filteri close
Objavljeno: 19.01.2020. Image source: MoteOo/Pixabay
300x600

Mnogi ljudi prijavljuju da čitanje i slušanje dnevnih vesti čini da osete stres i anksioznost.

Postavlja se pitanje kako se suočiti i ostati priseban, kada nas mediji bombarduju sablažnjavajućim naslovima i sadržajem. 

11 jasnih simptoma ANKSIOZNOSTI

Odmorite se od vesti 

Kada se suočite sa zabrinutošću zbog toga što se osećate kao da ste izloženi konstantnom ciklusu negativnih vesti, jedan od pristupa je da se, ukoliko je to moguće, barem na neko vreme odmaknete od redovnog listanja naslova.

Kod nekih osoba osećanja ljutnje, beznađa i nemoći mogu se javiti upravo usled stalnog izlaganja stresnim vestima.

Pročitajte onoliko koliko je dovoljno da ostanete informisani, ali zatim planirajte aktivnosti koje vam daju redovan odmor od problema i stresa. 

Ne zaboravite da brinete o sebi i obratite pažnju na druga područja svog života.

Čitajte

Prebacivanje na druge aktivnosti i sadržaje takođe može pomoći, ne samo da na neko vreme uklonite negativne slike već i da sebi pomognete u regulisanju emocija i uspostavljanju pozitivnih veza.

Kao što su pokazala istraživanja, čitanje može pomoći u smanjenju stresa.

Na sličan način deluje i vežbanje, slušanje muzike ili meditacija.

Usredsredite se na ono što možete popraviti

Za neke ljude proces isključivanja iz aktuelnih dešavanja naprosto je neprihvatljiv, a kod nekih od njih - ovakav postupak može pojačati osećaj krivice, izgubljenosti i beznađa.

Zbog toga neki stručnjaci preporučuju drugačiji pristup - suočavanje sa vestima, uz fokusiranje na ono što je moguće rešiti, odnosno - popraviti.

Ovih sedam koraka vam mogu olakšati borbu protiv anksioznosti

Na ovaj način, razumevanjem određenih društvenih problema i preduzimanjem makar i najmanjih aktivnosti za njihovo rešavanje, osoba prestaje da se oseća bespomoćno i barem donekle preuzima svoj život u sopstvene ruke. 

Potražite pozitivne vesti 

Kada imamo osećaj kao da nas gomila loših vesti previše lako stiže, ponekad je važno da se potrudimo da pronađemo pozitivne naslove i priče.

Iako osećamo da je deo odgovornosti i informisanja - da shvatimo šta u svetu ide po zlu kako bismo pronašli način da to ispravimo, takođe je veoma važno da saznamo šta je to dobro, kako bismo se osećali motivisano i optimistično.

Ako više nemate nijedan razlog da budete optimista, ovaj nećete moći da poreknete!

Brojna istraživanja ukazuju na to da gledanje negativno obojenog informativnog programa pojačava i iracionalnu zabrinutost za sopstveno zdravlje i bezbednost.

Čitanje pozitivnih vesti pomoći će vam da uravnotežite misli i emocije, kao i da suzbijete anksioznost i možda pronađete motivaciju u vesti o nečijem uspehu ili postignuću.

Osvestite svoje reakcije

Čitanje ili slušanje vesti predstavlja način informisanja, koji kao prvi i poslednji cilj treba da ima blagostanje pojedinca koji se informiše.

Zbog toga je izuzetno važno da sve vreme budete svesni svojih misaonih i emotivnih reakcija na određene sadržaje. 

Ne dozvolite da vas loše vesti povlače jedna za drugom u vrtlog u kome ćete izgubiti čitav dan, ne prepuštajte se pričama o drugima zbog toga što time bežite iz sopstvenih problema i nastojte da se odupirite snažnoj manipulativnoj moći brojnih senzacionalističkih naslova.

Ako ste ANKSIOZNI od ranog jutra, ovo su mogući razlozi