filteri close
Objavljeno: 08.10.2023. Image source: Pexels
300x600

Stručnjaci daju odgovor

Različiti faktori, kao što su starost osobe i vrsta leka, mogu uticati na to da li je bezbedno uzimati lek nakon isteka roka trajanja.

Preporuka stručnjaka je da očistite svoj ormar s lekovima pre početka sezone prehlade i gripa kako biste bili sigurni da su lekovi koje imate bezbedni. Važno je biti oprezan kod lekova čiji je rok istekao, ističu stručnjaci.

Stejsi Kertis, farmaceut i vanredni profesor na Farmaceutskom koledžu Univerziteta Florida, kaže da postoje lekovi na recept koji mogu biti štetni i toksični za ljudsko telo nakon isteka roka trajanja. Kod lekova bez recepta, jednostavno neće biti tako efikasni nakon isteka roka, dodaje ona.

Ovi lekovi su izazvali najviše neželjenih posledica u Srbiji!

Postoji nekoliko faktora, kao što su starost osobe, vrsta leka, način čuvanja i koliko je dugo prošlo od isteka roka, koji mogu učiniti uzimanje lekova sa isteklim rokom rizičnijim. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) savetuje da se ne koriste lekovi sa isteklim rokom trajanja, ali Health piše da ni ovi rokovi nisu potpuno crno-beli.

Kertis navodi da se neki lekovi mogu koristiti mesecima nakon isteka roka, ali je malo verovatno da će biti tako efikasni. Određeni lekovi za prehladu i grip bez recepta imaju rok trajanja prema uputstvima, savetuje Ešli Garling-Nanjez, klinički docent na Univerzitetu Teksas.

Farmaceuti upozoravaju: Ne prekidajte terapiju lekovima samovoljno!

Ona objašnjava da lekovi u tečnom obliku, poput kapi za oči, kapi za uši, sprejeva za nos, tečnosti za kašalj i slično, neće biti bezbedni za upotrebu nakon isteka roka trajanja jer imaju tendenciju rasta bakterija.

Proizvodi koji sadrže aspirin takođe mogu biti nebezbedni nakon isteka roka, dodaje ona, jer lek ima tendenciju da se razgradi. Deca, starije osobe i oni sa drugim zdravstvenim stanjima možda žele da izbegnu bilo kakve lekove bez recepta sa istekom roka trajanja kao meru predostrožnosti.

Takođe je važno kako se lekovi čuvaju. Ako se lekovi nepravilno čuvaju, mogu postati neefikasni pre isteka roka, kažu stručnjaci. Na primer, lekove nikada ne treba držati na prozorskoj dasci ili bilo gde gde ima puno sunčeve svetlosti, niti u rancu ili torbi, kao ni u gepeku.

Kafa i lekovi-kad ih ne treba mešati?

"Zapravo će pre isteći jer će toplota mnogo brže razgraditi lek", objasnio je Garling-Nanjez.

Kertis navodi da isto važi i za lekove koji se čuvaju u kupatilu.

"Tuširanje stvara veoma toplo, vlažno okruženje, što može uticati na lekove koji se nalaze u kupatilu", dodala je.

Garling-Nanjez preporučuje da uvek bacite lek ako izgleda kao da se raspada, ima čudnu boju ili generalno izgleda loše.