filteri close
Objavljeno: 24.02.2022. Image source: Foto: Pixabay/Olichel
300x600

Suva usta mogu se kretati od puke smetnje do nečega što ima veliki uticaj na vaše opšte zdravlje i zdravlje vaših zuba i desni, kao i na vaš apetit i uživanje u hrani.

Lečenje suvih usta zavisi od uzroka.

Ako ne proizvodite dovoljno pljuvačke, možda ćete primetiti sledeće simptome:

• Suvoća ili osećaj lepljivosti u ustima
• Pljuvačka koja izgleda gusta 
• Loš zadah
• Poteškoće sa žvakanjem, govorom i gutanjem
• Suvo ili bolno grlo i promuklost
• Suv ili brazdasti jezik
• Promenjen osećaj ukusa
• Probleme sa nošenjem proteze

Kada da posetite doktora?

Ako ste primetili uporne znakove i simptome suvih usta, zakažite pregled kod svog doktora.

Uzroci

Do suvih usta dolazi kada pljuvačne žlezde u ustima ne proizvode dovoljno pljuvačke. 

Rad ovih žlezda može biti poremećen usled sledećih uzroka:

Lekovi. Mnogi lekovi izazivaju suva usta kao nuspojavu. Među tipovima koji će verovatno izazvati probleme su neki od lekova koji se koriste za lečenje depresije, visokog krvnog pritiska i anksioznosti, kao i neki antihistaminici, dekongestivi, relaksansi mišića i lekovi protiv bolova.

Starenje. Mnogi stariji ljudi se suočavaju sa ovim problemom. Faktori koji doprinose uključuju upotrebu određenih lekova, promene u sposobnosti tela da preradi lekove, neadekvatnoj ishrani i dugotrajnim zdravstvenim problemima.

Terapija raka. Lekovi za hemoterapiju mogu promeniti prirodu pljuvačke i proizvedenu količinu. Ovo može biti privremeno, sa normalnim protokom pljuvačke koji se vraća nakon završetka lečenja. Tretmani zračenjem vaše glave i vrata mogu oštetiti pljuvačne žlezde, uzrokujući značajno smanjenje proizvodnje pljuvačke. Ovo može biti privremeno ili trajno, u zavisnosti od doze zračenja i tretirane površine.

OBRATITE PAŽNJU: Insipidni dijabetes nije isto što i šećerna bolest ali imaju neke zajedničke simptome

Oštećenje nerava. Povreda ili operacija koja uzrokuje oštećenje nerva u predelu glave i vrata može dovesti do suvih usta.

Druga zdravstvena stanja. Suva usta mogu biti uzrokovana određenim zdravstvenim stanjem, kao što su dijabetes, moždani udar, gljivična infekcija usta ili Alchajmerova bolestt, ili zbog autoimunih bolesti, kao što je Sjogrenov sindrom ili HIV/AIDS. Hrkanje i disanje sa otvorenim ustima, takođe, mogu doprineti suvim ustima.

Upotreba duvana i alkohola. Pijenje alkohola i pušenje ili žvakanje duvana mogu povećati simptome suvih usta.

Rekreativna upotreba droga. Upotreba metamfetamina može da izazove ozbiljnu suvoću usta i oštećenje zuba, stanje poznato i kao "meta usta". Marihuana, takođe, može izazvati suva usta.

Komplikacije

Ako nemate dovoljno pljuvačke i dobijete suva usta, to može dovesti do:

• Povećanog plaka, karijesa i bolesti desni
• Rana u ustima
• Gljivične infekcije u ustima
• Rana ili ispucale kože u uglovima usana ili ispucale usne
• Loše ishrane zbog problema sa žvakanjem i gutanjem

Dijagnoza

Da bi utvrdio uzrok suvih usta, vaš lekar će verovatno pregledati vašu istoriju bolesti i sve lekove koje uzimate, uključujući lekove bez recepta, i pregledati vaša usta.

Ponekad će vam možda biti potrebni testovi krvi, skeniranje vaših pljuvačnih žlezda ili testovi koji mere koliko pljuvačke proizvodite da biste identifikovali uzrok suvih usta. Ako vaš lekar posumnja da je vaša suva usta uzrokovana Sjogrenovim sindromom, mali uzorak ćelija (biopsija) uzetih iz pljuvačnih žlezda može biti poslat na testiranje.

Lečenje

Vaše lečenje zavisi od uzroka suvih usta. Vaš lekar ili stomatolog može:

• Zameniti lekove koji izazivaju suva usta. Ako vaš lekar veruje da su lekovi uzrok, može da prilagodi vašu dozu ili da vas prebaci na drugi lek koji ne izaziva suva usta.
• Preporučiti proizvode za vlaženje usta. To može uključivati ispiranje usta, veštačku pljuvačku ili hidratantne kreme za podmazivanje usta. Vode za ispiranje usta dizajnirane za suva usta, posebno one sa ksilitolom, mogu biti efikasne.

Ako imate jako suva usta, vaš lekar ili stomatolog može:

• Prepisati lekove koji stimulišu pljuvačku. Vaš lekar može da vam prepiše koji će stimulisati proizvodnju pljuvačke.
• Zaštitite svoje zube. Da biste sprečili nastanak karijesa, vaš stomatolog bi vam mogao postaviti uloške sa fluorom, koje napunite fluorom i nosite preko zuba noću. Vaš stomatolog može takođe preporučiti nedeljnu upotrebu sredstva za ispiranje hlorheksidinom za kontrolu karijesa.