirodan način za ublažavanje stresa.

Ukrasite stan bojama

Takođe možete koristiti boju u vašem domu kako biste poboljšali svoje raspoloženje. Na kraju krajeva, dizajneri enterijera to preporučuju godinama.

Terapija bojama se jednostavno koristi odabirom boje zida koja govori o vama lično, stvaranjem raspoloženja koje želite da postignete u prostoru.

Boje koje vam donose smirenost i ravnotežu odlične su za kupatila i spavaće sobe, tipične prostore koji se koriste za opuštanje.

Živahne nijanse preporučuju se za kuhinje i trpezarije, prostore koji su živahni i koriste se za socijalizaciju.

Eksperiment

Takođe, nema ništa loše u tome da posetite SPA ili nabavite zabavna LED svetla za svoj dom. Čak i farbanje noktiju ili bojenje kose može biti vrsta terapije bojama.

Preventivne mere

Mnoga istraživanja o uticaju boja su još uvek preliminarna. Iako  do sada nisu zabeleženi neželjeni efekti, još uvek mora da obavi još mnogo istraživanja.

Ako imate problema sa očima, bolje se prvo obratite svom oftalmologu.

Ako iznenada počnete da dobijate jaku migrenu ili glavobolju koju ranije niste imali, trebalo bi da posetite svog lekara kako biste isključili bilo kakve osnovne zdravstvene uslove.

U međuvremenu, nema ništa loše u tome da koristite boju kod kuće ako vam to podiže raspoloženje.