filteri close
Objavljeno: 11.10.2020. Image source: Foto: Pixabay/tacofleur
300x600

CrossFit može biti efikasan trening za mršavljenje, izgradnju snage, okretnosti i fleksibilnosti i poboljšanje vaše aerobne kondicije. Međutim, to možda neće svima odgovarati.

CrossFit je oblik snažnog fitnesa visokog intenziteta (HIPT). CrossFit trening može da uključuje dinamičke vežbe:

⦁ skokovi
⦁ dizanja tegova i  ruskih zvona
⦁ eksplozivni pokreti 

Prednosti CrossFita

1. Može poboljšati fizičku snagu

Pokreti višeg zgloba visokog intenziteta u CrossFitu mogu vam pomoći da dobijete mišićnu snagu i izdržljivost. Dodavanje dodatne težine tokom treninga može dodatno povećati povećanje mišića dodavanjem stresa u mišiće.

7 ključnih faktora treniranja koje dovodi do vidljivih rezultata

Takođe, možete kontinuirano izazivati mišiće tako što ćete učestvovati u dnevnom treningu, što će vašim mišićima doneti raznolikost. Dnevno vežbanje, ili VOD, potpis je dela CrossFit programa. Svakog dana se objavljuje novi set vežbi. Cilj je tada da se izvrši što više ponavljanja svake vežbe u zadatom vremenskom periodu.

2. Može vam pomoći da poboljšate aerobnu kondiciju

CrossFit-ov visokointenzivni trening snage (HIPT). Ova vrsta treninga može vam pomoći da povećate VO2 max ili maksimalnu količinu kiseonika koju možete koristiti tokom vežbanja.

Međutim, istraživanja nisu bila konačna u pogledu kratkoročnih i dugoročnih efekata CrossFita na fiziološke promene i aerobne koristi. Potrebno je više istraživanja da bi se razumelo kako CrossFit poboljšava aerobnu sposobnost u poređenju sa drugim oblicima vežbanja. 

3. Poboljšati okretnost, ravnotežu i fleksibilnost

CrossFit treninzi često uključuju funkcionalne vežbe ili vežbe koje oponašaju pokrete koje radite u svakodnevnom životu. Funkcionalni pokreti, poput čučnjeva, zamaha ruskim zvonima (kettlebell) mogu pomoći u poboljšanju okretnosti, ravnoteže i fleksibilnosti.

Takođe mogu smanjiti rizik od povreda i poboljšati kvalitet života s godinama.

4. Sagorevanje kalorija i upravljajte težinom

CrossFit treninzi mogu vam pomoći da sagorete više kalorija od ostalih treninga. U proseku, muškarac od 85 kilograma ili žena od 75 kilograma sagoreće 15 do 18kalorija u minuti i 13 do 15 kalorija u minuti, tokom CrossFit kruga. Takođe možete da sagorevate kalorije tokom perioda oporavka. 

Razmislite dva puta pre nego što započenete ove dijete

To se upoređuje sa 11 kalorija u minuti i 9 kalorija u minuti tokom tradicionalnog dizanja tegova pomoću mašina.

Ako vam je cilj gubitak kilograma, pokušajte da se pridržavate i zdrave ishrane, pored CrossFit režima vežbanja.

Da li je CrossFit trening bezbedan?

CrossFit je oblik vežbanja visokog intenziteta. Rizik od povreda se povećava svaki put kada povećate intenzitet treninga ili količinu težine koju podižete.

Neke uobičajene povrede u CrossFit-u su:

⦁ bol u donjem delu leđa
⦁ povreda rotatorne manžetne
⦁ ahilova tetiva
⦁ povrede kolena
⦁ teniski lakat

Ako ste novi u CrossFitu, pametna ideja je da radite sa obučenim kondicionim stručnjakom koji može da se uveri da pravilno obavljate vežbe. Nepravilna forma, pokušaj prebrzog kretanja kroz vežbe ili podizanje više nego što možete podneti može dovesti do povrede.

Početnici bi trebali ići sporijim tempom i postepeno povećavati težinu dok se nivo vaše kondicije ne poboljša.

OVO treba jesti posle treninga

CrossFit nije bezbedan za sve. Ako ste trudni i već vežbate CrossFit, možda je u redu da nastavite, ali obavezno prvo razgovarajte sa svojim lekarom. Ako ste trudni i novi ste u CrossFit-u, sačekajte da trudnoća prođe pa se onda posvetite treninzima.

CrossFit nije bezbedan ni ako ste povređeni ili ako imate drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Obavezno prvo obavite lekarski pregled ili sarađujte sa fizioterapeutom pre nego što započnete CrossFit rutinu.

Ako ste stariji od 65 godina i već ste u fizičkoj formi, CrossFit može ili ne mora biti bezbedan za vas da pokušate. Pre početka razgovarajte sa svojim lekarom.

Početak primene CrossFit programa

CrossFit časovi se uglavnom fokusiraju na stvaranje zajednice.

Iako je moguće samostalno odraditi vežbanje nakon što se upoznate sa CrossFit vežbama, ako ste početnik, prvo bi trebalo da radite sa obučenim profesionalcem u CrossFit boksu.

Instruktori mogu modelirati svaki potez i gledati vašu formu kako bi potvrdili da to ispravno radite. Takođe vas mogu upoznati sa svom opremom.

Muškarci moraju ranije da počnu sa redovnim vežbama da bi sačuvali telo

CrossFit vežbe se mogu modifikovati kako bi se prilagodili početnicima ili onima koji su novi u fitnesu. I dalje ćete morati da radite sa trenerima da biste započeli. Možda ćete želeti da radite jedan na jedan sa trenerom duže dok se ne osećate prijatno i povećate nivo kondicije.

Ako ste novi u CrossFitu, uvek idite svojim tempom i nemojte dizati veću težinu nego što vam odgovara. Lakše vežbanje pomoći će smanjiti rizik od povreda.

CrossFit je oblik fitnesa sa velikim uticajem. Uvek se prvo obratite svom lekaru pre započinjanja novog programa vežbanja kao što je CrossFit, posebno ako ste novi u vežbanju ili imate određene zdravstvene probleme.