filteri close
Objavljeno: 30.12.2022. Image source: Foto: Pexels/ Pavel Danilyuk
300x600

Ne trebaju vam bolji ciljevi, potreban vam je bolji sistem.

Opet je to doba godine.

Naučeni  smo da verujemo da kako bi postigli bolje stvari u životu, moramo da postavimo bolje ciljeve. I tako nastavljamo i postavljamo iz godine u godinu konkretne, pravovremene, merljive ciljeve kao što su:

• Želim da izgubim 15 kg do maja. 
• Ove godine želim da objavim 100 tekstova na blogu.
• Ove godine ću pročitati 30 knjiga.

Sve su to ambiciozne aktivnosti koje se mogu meriti njihovim ishodom.

Ali stvarnost je sledeća, naši rezultati nemaju mnogo veze sa našim ciljevima. Možete postaviti najmerljivije ciljeve, a da ih ne postignete. To je zato što naši rezultati zavise od sistema koji primenjujemo za postizanje tih ciljeva.

Koja je razlika?

Ciljevi su ono što želite da postignete, dok su sistemi procesi koje postavljate da bi vam pomogli da postignete isplanirano. 

Ciljevi vam govore gde želite da idete; fokusirani su na sutra. Sistemi vam govore šta treba da radite svaki dan da biste stigli tamo; fokusirani su na danas. 

I zato vam nisu potrebni bolji ciljevi, već sistem.

Šta je zapravo sistem?

Ako je vaš cilj da izgubite 15 kg funti do određenog meseca, onda je vaš sistem način na koji gradite životni stil koji vam olakšava da se posvetite svakodnevnom vežbanju i zdravoj ishrani.

Ako je vaš cilj da napišete i objavite 100 blogova pre kraja godine, onda je vaš sistem kako i kada razmišljate, pišete, uređujete i objavljujete.

Sistem je dizajniran da vam olakša redovno ponavljanje neophodnih zadataka koji će vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve. 

Tri razloga zašto su sistemi važniji od ciljeva

Ciljevi su zasnovani na željama; sistemi su zasnovani na veštinama. Sistemi vam omogućavaju da izgradite prenosive veštine koje će vam se isplatiti u budućnosti. To je zato što se širimo i rastemo u procesu rada ka onome što želimo - a ne u krajnjem rezultatu. Ipak, ponekad, uprkos našim naporima, možda nećemo biti uspešni u postizanju naših ciljeva, ali to ništa ne oduzima od doslednog rada koji ulažemo i veština koje smo stekli radeći na njemu.

Ciljevi stvaraju trenutnu promenu; sistemi stvaraju doživotne promene. Ako vam je iz godine u godinu cilj da čitate jednu knjigu mesečno, ali uspete da to uradite samo prvog meseca u godini, a zatim ne uspete u ostalih jedanaest, onda ostajete da jurite za istim ishodom jer nikada niste promenili sistem. Da biste postigli bolje rezultate, prvo morate da se pozabavite i popravite sistem koji dovodi do negativnih rezultata. 

Ciljevi odlažu sreću; sistemi ne. Ciljevi stvaraju način razmišljanja „kada postignem svoj cilj, biću srećan“. Problem sa ovim razmišljanjem na prvom mestu je to što na kraju odlažemo svoju sreću i povezujemo je sa ishodom rezultata. Ako ste usredsređeni na način postizanja, to usmera vašu pažnju na putovanje — proces. Na kraju se zaljubite u napredak i uživate u napretku koji postižete.

Kako izgraditi bolji sistem?

Tajna izgradnje odličnog sistema je fokusiranje na male konzistentne pobede.

Postoje dve ključne reči koje treba istaći: pomalo i dosledno.

Želite da izgubite 15 kg? Jedite dva zdrava obroka [malo] dnevno [dosledno] i vežbajte 30 minuta [malo] svaki drugi dan [dosledno].

Da li želite da pročitate 30 knjiga ove godine? Pročitajte jednu knjigu na svake 2 nedelje [malo] i čitajte sat vremena svakog jutra pre nego što krenete na posao [dosledno].

Mali, dosledni koraci su tajna stvaranja velikih, održivih promena.

Uz to, evo tri koraka za izgradnju boljeg sistema:

• Identifikujte i navedite sve zadatke koje treba da obavite.
• Napravite raspored tih zadataka sa određenim rokovima.
• Pratite svoju glavnu naviku da biste izmerili napredak.

4 najbolje novogodišnje odluke koje možete doneti

Uzmimo pisanje bloga kao primer:

Ove godine pisanje bloga je, na primer, vaš najvažniji prioritet i jedina oblast u kojoj želite da napredujete. Namera vam je da budete dosledni i da objavite stotinak članaka do kraja godine. Evo sistema koji možete pratiti:

Korak 1: Utvrditi sve zadatke koje treba obaviti: razmišljanje o idejama, odabir 3 do 5 tema za blog te sedmice, određivanje vremena za uređivanje i pisanje (5 dana u nedelji).

Korak 2: Raspored obavljanja zadataka. Napraviti listu ideja za članke koje želite da istražite i podelite ih u kategorije.

Odvojite dva sada dnevno, 5 dana u nedelji da sednete, pišete ili uređujete tekstove koje ćete objaviti. 

Sve gore navedeno vam može pomoći da se pridržavate postaljenih rokova (objavljivanja najmanje 3 puta nedeljno).

Korak 3: Praćenje razvijanja navike. Cela ideja koja stoji iza izgradnje sistema je da olakša postizanje ciljeva. Svaki dan kada uspešno izvršite postavljeni zadatak, možete obeležiti u svom kalendaru navika.
 
Naravno, ne morate po svaku cenu raditi svaki dan. To je normalno. I to je ono što vas čini čovekom. Poenta je samo da održavate kontinuitet koji ste isplanirali.

Ceo ovaj proces nije dugotrajan. Korak 1 treba primenjujete samo jednom. Korak 2 vam služi da naučite šta vam odgovara u radu dok ga primenjujete, što ga čini lakim i fleksibilnim za promenu. Najvažniji je korak 3 jer vam pomaže da vizualizujete napredak koji ostvarujete.

Pratite ove korake da biste izgradili bolji sistem za sebe koji bi vam pomogao da izgradite bolje navike, razvijete bolje veštine i postignete svoje ciljeve u tom procesu.