filteri close
Objavljeno: 26.04.2020. Image source: Averyanovphoto/Pixabay
300x600

Postoje tipovi hrane koji pogoršavaju stanje, a i oni koji pomažu

Kisela i ljuta hrana, kofein, gazirana i alkoholna pića nisu idealan izbor za one koji imaju problem sa učestalim mokrenjem zbog previše aktivne bešike. Smanjen unos tečnosti, takođe, nije dobro rešenje, ukazuju stručnjaci.

Maksimalno uzdržavanje od tečnosti prvo je što osobama sa osetljivom i previše aktivnom bešikom padne na pamet. Logika je jasna: manje tečnosti, manja potreba za odlaskom u toalet i verovatnoća od nezgode.

Međutim, ukoliko unosimo premalo tečnosti (manje od osam čaša dnevno), urin će postati visoko koncentrisan, što može da dovede do pogoršanja situacije, ističu stručnjaci.

Upravo iz tog razloga je za one sa problemom koji potiče od bešike izuzetno važno da obrate pažnju i na tečnosti koju unose, ali i hranu.

Bez obzira na poreklo sindroma previše aktivne bešike (inkontinencija uzrokovana stresom, problemi sa prostatom i drugo), pokušajte da eliminišete neke od namirnica i napitaka.

Gazirana pića, pa čak i ona sa manjim sadržajem šećera, mogu biti veoma kontraproduktivna u slučaju učestalog odlaska u toalet.

Povećane količine ugljen-dioksida deluju na aktivnost bešike poput okidača, a situacija se dodatno pogoršava, ukoliko je jedan od sastojaka napitka i kofein (što znači da i kafa i čajevi sa visokim sadržajem te materije nisu poželjni).

Na žalost mnogih, i za šampanjac važi isto uz napomenu da je reč o alkoholu, a alkoholna pića inače ubrzavaju izbacivanje tečnosti.

Prema rečima stručnjaka, već pomenuti kofein nalazi se i u većini energetskih pića, pa ukoliko vam je neophodna dodatna snaga, pre upotrebe proverite spisak sastojaka.

Alkohol, osim poznate osobine dijuretika, ima sposobnost i da utiče na signale koji stižu iz mozga o tome kada nam se ide u toalet.

Budući da termički obrađen paradajz utiče na stvaranje kiselina u organizmu na koje je bešika osetljiva isto kao i na kiselu hranu, bilo bi dobro izbegavati sosove, prelive i proizvode od tog povrća. Umesto paradajza, probajte umake ili prelive od mešavine povrća i pečuraka.

Ljuto zaobilazite u velikom luku, jer osim uticaja na nepce začinjena hrana delovaće na isti način na osetljivu bešiku.

Ljubiteljima mlečne čokolade pašće teško "zabrana" unosa tog slatkiša. Ipak, spas dolazi u vidu crnih čokolada sa većim sadržajem kakaoa (a manje kofeina), koje će ranije zadovoljiti potrebu za tom poslasticom.