filteri close
Objavljeno: 14.05.2024. Image source: Medik
300x600

Plan za eliminaciju morbila i važnost vakcinacije

U poslednjih nekoliko dana, Srbija se suočava sa povećanim brojem slučajeva morbila, poznatijih kao male boginje. 

Epidemija je zabeležena u više gradova, uključujući Niš i Novi Pazar, dok je lokalna epidemija prijavljena u beogradskom naselju Padinska Skela.

Pitanje koje se postavlja jeste da li postoji rizik od daljeg širenja ove zarazne bolesti. 

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Ivana Begović Lazarević daje uvid u trenutnu situaciju i šta možemo očekivati u budućnosti.

Kako do popusta u privatnim zdravstvenim ustanovama ?

"Zaključno sa današnjim danom, na teritoriji Beograda, potvrđeno je obolevanje 60 osoba. Epidemija za Beograd je prijavljena 22. februara. Spomenuli ste malopre i proglašenje, a to su dva pojma, koja ljudi koji nisu iz struke često ne razlikuju. Kada se epidemija proglašava, to je epidemija od većeg javnog značaja, i proglašenje epidemije radi ministar zdravlja na predlog Instituta 'Batut'. Kada govorimo o epidemiji u Srbiji, epidemiju je prijavio Beograd, Pančevo, mislim da je prijavio i Niš, a u svim ostalim gradovima, ukupno je 25 obolelih, prema poslednjim podacima koje smo dobili," objašnjava dr Begović Lazarević za TV Prva.

Broj obolelih izaziva zabrinutost, a posebno prvi potvrđeni slučaj.

"Mi smo prihvatili plan za eliminaciju boginja, jer je to potpuno ostvarljiv zadatak ako bismo dostigli obuhvat MMR vakcinom, od 95 odsto, što nažalost, od 2012. -2013. godine ne postižemo", kaže ona.

Imunizacija je ključna u borbi protiv bolesti koje su se smatrale iskorenjenim. Institut "Torlak" sprovodi studiju procene imuniteta stanovništva i poziva građane da besplatno provere svoj vakcinalni i imunološki status na devet različitih virusa, uključujući morbile, rubeole, zauške, koronavirus i hepatitise A, B, C, D i E.

Nedovoljna MMR vakcinacija za kolektivni imunitet u Srbiji

Testiranje je već u toku, a građani se mogu prijaviti putem sajta Instituta "Torlak", gde se nalazi link za registraciju.

Rukovodilac službe za laboratorijsku dijagnostiku, Dr Jelena Protić detaljno opisuje proces prijave:

"Preko našeg sajta postoji link preko kojeg svi zainteresovani učesnici, svih starosnih grupa, mogu da izvrše registraciju popunjavanjem jednog kratkog upitnika u kome ostavljaju osnovne informacije, a tu i biraju lokacije, tj. jednu od 14 lokacija na teritoriji grada Beograda, gde može da se izvrši testiranje. Nakon toga, na njihovu mejl adresu stiže potvrda da su registrovani."

Ova inicijativa je deo šireg napora da se poveća svest o važnosti vakcinacije i da se spreči ponovno pojavljivanje bolesti koje su nekada bile veliki problem javnog zdravlja.