filteri close
Objavljeno: 05.11.2023. Image source: Pixabay
300x600

Tinejdžerke u Evropi suočavaju se s većim izazovima za mentalno zdravlje

Nedavna studija Svetske zdravstvene organizacije ukazuje na alarmantnu razliku u stanju mentalnog zdravlja između tinejdžerskih devojčica i dečaka širom Evrope i Centralne Azije.

Analizirajući podatke preko 280 hiljada mladih uzrasta od 11, 13 i 15 godina iz 44 zemlje, studija ukazuje na veću usamljenost i manje zadovoljstvo životom kod devojčica, sa najizraženijim simptomima kod onih od 15 godina.

Oko 25% 15-godišnjih devojčica izveštava o osećaju usamljenosti, što je skoro duplo više u poređenju sa dečacima iste starosti.

"Izazovi sa kojima se mladi danas suočavaju su raznoliki i zahtevni, od klimatske krize preko akademskih pritisaka i društvenih očekivanja do sveobuhvatnog uticaja društvenih mreža. Naša je zajednička odgovornost da osiguramo da imaju podršku i resurse koji su im potrebni da se uspešno nose sa ovim izazovima", rekao je dr Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

Kako komunicirati s osobom koja se bori sa mentalnim problemima

Dodatni podaci ukazuju na opadanje mentalnog zdravlja tinejdžera od 2018. godine, sa porastom pritužbi na zdravlje od 2014. Javno zdravlje Francuske upozorava na sličan trend, posebno među mladima od 18 do 24 godine, gde se stopa depresije skoro udvostručila od 2017. do 2021. godine.

Unicef iznosi zabrinjavajući podatak da je samoubistvo drugi najčešći uzrok smrti među mladima u Evropi, sa tri izgubljena tinejdžerska života svakodnevno. Situaciju je dodatno pogoršala pandemija COVID-19, tokom koje je zabeležen porast slučajeva anksioznosti i depresije za 25%.

Podrška porodice i prijatelja može biti ključna za mentalno zdravlje

Iako društvene mreže mogu imati pozitivan uticaj, one su često povezane sa simptomima depresije i anksioznosti. Džo Inčli, koordinatorka SZO studije, ističe značaj stvaranja okruženja koje pruža podršku i koje omogućava adolescentima da napreduju i razvijaju se u zdravim uslovima.