filteri close
Objavljeno: 15.10.2022. Image source: Foto: Pixabay/Sammy-Sander
300x600

Karijes je jedna od najčešćih komplikacija oralnog zdravlja.

Karijes je često bolno stanje koje je uzrokovano erozijom zubne gleđi. Nastaje kada oralne bakterije napadaju površinu zuba oslobađajući kiseline. Na kraju, bolest uzrokuje rupe u zubima, što potencijalno dovodi do jakog bola i visokog rizika od infekcije.

Simptomi karijesa mogu da variraju od osobe do osobe, u zavisnosti od težine erozije i koliko ljudi vode računa o higijeni zuba. Obično, karijes može povećati osetljivost zuba ili dovesti do mrlja na zubima, oštrog bola tokom jela ili pića ili zubobolje bez ikakvog okidača.

Saveti za sprečavanje karijesa

Pravilna higijena zuba je ključna za održavanje zdravlja vaših zuba i sprečavanje njihovog propadanja. Stručnjaci savetuju ljude da svakodnevno koriste konac i peru zube najmanje dva puta dnevno.

Zube možete prati nakon svakog obroka i pre spavanja, koristeći pastu za zube sa fluorom. Međutim, sačekajte 30 minuta pre pranja zuba ako ste pojeli ili popili nešto kiselo. U međuvremenu popijte malo vode.

Obratite pažnju  i na svoju ishranu, jer prečesto konzumiranje određene hrane može pogoršati pojavu karijesa. Oreporučuje se iz tog razloga ograničavanje skrobne i slatke hrane i pića kao što su gazirana pića ili bombone. Oni mogu doprineti nakupljanju plaka koji se, kada se ne očisti pravilno, pretvara u kamenac i uzrokuje karijes.

Šta uzrokuje bol u zubu nakon plombiranja?

Ljudima se savetuje da vode računa pri unosu sušenog voća. Iako su svakako jedne od najzdravijih grickalica, lepljive su i bogate šećerom, ostavljajući za sobom komadiće koji se lepe za zube. Isperite usta nakon što jedete suvo voće, a zatim operite zube.

Pored, toga savetuje se i odlazak na redovne stomatološke preglede najmanje dva puta godišnje. To može biti od pomoći u ranoj identifikaciji karijesa i sprečavanju pogoršanja njegovih simptoma.