filteri close
Objavljeno: 05.05.2020. Image source: Pixabay/cocoparisienne
300x600

Verovalo se da su ljudi sa više sala oko struka podložniji infarktu, ali to uopšte ne mora biti istina

Jedna studija pokazuje da na povećan rizik od srčanog i moždanog udara utiču povišen holesterol, pritisak, indeks telesne mase, a ne razmeštaj masnog tkiva, kako se ranije verovalo.

Studija pobija mišljenje da su riziku od srčanog udara izloženije osobe građene kao jabuka

Međunarodna studija obavljena na 220.000 ljudi, čiji su rezultati objavljeni u medicinskom časopisu Lanset, pobija dosadašnje mišljenje da su riziku od srčanog udara i šloga više izložene gojazne osobe građene kao jabuka, nego one kruškastog tela, objavljeno je u Londonu.

Zaključak ove studije je da na povećan rizik od srčanog i moždanog udara ukazuju povišen holesterol, pritisak, istorija šećerne bolesti u porodici i indeks telesne mase 30 ili veći, dok razmeštaj masnog tkiva (pretežno na grudima i stomaku, ili pretežno na bokovima i nogama) nije bitan.

Gotovo 200 stručnjaka iz 17 zemalja je u ovom istraživanju koristilo mere kao što su težina, obim kukova i struka i podatke o krvnom pritisku, holesterolu i drugim pokazateljima zdravlja.

Od 220.000 ispitanika tokom desetogodišnjeg praćenja njih oko 14.000 doživelo je infarkt ili šlog. Pri tom se, prema rečima jednog od istraživača, Džona Deneša, s Univerziteta u Kembridžu, pokazalo da su u suštini svi tipovi gojaznosti podjednako loši.

Procenjuje se da je u svetu gojazno više od pola milijarde ljudi, zapravo jedna od deset odraslih osoba, što je dvostruko više nego pre 40 godina.

Kardiovaskularne bolesti, koje mogu da dovedu do infarkta, šloga i drugih fatalnih ishoda, najveći su uzročnik smrti u svetu. Od njih, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnje umre 17,1 milion ljudi.