filteri close
Objavljeno: 08.12.2022. Image source: Foto: Pexels/Luan Gonçalves
300x600

Zagađenje vazduha može negativno uticati na trudnoću, što može dovesti do prevremenog porođaja, niske porođajne težine, mrtvorođenosti ili urođenih abnormalnosti.

Zagađenje vazduha može uticati na zdravlje trudnice i bebe u razvoju. Zagađivači u vazduhu mogu da prođu kroz placentu, utičući na zdravlje same placente i ometajući razvoj bebe.

Specifični efekti zagađenja vazduha zavise od nekoliko faktora:

• kada je beba u razvoju izložena zagađivaču
• koliko dugo traje izlaganje i koliko ima zagađenja
• specifični zagađivač

Drugi faktori mogu biti u interakciji sa zagađenjem da bi ublažili ili povećali rizik. Većina istraživanja sugeriše da je veća verovatnoća da će grupe koje su podložnije urođenim abnormalnostima živeti u zagađenim područjima. 

Za roditelje sa niskim prihodima ili one iz manjinskih grupa, drugi faktori rizika — kao što su izloženost rasizmu i nedostatak pristupa kvalitetnoj hrani, dobra prenatalna nega ili sigurni domovi — mogu intenzivirati efekte zagađenja vazduha.

Zagađenje vazduha dolazi u mnogim oblicima i može biti u zatvorenom ili na otvorenom. 

Neke vrste zagađenja vazduha su:

• zagađenje spoljašnjeg vazduha od smoga
• unutrašnje i spoljašnje zagađenje od vatre i dima, uključujući i duvanski dim
• profesionalne opasnosti, kao što su rad na otvorenom, rad sa toksičnim hemikalijama, rad sa životinjama i rad u industrijskim oblastima
• hemikalije za domaćinstvo, kao što je azbest
• opasne hemikalije, poput nekih sredstava za čišćenje i boja
alergeni, kao što je buđ

Zagađenje vazduha i ishodi trudnoće

Istraživači još nisu identifikovali sve potencijalne efekte zagađenja vazduha. Takođe, lekari ne znaju zašto zagađenje vazduha nanosi štetu nekim trudnoćama, a drugima ne.

Ne postoji način da se predvidi ko će ili neće doživeti negativne ishode tokom trudnoće, iako stručnjaci trenutno veruju da izloženost zagađenju vazduha povećava rizik.

Neki potencijalni efekti zagađenja vazduha tokom trudnoće su:

Prevremeni porođaj

Trudnice koje žive u zagađenim područjima imaju veću vjerovatnoću da dožive rani ili prevremeni porođaj.

Prevremeni porođaj povećava rizik od drugih problema, kao što su mala porođajna težina, nerazvijena pluća kod bebe i smrt bebe tokom ili ubrzo nakon rođenja.

Ova hemijska sredstva su opasna za trudnice i njihove bebe

Jedna studija iz 2019. godine procenjivala je efekte uobičajenih zagađivača, kao što su ozon, sumpor-dioksid, azot-oksid i azot-dioksid. Otkrila je korelaciju između zagađenja vazduha i prevremenih porođaja.

Ova studija, kao i većina studija o zagađenju vazduha, uspostavila je korelaciju. Nije dokazano da zagađenje vazduha izaziva prevremeni porođaj. Drugi faktori mogu da objasne veću prevalenciju prevremenog porođaja, ili žene koje žive u zagađenim područjima mogu jednostavno biti pod većim rizikom od drugih faktora rizika za rani porođaj.

Mrtvorođenče

Mrtvorođenje se odnosi na smrt bebe u kasnoj trudnoći, nakon 20 nedelja.

Jedna studija iz 2018. godine utvrdila je korelaciju između izloženosti zagađenju vazduha i mrtvorođenčadi. Rizik je bio najveći tokom trećeg trimestra trudnoće. 

Niska telesna težina na rođenju

Izloženost zagađenom vazduhu može poremetiti razvoj bebe, uzrokujući da se rodi neobično mala. Takođe može izazvati prevremeni porođaj, što rezultira veoma malim bebama sa nerazvijenim telima i plućima.

Mala porođajna težina je faktor rizika za kašnjenje u razvoju, brojne zdravstvene probleme i smrt nakon rođenja.

Jedna analiza 14 studija iz 2013. godine otkrila je da je veća prevalencija određenih zagađivača, kao što je azot-dioksid, u korelaciji sa većim rizikom od niske porođajne težine.

Ovo ne dokazuje da zagađenje uzrokuje nisku porođajnu težinu, ali uspostavlja potencijalnu vezu između to dvoje.

Brige za zdravlje majke

Izloženost zagađenju vazduha podudara se sa većim rizikom od komplikacija u trudnoći kod majki.

Izloženost zagađenju vazduha u prvom tromesečju može povećati rizik od preeklampsije i visokog krvnog pritiska. Ove komplikacije mogu naštetiti majkama i bebama, a to može zahtevati rano rođenje.

Problemi sa razvojem pluća

Izloženost zagađenju vazduha može uticati na razvoj pluća. Kod nekih beba, ovo se dešava indirektno, kada prevremeni porođaj uzrokuje rođenje bebe čija pluća nisu u potpunosti funkcionalna. Ovo je faktor rizika od smrti nakon rođenja.

Izloženost zagađenju vazduha je takođe povezana sa dugoročnim respiratornim problemima, kao što su astma i alergije.

Kako sprečiti ili smanjiti negativne efekte zagađenja vazduha?

Ljudi obično ne mogu da kontrolišu nivoe zagađenja oko svog doma ili radnog mesta. Postoji, međutim, nekoliko stvari koje možete preduzeti da smanjite efekte zagađenog vazduha.

Buduće majke koje žive u zagađenim oblastima, koje žive sa pojedincima koji puše ili koje su zabrinute zbog zagađenja vazduha mogu razgovarati o ovim problemima sa svojim lekarom.

Jednostavne strategije zaštite — kao što je boravak u zatvorenom prostoru što je više moguće, nošenje maske za lice kada ste napolju i korišćenje kvalitetnih vazdušnih filtera — mogu smanjiti štetne efekte zagađenja vazduha na trudnoću.