filteri close
Objavljeno: 31.05.2022. Image source: Foto: Pexel/Gustavo Fring
300x600

Svi s vremena na vreme dobiju modrice, ali kako tačno nastaju? 

Modrica nastaje kao posledica povrede. Javljaju se kao mikrosopske povrede u krvnim sudovima ispod površine kože, omogućavajući krvi da curi u okolna tkiva. Prvo, koža je crven na mestu povrede, a može postati crna ili plava u roku od nekoliko sati. Kasnije će izgledati više žuta ili zelena kako modrica počne da se isceljuje i telo ponovo apsorbuje krv. Takođe može postojati osetljivost na dodir u tom predelu.

Postoji nekoliko različitih vrsta modrica. Na primer, petehije su male crvene tačke krvarenja ispod kože. Pojavljuju se kada se veoma mali krvni sudovi zvani kapilari otvore, obično zbog infekcija ili reakcija na lekove. Senilna purpura, s druge strane, je modrica koja se javlja kod starijih ljudi. To je povezano sa činjenicom da koža postaje suva i tanja kako starimo.

Sve što niste znali o hematomima, a trebalo bi da znate

Hematomi su još jedna specifična vrsta modrica. Hematom se javlja kada neko doživi veliku traumu, kao što je saobraćajna nesreća. Za razliku od obične modrice, hematom je ozbiljnija povreda jer uključuje povredu većeg krvnog suda.

Hematom može biti opasan po život, posebno ako uzrokuje krvarenje u mozgu. Ljudi sa krvarenjem u mozgu mogu da dožive simptome kao što su napadi, nesvestica, paraliza, nejasan govor, zbunjenost, vrtoglavica, povraćanje ili glavobolja.

Ipak, manje modrice se mogu lečiti kod kuće (odmor, led, kompresija i elevacija). Pored toga, Tilenol se može dati za bol. Međutim, ako imate hematom, možda će vam biti potrebna medicinska pomoć. Odmah potražite pomoć ako su vaši simptomi ozbiljni ili hematom nastavlja da raste. Možda će biti potrebna hirurška drenaža hematoma.