filteri close
Objavljeno: 23.05.2021. Image source: Foto: Pixabay/AndiP
300x600

Da li postavljate sebi ovo pitanje? 

Istraživanja su pokazala da 3 do 4 treninga nedeljno daju najbolje rezultate. 

Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu u Rio de Žaneiru, a ispitanici su bili podeljeni u tri grupe koje su trenirale različitim intenzitetom tokom nedelje. 

Prva je trenirala dva puta nedeljno (utorkom i četvrtkom), druga tri puta nedeljno (ponedeljkom, sredom i petkom), a treća grupa je imala treninge četiri puta nedeljno (utorkom, sredom, četvrtkom i petkom).
Sve grupe su izvodile identične vežbe na treninzima. Nakon četvrtog i osmog meseca zabeležen je napredak. Studija je pokazala da kada je reč o snazi, nema drastičnih razlika među grupama. Ipak, grupa koja je trenirala četiri puta nedeljno zabeležila je veći procenat povećanja snaga u odnosu na ostale dve.

3 proste vežbe koje svako može da radi za ukočen vrat


Zaključak koji je proistekao iz ovog istraživanje je da tokom vremena razlika u poboljšanu performansi blago opada, posmatrano u odnosu na intenzitet nedeljnog treninga. Još jedna bitna stvar je da oni koji nemaju dovoljno vremena da se posvete treningu više od dva puta nedeljno, ne treba uopšte da brinu. Njihovi rezultati će biti vidljivi tokom vremena, ali naravno pod uslovom da su istrajni u treninzima i da treniraju sve mišićne partije.